2016-06-25

Veckan som gått: 2016-25

Vilken vecka (igen)!

Britterna röstade för Brexit vilket jag tror är en dålig idé för dem men ingen ekonomisk katastrof på sikt om de nu lyckas få till anständiga avtal om frihandel.

Jag fiskade lite i börsinledningen i fredags och fick lite mer G4S på "fyndpriset" 14.9 DKK mot bättre vetande?

Att hänga på Twitter kan vara lärorikt och ofta väldigt kul. Vad sägs om denna tweet strax efter beskedet om brexit?

bildkälla: Twitter /@fksthlm

Det finns många som är trötta på oss utdelningsinriktade investerare (ibland kanske befogat) som alltid välkomnar dippar som köptillfällen och skriver tweets om de frekventa utdelningarna. Jag tror dock på fortsatt fördel för utdelningsstrategier då räntorna snart får mätas i Kelvin och stora aktörer rimligen fortsatt behöver värdepapper med kupong/ränta. Vad tror ni?

Det är för tidigt att bedöma hur familjens portföljer kommer att stå emot sannolikt kommande börsfall men en för Er trogna läsare bekant med inslag av utländska aktier med inriktning mot High Yield satte nästan nytt ATH igår fredag!!!

bildkälla: Avanza / Bil2020

Blir spännande att se hur det går på måndag...dividends alive and kicking?

---

I torsdags så var det premiär för det första gästinlägget på bloggen någonsin och det ser ut som att det blir flera framöver vilket jag tycker är kul. Redan idag utökar jag denna veckokrönika med reflektioner från Analysera Mera i en egen sektion nedan, håll till godo!

/Stefan Thelenius

Analysera Mera, vecka 25 2016

Börsen
Den blodigaste dagen sedan jag började studera aktier mer seriöst. Jag hade svårt att sova. När jag vaknade så var de tre första sakerna jag tänkte:

 1. Borde jag sålt av halva portföljen igår och agerat som en trader? Oddsen var jämna. Det lustiga var att folk tog ut segern i förskott (även spelbolagen) trots att över 10 % av väljarna var osäkra in i sista stund kring hur de borde rösta. Efter en kopp kaffe insåg jag att det inte är min ”cup of tea” att agera på det viset.
 2. Hur ska det gå för Kopparbergs? Företaget jag har studerat på nära håll nära under flera år. Vet flera som jobbat där m.m.  La ut hajbilden på Twitter, studerade mitt privata ölförråd och tänkte att jag var en brittisk skådis ifrån en Guy Ritchie-film. Skulle de vika ner sig för en Brexit ? Tror inte det. Det är som med Fingerprint för de andra. Jag är med på resan oavsett väder.
 3. Borde jag ha tippat 10 000 kr på ”lämna” för då hade jag vunnit 60 000 kr. Det hade ju alltid varit en liten tröst. Svaret där är att jag ofta har ”otur” när jag tippar samt att jag inte arbetar med strategier som gynnar motgång i aktiemarknaden. Jag arbetar aldrig med blankning, belåning eller några hävstångsprodukter oavsett om de är korta eller långa positioner.

Höjdpunkter på Twitter i veckan
Personligen så är jag glad för att många personer har läst artikeln om Fingerprint…och att jag får skriva på Stefans blogg.

I övrigt var det mest minnesvärda giganternas kamp mellan mångsysslaren Kavastu och hans ”hemmagjorda ritningar” och tankar kring trender i marknaden som ställs i hård kontrast till ValueWizard som är en långsiktig investerare med få innehav, lång historik och som dessutom har en unik framtoning även om vi inkluderar tradingkretsar. Det var lite diskussioner kring vad en undervisningskurs ska kosta, vem som vet bäst och hur stor portfölj man har. Intressant att följa ifrån sidlinjen. Jag uppskattar båda två. Normalt så brukar jag föredra lite mer ödmjuka karaktärer men ValueWizard har en djup kunskap, bra resultat i bagaget samt en hög grad av humor vilket gör han intressant för de flesta.

Privat
Under veckan har jag köpt in en mängd nya ölsorter som ska provas och jag har lånat och köpt flera nya böcker inom allt möjligt. Är böckerna bra blir det en lugn midsommar. Är böckerna dåliga så kan jag välja på öl ifrån större delen av världen.

/Analysera Mera


9 kommentarer:

 1. Det vore tacksamt om du kunde tydligt signalera i början av inläggen om det är Analysera mera som skriver. Jag avföljde den bloggen därför att den inte är tillräckligt bra. För lite innehåll. Nu vill jag lätt kunna undvika dessa texter men fortsätta läsa dig Stefan. Tacksam om det går att göra tydligt så alla som gillar analysera mera kan läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är ganska tydligt vem som skriver vad men får göra det ännu tydligare framgent.

   Att ha flera skribenter på ett inlägg är kanske ett nytt grepp men något som är värt att prova tycker jag då man kan som läsare få fler vinklingar kring ett ämne.

   Radera
  2. Gissar att överlappet är ganska litet mellan de som vill läsa någon som grämer sig över att de inte "tippat" (!) och de som vill läsa Stefans långsiktiga utdelningsstrategier. Hoppas att Analysera mera startar en egen blogg så att de som föredrar mer fart och fläkt i sitt investerande kan läsa där istället.

   -- Max

   Radera
  3. Jag tycker att kontraster och olikheter berikar mer i många fall än likformighet och konsensus och tycker att detta är värt att prova vidare.

   Radera
 2. Hej Stefan!

  Jag är bra sugen på att ta in Novo Nordisk i portföljen, men jag blir inte riktigt klok på det här med källskatten på aktier noterade i Danmark.

  Vad jag förstått dras det 27% skatt på utdelningen. Korrekt? Det jag dock inte förstår är om man återfår all källskatt, eller om det bara är en del. De aktier jag eventuellt köper i NOVO kommer förvaras i min KF hos Avanza.

  Jag tänker att om det är någon som vet detta så är det du, så om du har tid och möjlighet får du mer än gärna förklara för mig hur det ligger till :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dras 27% men jag räknar med att få tillbaka hela, ska dubbelkolla med nätmäklarna, återkommer!

   Radera
 3. Analysera Mera25 juni 2016 16:14

  >Anonym
  Trist du inte gillar vad jag skriver. Jag har inte haft någon blogg på flera år och under den korta tid jag hade det så hade jag ok med besök på sajten.

  Jag tycker Stefan har varit ganska tydlig med att förklara vem som skriver vad. Han avslutar ju med olika namn osv. Går ju knappt att göra tydligare.

  Dessutom kan det ju vara bra att ha åsikter ifrån flera personer. När det gäller veckobrevet så är det inget fast inslag att jag alltid är med så du kommer att slippa mig ofta.

  Däremot när jag skriver artikelserien om fonder 4-5 delar så kan du ta semester i lugn och ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alla som håller med i den negative kritiken. Jag tycker ditt inlägg ovan var intressant, så deppa inte ihop nu och fortsätt skriva!

   Mvh

   Myttinge 94

   Radera
  2. Jag ser iaf fram emot fler fondtips och veckoreflektioner :-)

   Radera