2016-06-26

Blue Monday!?

Imorgon måndag lär det bli en "röd" öppning för de som är mer kortsiktiga i sina placeringar men en "blå" öppning för oss nettoköpare av aktier och som välkomnar högre direktavkastning.


Tur i oturen så har jag inte hunnit placera månadssparandet ännu vilket passar bra då en Brexit hann emellan och aktiepriserna lär vara lägre kommande period än innan.

Vad ska man då köpa?
Jag tror det kan bli en skakig tid framöver då en viss osäkerhet kring Brexit råder vilket sannolikt medför fortsatt lågt räntetryck tror jag. Jag lutar nog åt att öka andelen High Yield och samtidigt hålla bevakning på kvalitetsbolag och vara beredd på lite bottenfiske.

bildkälla: z2036 Global Dividend

Sett till bubbeldiagrammet ovan så känns Investor ganska attraktivt och andra intressanta kandidater är MQ, HiQ och G4S.

Bland High Yield så är jag fortsatt positiv till Atea och SAS Preferensaktie.

Hur ska man köpa?
Är som vanligt svårt att sia om när det kommer att bottna för denna gång men att sprida ut köpen över flera dagar är nog ingen dum idé.

Som oftast är det svårt för en "Stockoholic" som jag att ha is i magen, så kommande period blir nog utmanande.

För den som kan hålla sig från insättningar till sin Kapitalförsäkring tills efter halvårsskiftet på fredag som blir det halva skatten på själva insättningen men jag tror personligen att det blir svårt för mig att hålla mig från köpknappen tills dess.

Hur tänker ni inför måndag?

14 kommentarer:

 1. Hur jag agerar beror på hur mycket det går ned och på utvecklingen i enskilda bolag. Tittar man på de börser som höll öppet så stod indexen lägre den 16:de Juni än efter Brexit fast i princip plus minus noll. Är Brexit verkligen bara en studs upp och sen en lika stor studs ned? Förhoppningsvis kommer det en lite längre sättning som ger möjlighet att köpa på sig kvalitet till lägre priser över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng och perspektiv! Gissar på 3-4 röda dagar denna vecka då "alla ska ut". Sannolikt bra köplägen för kvalitetsaktier tror jag :-)

   Radera
 2. Jag tänker att jag borde köpa mer guld och säljpapper. Hade såklart varit bättre att ha gjort det i torsdags, men än tror jag att det är bra fallhöjd i hela börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite guld är nog inte fel men kan tycka att då aktier är det enda just nu som ger avkastning (utdelningar) så tror jag att det finns ett latent köptryck från större aktörer. Spännande tider oavsett :-)

   Radera
  2. Helt klart spännande tider! Vem som helst kan gå ungefär +/-0 när börserna går +/-0, men när det rör sig gäller det att tänka rätt.

   Radera
 3. Men det ger blå tid för Bitcoin, dvs röd för oss som är nettoköpare över tid :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag må vara äldre men har inte gått igång på bitcoin (än). Lönsamma bolag med ok affärsidé och som ger utdelning känns som en tidlös bra placering för en långsiktig investerare.

   Radera
  2. Ja, 90% av mina investeringar är i den typen av bolag. Bitcoin-investeringen är mer riskabel men har högre förväntad avkastning samtidigt som den fungerar som en hedge.

   Radera
 4. Vad stod börsen på för 1,5 vecka sedan ?

  Är det ett ras eller bara en vanlig korrigering ?

  Det verkar som vissa tittar på alldeles för korta rörelsetider.

  Jag tänker absolut inte köpa ännu iaf, förutom i PPM där jag lämnade guldfonderna inför valet (jag ligger 26% upp 2016), men har nu lagt köp 100% guldfonder igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I skrivande stund lutar det mera åt korrigering men vi får se hur närmaste tiden blir. Än så länge har jag dubblat i Tobin så att jag får samma andel efter inlösen som innan.

   Radera
 5. Får tacka dig för dina fina tips Stefan. Det var som väntat det blev en lite rödare dag idag. Vart orolig större delen av helgen och även idag hur pass mycket ner börsen skulle öppna, men flera av det högre utdelningsaktierna har visat sig vara väldigt defensiva speciellt pref:ar. Länken nedan kan man se att preferensaktierna klarat sig hyfsat bra till skillnad från en del andra.(Kortsiktigt iallafall)

  Avanzas aktieinspiration

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att du var orolig (du var nog inte ensam) under en högtidshelg, själv är jag numera upprymd vid sådana här tillfällen och hyfsat konfident att mina utdelningsportföljer klarar sig relativt väl.

   Fick precis in bottenfiske på Atea och G4S :-)

   Radera
 6. Som många säger, jag tror inte man får vara för snabb på köpknappen.

  Som det ser ut nu lutar det åt två köp. Skanska, som ligger på en attraktiv nivå, samt Wells Fargo, som även den ser väldigt bra ut.

  Atea ser fint ut om den fortsätter falla, även Telia kikar jag lite grann på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är försiktig med banker o Telia är inte välkommen i min värme ännu :-)

   Radera