2016-06-07

Målsparande för barn

Ni kan gissa att jag sken upp när jag hittade detta på insidan av dörren hos min tolvåriga dotter Ebbas rum häromveckan:

foto: Stefan Thelenius

Helt utan min inblandning eller vetskap så har hon valt att visualisera sitt målsparande till en ny smartphone på sitt alldeles egna sätt. För min del innebär detta något sorts "kvitto" på att min "hjärntvätt" kring sparande satt sina spår.

Nedan följer en kort intervju så att Ebba kan berätta lite om detta utifrån sitt perspektiv.

Hej Ebba, vad har du sparat till?

En mobil.

Någon speciell?

Jag sparade först till en rosa iPhone SE men sen upptäckte jag att en 5S var nästan lika bra men billigare och man kan sätta på ett rosa skal istället.

Hur startade det?

Min nuvarande iPhone 4 började lagga och strula så jag tänkte att jag skulle spara ihop till en ny mobil.

Hur har du sparat?

Jag har sparat min månadspeng och sen fyllde jag år och önskade mig pengar. Sen har jag gjort småjobb som hjälp pappa med bloggen, städat extra med mera.

Hur kändes det när du köpte den?

Det kändes bra och speciellt och jag är förvånad över att pappa inte frågade om jag skulle köpa aktier för pengarna istället.

Hur höll på reda på hur mycket du sparat?

Jag har frågat hur mycket jag har på kontot och sen har jag fyllt i min tabell på insidan av min dörr för att se hur långt det var kvar till telefonen.

Vad tycker du om att spara?

Ganska tufft då jag vill ha saker ibland och då får man hålla sig från att köpa och helst undvika att gå in i affärer.

Men det ganska skön känsla när man sparat ihop till sitt mål så det är värt det.

Vad vill du ge för spartips till andra barn?

Gå inte in i pysselaffärer.

---

Aktier i all ära men just sparande till något konkret mål är ett bra sätt tror jag att lära barn lite grundläggande aspekter kring det hela. Minns själv hur man sparade ihop till sin första stereoanläggning, TV, dator bland annat med hjälp av månadspengen och sommarjobb. Det har förmodligen format min syn på sparande (samt hårt arbete) även om jag så här i efterhand borde ha köpt fonder för pengarna (aktiehandel var svårt och dyrt på den tiden). Nåja, alla prylar har fyllt sin funktion på sin tid får man nog ändå säga.

Man kan förstås tycka att barn ska hjälpa till hemma utan ersättning och de mest grundläggande sysslorna som att hålla rätt efter sig bör man nog inte belöna tror jag. Men extrainsatser som assistans vid däckbyte, extrastädning och liknande aktiviteter som sker mer sällan har jag inget problem med att ge av marknadsmässig peng för (timpenning på 50-70 kr).

Sextonårige sonen har fått sitt första regelrätta sommarjobb i sommar och planerar sparande till byte av dator och körkort och jag hoppas han fortsätter i liknande stil med budget och uppföljning även framöver.

Facit om hur väl man lyckats i sin ekonomiska uppfostran får man förstås tidigast om några år men jag hoppas och tror att barnen inte kommer att vara med i "lyxfällan" i alla fall.

Hur ser ni på målsparande för barn?


26 kommentarer:

 1. Häftigt med dotterns målspar. :)
  Tyvärr, mina barn är ointresserade av pengar men även av shopping. Vad göra? :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra kombo att utgå från iaf. Kan du få dem att bli intresserade av intäkter men samtidigt fortsätta dissa shopping så kommer de klara sig bra :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Det sista rådet tror jag funkar även för "barn" högt upp i medelåldern, men då heter pysselaffärerna Clas Ohlson respektive Ikea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog :-)

   Inför Classes rapport imorgon hoppas jag att dessa "barn" har fallit för frestelsen...

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Att köpa 5S istället var ju riktigt smart! Att ge sina barn ett sunt förhållningssätt till pengar tror jag är bland det viktigaste man kan göra för sina barn, och där har du lyckats. Mina är 3 och 5, snart dags att introducera aktiesparande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det kommer bli bra och även om jag inte tar ut något i förskott så finns det hopp!

   Du behöver nog inte stressa med aktiesparandet (gissar att du längtar), spargrisen funkar nog bäst i dina barns ålder.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Svar
  1. Spargrisarna fungera klockrent på mina barn (4 & 5). De vaktar innehållet med näbbar och klor och tycker pappas plånbok ska användas när nya leksaker ska inhandlas.

   Radera
  2. Spargris har ingen minusränta iaf :-)

   Se upp för "pappa betalar"-kids bara (ingen större risk gissar jag för familjen fri)!

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Min åttaåring målsparar med appen veckopengen. Den har en inbyggd "plånbok" där pengarna kommer in. Om pengarna inte tas ut kan han enkelt före över dessa till den virtuella spargrisen som ger ränta. Nu förstår han att pengar trivs bäst tillsammans med andra pengar, och tillsammans växer dom. Appen skickar en notis när veckoräntan kommer, det är faktiskt väldigt pedagogiskt och enkelt. Appen är i "barnläge" på plattan och i föräldraläge på min telefin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte minusränta i den virtuella spargrisen eller vore det FÖR pedagogiskt ;-)?

   Radera
  2. Låter fantastiskt, den måste jag kolla in!

   Tack för kommentar!

   Radera
  3. @Micke

   Riskerar att minska incitamentet för sparande, vi får hoppas att fenomenet är en historisk parantes...

   Radera
 6. Kanonbra Stefan! Du har all anledning att vara stolt över dotterns sunda inställning till pengar! Angående spargrisar: kom ihåg att plundra dem på Selma-tjugor om det finns några sådana nu innan sista juni så de inte går om intet. Ersätt med guldtior eller växla flera mot en hundralapp. Mvh Joel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och påminnelse om sedlarna!

   Radera
 7. Så fint att man nästan blir tårögd! Bra jobbat!

  Själv letade jag febrilt efter fina spargrisar till barnen i julas men hittade inga! Jag tänkte mig genomskinliga (med lås) så att de kan se tillväxten men det gick fan ta mig inte att hitta någonstans! Någon som har några tips? :)

  /MA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Bra idé om genomskinliga spargrisar, kan denna vara något?

   På "min tid" så var mynt hårdvaluta och man fyllde "sparrör" tills det var fullt, minns att kompisen hade ett jätterör som rymde 500 enkronor.

   Radera
 8. Japp, hade också såna rör men de var rätt trista :) Den grisen hade funkat, men jag vill inte köpa minst 25 st :)

  Hittade den här: http://www.alibaba.com/product-detail/10-years-factory-direct-sell-SGS_1908546957.html?spm=a2700.7724857.29.238.vRVFx5 men de säljs i bulk om 500 st. Aaargh...

  SvaraRadera
 9. Strukturerat och genomtänkt! Lik sin pappa ser jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev förvånad faktiskt då hon är "konstnären/artisten" i familjen men lyckas hon kombinera det med lite struktur så kan det bli riktigt bra tror jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 10. Det är något av ett pedagogisk verktyg som försvann när bankboken, lokala postkontoret och att gå dit och sätta in eller ta ut sina sparade pengar. Appen låter onekligen som ett vettigt substitut, men ändå inte, det fysiska med hanteringen av pengarna var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog, svårare att greppa saldo på konto generellt sett. Att visualisera exempelvis sparandet är nog ett sätt att göra det mer greppbart.

   Tack för kommentar!

   Radera