2016-06-22

Tobin Properties Preferensaktie: Inlösen utlyst

Slopar lunchen idag för ett inlägg om en relativt ovanlig händelse i preferensaktiesammanhang nämligen en inlösen!

Tobin Properties avser att lösa in hälften av sina preferensaktier med avstämningsdag den 12:e juli.

bildkälla: z2036/Excel

Om jag tolkar pressmeddelandet rätt så kommer hälften av ens innehav i Tobin-preffen att lösas in (avrundat nedåt) och man får likviden runt den 15:e juli.

Jag frågade bolaget via mail om man får upplupen utdelning (perioden 2016-06-09 till 2016-07-12) utöver inlösenbeloppet men fick till svar att man inte får någon.

En frågan att fundera över är när nästa inlösen kan tänkas ske?

Då bolaget delvis finansierat inlösen av preffarna med en obligation så kanske de ligger lågt ett tag då nuvarande och kommande projekt behöver finansiering och kreditmarknaden mättad för stunden. I teorin borde det vara mest lönsamt att lösa in strax innan en utdelning om man nu inte betalar upplupen utdelning i samband med inlösen men det vore inte så aktieägarvänligt och sänder nog fel signaler till framtida såväl som befintliga investerare.

Efter juni 2019 så höjs utdelningen med nästan 26% så sannolikt lär inlösen ske tidigare än så givet att räntan inte stiger kraftigt fram tills dess.

Tycker man att Tobin Properties preferensaktie är fortsatt intressant så kan det vara läge att dubbla sitt innehav innan inlösen så att man får behålla samma andel i portföljen som innan. I sådana här lägen är det smidigt med belåning i depån utifall man har svårt att skjuta in kontanter tillfälligt.

För att det ska vara värt att ha kvar Tobin i portföljen så bör man ha en tro på att ingen ytterligare inlösen kommer att ske före nästa utdelning i december. Får man utdelningen så blir avkastningen drygt 5% vilket känns anständigt givet risken tycker jag.

Hur tänker ni kring Tobin-preffen?

2 kommentarer:

 1. Bolaget har vagt kommunicerat att de siktar på en IPO under andra halvan av H2 2016, och att de i samband med den kommer lösa in resterande preffar. Vad jag förstått så kommer de i största mån försöka lösa prefarna så kort efter utdelning som möjligt för att inte "blåsa" investerare på upplupen ränta i för stor grad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, en nyemission eller? Får man en utdelning i december så känns "caset" rätt så ok men frågan är om så blir fallet.

   Tack för info och kommentar!

   Radera