2016-06-09

We are the champions? - Clas Ohlson

"Investera i bolag vars verksamhet du förstår"

"En aktie för byrålådan"

Ovan citat är fritt från minnet och kan tillskrivas legenden Warren Buffet respektive John Skogman på Börspodden.

Clas Ohlsons verksamhet tror jag de flesta svenskar känner till väl och närmare presentation är nog överflödig i detta sammanhang.

Bolaget kan uppvisa om inte perfekt men i alla fall en relativt stabil utdelningshistorik med en fin trend i närtid.

bildkälla: z2036, datakälla: http://om.clasohlson.com/investerare/aktien/utdelning/

Aktiekursen har utvecklats något bättre än index de senaste åren.

bildkälla: Avanza

Är det då köpläge nu när aktien handlas nära ATH?
 • Direktavkastning 3,75%
 • Utdelningsandel 77,5% (exklusive engångskostnader)
 • Ändrad strategi i UK och nyetableringar i Tyskland framöver
Jag brukar roa mig med att sätta utdelningsprognos och utifrån det beakta om det är Öka, Behåll eller Minska som gäller kommande period.

Då jag ofta är försiktig i mina antaganden sätter jag 6 kr i utdelning för 2017 vilket motsvarar 4,3% i ökning. Det ger en teoretisk totalavkastning på ca 8% allt annat lika vilket jag tycker är godkänt sett till helheten och det finns chans till uppsida och nedsidan borde vara begränsad då verksamheten tuffar på tycks det som även om eventuella ytterligare engångskostnader för omstrukturering/nyetablering påverkar.

bild- och datakälla: z2036

Vi hittar Clas Ohlson i mittensamlingen i min globala utdelningsportfölj och min rekommendation till mig själv blir Behåll på nuvarande kurs med option för Öka om den skulle komma ner några tior.

Vad tycker/tror ni om Clas Ohlson?

*Brasklapp****************************************
* Familjen Thelenius ligger lång i CLAS B        *
**************************************************
edit: ny kursgraf 09:08 med rätt index

18 kommentarer:

 1. Mycket fint bolag. Tyvärr är aktien för dyr så behåll är ett klokt råd.
  Förhoppningsvis slår satsningen i Tyskland bättre än den i Storbritannien. I princip lär det väl vara för Balkow o co att sätta upp en älgtriangel utanför varje butik så blir den välfylld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älgtema kan funka :-)

   De kan säkert lära sig av misstagen från UK när det gäller koncept i Tyskland får man hoppas.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag har rätt nyligen tagit en liten position i Clas Ohlson och jag planerar i att fylla på i den framöver. Jag gillar företaget, förstår vad dom pysslar med. Gillar också utdelningshistoriken och hoppas dom kan fortsätta på inslagen väg:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som vi är ganska eniga :-)

   När utdelningen gått i september så kan det säkert bli bra köplägen tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Som dalmas har jag ägt dem ett längre tag och de tuffar på. Kul med svenska utdelningar som inte sker under april/maj också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utdelning i September är en trevlig egenskap och de tycks tuffa på någorlunda över tiden än så länge.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag är skeptisk och med en placering så när origo tycker jag att det ser ut som att du har bättre objekt på radarn. Den stora pucken jag oroar mig för är att aktien är dyr i förhållande till tillväxten och tillhör ett marknadssegment där jag har är osäker på konjunkturstabiliteten, innebär oro att tanter byter ut onödig lyxshopping på Cervera mot Clas Ohlson vilket gynnar CO eller förlorar man befintliga kunder i högre takt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt med lite skepsism :-)

   Jag är inte orolig för affärsidéen eller koncept, tror det funkar hyfsat över olika konjunkturer.

   Tillväxten är svårare och jag vågar inte räkna med mer än 4-5% och då blir värderingen som du är inne på något hög. En viss premie tycks föreligga med all rätt kan jag tycka men det är som sagt ingen rea.

   Vill man ha ett innehav som har lite tillväxt och anständig DA samt är konsumentinriktat så tycker jag att CLAS B förtjänar en plats en diversifierad utdelningsportfölj, i synnerhet om man tillåter många innehav (har 43 f n) :-)

   Tack för bra input!

   Radera
  2. Bra att du uppskattar det, jag är ingen specialist på Clas Ohlson så jag kan inte säga så mycket. Men min förhoppning är alltid att kunna bidra lite i beslutsprocessen och att om konjunkturen vänder nedåt så ska kommentaren ha bidragit till att du känner att du redan tagit höjd för det scenariot i din analys.

   Sedan har jag en fråga också, vad betyder storleken på ringarna i diagrammet?

   Radera
  3. Jag uppskattar verkligen kommentarer i allmänhet och dina i synnerhet, en av de bästa delarna med bloggande är feedbacken på ens funderingar tycker jag.

   Storleken på ringarna bestäms av innehavets andel i portföljen så ju större ring/boll desto större andel. Kan väl nämna att mina största Boston Pizza och Microsoft ligger på ca 5,5% vardera och Clas Ohlson ca 2,5% vilket kan tyckas vara lite jämfört med de som kör mera fokuserade portföljer.

   Radera
  4. Håller med Aktieingenjören här och för inte allt för länge sedan även agerat på det. Clas Ohlson är ett fint bolag men värderingen tangerade för ett tag sedan ligga nästan 50% över vad jag fann som rimligt (samtidigt som det finns annat smått och gott att köpa). Med det sagt så har innehav i en viss typ av bolag jag sålt av i ibland fortsatt uppåt i värdering. Framtiden är alltid svår att förutse, men man får försöka hålla sig till en viss beslutsprocess.

   Radera
  5. Med DA på 3,85% och tillväxt på 4-5% så tycker jag att värderingen är ganska ok jämfört med riskfria räntan ändå, måhända kanske den ska ner till 4% DA innan större stöd finns. Bolaget i övrigt känns stabilt och jag har för mig att skuldsättningen är låg.

   Tack för kommentar!

   Radera
  6. Kursfallet i juni har gjort det mer aptitligt ja. Som sagt fint bolag.

   Radera
  7. Kurslarmet gick igår så prisnivån börjar bli rimlig även om det inte är rea ännu.

   Radera
 5. Jag håller med dig. Jag gillar Clas Ohlson. Bra hemsida, bra produkter, bra priser, bra kundtjänst. Företaget nöter sakta men säkert på mot världsherravälde utan att få hybris. Det är en av få aktieposter jag har sedan länge och planerar att behålla lång tid framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi två!

   Vill man ha exponering mot svenska konsumenter så känns Clas Ohlson som de bättre i klassen. Kanske ingen kursraket, men sannolikt stabil totalavkastning över tid för den tålmodige tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera