2016-06-27

Fondbyte: Ibland har man tur?

Då jag kommer att byta arbetsgivare i höst så tänker jag ta tillfället i akt och försöka flytta min ordinarie tjänstepension (utanför kollektivavtal) till ett försäkringsbolag med låga avgifter och som har ett större utbud av värdepapper att placera i.

För att inte behöva oroa mig för tajming i aktiemarknaden kring tidpunkten för flytten valde jag att byta till räntefonder förra veckan. Detta ser ut i skrivande stund att ha sparat många tusenlappar då jag hade turen att undvika Brexit precis.

bildkälla: Min tjänstepension / Swedbank

O andra sidan ser jag köplägen nu och fyller på i familjens övriga portföljer. Att tajma med aktier är svårt men med fonder är det än svårare då ett fondbyte ofta kan ta en vecka beroende på.

Även om det känns som attraktivt på aktiemarknaden framöver kommer jag att ligga kvar i räntefonder tills flytten är genomförd vilket förhoppningsvis är under hösten och innan årsskiftet.

Om man har riktigt tur träffar man en botten då man går in i aktier igen men det känns som att hoppas på för mycket och kanske av mindre betydelse då spartiden är nästan 20 år. 

När flytten väl är genomförd kommer jag nog att sprida köpen över flera månader tänker jag, vad tror ni om det?


2 kommentarer:

 1. Hej Stefan,

  Känns helt rätt. Gör inte det vanliga felet att köp allt vid ett tillfälle.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips, då det kommer att vara en ganska stor summa som ska placeras tror jag det är klokt att skynda långsamt.

   Radera