2016-03-06

Sparkalkylator deluxe - bloggers edition

Avanza släppte i veckan en sparkalkylator som var ett gediget hantverk men som inte gjorde mitt verktyg Sparkalkylator deluxe överflödig då deras var av det enklare slaget utan hänsyn till skatt, avgifter m.m.

Man blir varm i (spar)hjärtat när man ser användandet av verktyget på olika bloggar och på Twitter.

På Twitter igår lördag så uttryckte Utdelningsseglaren önskemål om en "bad ass-feature" som går ut på att man accelererar sitt sparande med tiden då givet konstanta utgifter, så borde ökade inkomster ge mer till sparandet.

Det svåra var/är att uttrycka en sådan feature matematiskt men jag har nu gjort ett första försök:


En nytt fält Disciplin är infört avseende spardisciplin med fyra möjliga val (än så länge).

 • Normal - en "normal" spardisciplin vilket innebär att sparandet är konstant plus eventuell årlig uppräkning som man fyller i som vanligt i ett separat fält.
 • LillaEkonomen - På denna nivå är man bekant med #sparadkrona och fyller på sparandet lite extra med tiden (0,5% extra per år).
 • Utdelningsseglaren - Här är man en rejält dedikerad sparare och med fixa kostnader för utgifter så accelererar sparandet med tiden (1% extra per år)
 • MiljonärInnan30 - Sista? nivån där man ständigt maximerar inkomster med hjälp av pantjakt och extrajobb och samtidigt minimerar utgifter och inte tackar nej till gratisluncher (1,5% extra per år).
Om vi tar ett exempel för MiljonärInnan30 så kan det se ut så här:På en kort spartid så ger Disciplin-valet inte så mycket extra men ändå något utöver ett vanligtvis ambitiöst sparmål från början i alla fall.

Vilken spardisciplin väljer du?

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tackar,

   Blev en ganska simpel tillämpning men med lite humor förhoppningsvis :-)

   Radera
 2. Bra funktion och kul koppling med discipliner relaterade till communityn :)

  SvaraRadera
 3. Tycker det är helt magiskt =) sitter och filar på ett alldeles för långt inlägg om valutarisk i portföljen. Märkte att det blev helt oförståeligt på twitter så jag tänkte att jag skulle försöka bena ut vad jag faktiskt menade.

  Hade gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Blir spännande att läsa, jag lägger till dig i min blogglista.

   Radera
 4. Hej Stefan,

  Snyggt!
  Älskar dina verktyg. Jag är nog en "normal".

  SvaraRadera
 5. Inte riktigt med på hur värdeutveckling fungerar? Räknar det utdelningsökning eller kursutveckling alternativt total utveckling med båda? Är inte 3% lite lågt räknat om man ser till historien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värdeutveckling avser kursutveckling/utdelningsökning (allt annat lika) och 3% är lågt räknat historiskt sett men jag tror på lägre tillväxttakt de kommande decennierna men hoppas jag har fel.

   Du kan/bör givetvis fylla i vad din portfölj förväntas prestera så blir det mer relevant för dig.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Den utdelning som visas per månad, är det avdraget för skatten i ISK så jag ser hur mycket verklig utdelning jag faktiskt får ut?

  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan! Det du ser är vad du får, tack för kommentar!

   Radera
 7. Jättebra verktyg!
  Men jag ser inte att några värden förändras om jag minskar Återinvestera från 100 % till lägre värde. Testat med Safari och Chrome men det gör ingen skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, testa med att ange ett värde för direktavkastning.

   Radera
 8. Att ange ett värde för direktavkastning fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, om direktavkastning är > 0 så kommer Återinvestera < 100 % göra skillnad ska du se.

   Radera