2016-06-23

Sveriges bästa fonder? - Carnegie Småbolagsfond

z2036 presenterar stolt det första gästinlägget någonsin på bloggen, författat av ingen mindre än Twitter-profilen Analysera Mera (@AnalyseraMera2)

bildkälla: Twitter/Analysera Mera

Utöver att ha en väldigt tilltalande musiksmak så besitter författaren stor kunskap om aktier och fonder enligt egen uppgift och enligt mitt intryck (även om vi har lite olika syn på amerikanska aktier). Det är om fonder som detta inlägg samt några kommande ska handla om.

Analysera Mera - take it away!

/Stefan Thelenius

---
bildkälla: z2036

I denna artikelserie får ni tips på de bästa fonderna i Sverige enligt undertecknad.  Han (hen?, Skojar) har lång erfarenhet av att analysera fonder på detaljnivå.  Fonder passar nästan alla sparare. De fonderna jag nämner är bäst för de flesta spararna i Sverige. Att du är en ”storsparare” eller att det är höga fondavgifter är inga godkända ursäkter. Det finns några personer som säkert redan har tröttnat på min text. Den gruppen består av framgångsrika och mindre framgångsrika daytraders, hemmainvesterare med fingertoppskänsla och de som har för starka åsikter för att lyssna på någon annan. Ni andra kan läsa vidare.

Jag vill inte göra någon rankinglista som jag annars älskar. Har ni någon gång träffat någon på en fest som har förhört er 03.30 kring världens 5 bästa gitarrsolon eller 80-talets bästa hårdrocksskivor så finns det en chans att det var jag som ni råkade träffa.

Carnegie Småbolagsfond

Viktor Henriksson:  Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Viktor har arbetat i finansbranschen sedan 1996, bland annat som förvaltare på Fjärde AP-fonden i fem år. Anställd sedan 2005. Har ratingen AA hos Citywire. Carnegie Småbolagsfond korades 2015 till Årets Småbolagsfond av Privata Affärer och Årets Sverigefond av Fondmarknaden.se.

Det kan låta smått kaxigt men det krävs en kunnig person för att bedöma någon som är ännu vassare än en själv. Skulle jag lämna över mina pengar till 1 förvaltare så skulle det bli till Viktor. Han överanalyserar inte, han vet vad han talar om, låtsas inte att han kan allt, försöker inte leka superrolig för att väga upp dåliga förvaltningsresultat (finns ju inte ens dåliga resultat här). Han har en stil som jag kallar offensivt tråkig. Han föredrar bolag som inte har för högt P/E men där det ändå finns medium eller stark tillväxt.

Här avviker han lite ifrån hans kändare kollega Simon som jag stundtals har skrivit ner ganska hårt (jag tror Simon är en person som klarar att ta kritiken, särskilt med hans lönekuvert) för att investera i några "gubbaktier". Det är svårare att överprestera i svenska storbolag. Simon har trots allt presterat bra där i förhållande till flera andra. Men ingen fond för mig ! Jag är dock lite försiktigare kring vad jag skriver nu än vad jag var för tre år sedan. Hade nog lite taskig tradingenergi och blev sur på folk över småsaker. Därför jag sällan kommenterar politik utan håller åsikterna privata. Så Simon jag hoppas att jag är förlåten.

Viktor och jag har ungefär samma syn på investeringar. Jag har Viktors fonder både privat i ISK på Avanza och i PPM. Jag tål lite högre P/E medan Viktor är bättre än mig när det gäller balansräkningar. Hans portfölj borde inte kunna falla lika mycket i en lågkonjunktur då P/E 15 har en mindre nedsida än P/E 30 då det blåser hårt på havet.

Viktor tar lite större positioner än andra småbolagsfonder. Hans 10 största innehav tar cirka 55 % av portföljen (ungefär samma som Analysera Mera privat). Det här kan tyckas fegt för tuffa och kunniga ungdomar som Snåljåpen men tro mig att det räcker för oss andra mer dödliga som har passerat den stadiga åldern 30+.

Viktor är bra på att tänka i trender. Är spel hett så går han hem eller till kontoret och räknar på Betsson och Unibet. Tror han på bygg kollar han Peab och är det fastigheter så inser han hur fint Fabege är. Viktor är nästan som en japan som inte vill göra bort sig. Jag tycker Viktor är en av världens bästa förvaltare. Jag har haft specialkoll under några år i USA (tråkig hemmasyssla) och det är många som gjort bort sig rejält borta i det stora landet. Lyckligtvis har det inte drabbat de fattiga utan det har ofta varit fonder där minsta insättning är hög eller där fonderna är stängda för att ta in nya pengar.

Totalt brukar Viktor ha lite under 30 innehav. För er som gillar fotboll så översätter vi det till att ha Paul Scholes, Ryan Giggs och Roy Keane med er på planen eller på krogen eller i en mörk gränd. Det är tryggt. Detta säger jag trots att största innehavet heter Hoist som inte många andra förstår sig på. Men det är han som får betalt för att kunna detaljer och vi andra kan luta oss tillbaka i soffan och titta på Fotbolls EM. Viktor är ingen person som tar en massa förhastade beslut så det handlar helt enkelt om att släppa tron på att alla kan vara Messi.  Några kan det… (grattis), vi andra följer vår Unitedmittfältsförvaltare och hoppas att han aldrig slutar eller tappar känslan. Oasis Liam Gallagher sa flera gånger att några har det lilla eller stora extra och det har Viktor.

/Analysera Mera

*Brasklapp**************************************************
*                                                          *
* Familjen Thelenius och Analysera Mera                    *
* ligger långa i Carnegie Småbolagsfond                    *
*                                                          *
* Analysera Mera och Stefan Thelenius har inget            *
* samarbete med omnämnt fondbolag                          *
*                                                          *
************************************************************

4 kommentarer:

 1. Jag gillar Carnegie Swedish Small Cap snäppet bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon speciell anledning? Den ser ut att ha gått lite sämre än Carnegie småbolagsfond eller?

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Kul med ett gästinlägg!

  Att diskutera världens bästa gitarrsolon och 80talets guldalbum kan nog definitivt vara topp 5 av livets guldkorn enligt mig:)

  På småbolagsfronten valde jag Didner & Gerge mest p.g.a deras något lägre förvaltningsavgift. Suget att byta till Carnegie ökades dock markant av detta inlägg. Får ta mig en funderare över midsommar!

  Ha det gott och trevlig midsommar!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske får ta en speciell med gitarrsolon och 80-tal ;-)

   Trevlig midsommar!

   Radera