2016-03-05

Veckan som gått: 2016-09

Sportlovsveckan för oss stockholmare närmar sig sitt slut och det är dags för lite korta reflektioner.

Familjens portföljer har tuffat på och följt index uppåt. Börjar kännas lite dyrt nu men gissar att utvecklingen på svenska börsen kommer att vara fortsatt stark under utdelningssäsongen.

Att ha en strategi med 100% aktier är skönt i uppgång och prövande i nedgång men det känns bra att överlåta försök till tajming av kursrörelser till andra då jag själv tycker det är för svårt och nyckfullt.

En del som man följer på Shareville slänger in lite björnexponering då och då som försäkring men som alla försäkringar kostar det och det gäller att stänga sådana positioner i tid vilket realiserar förlust.

Jag är ibland frestad att göra likadant men så sagt är det svårt att tajma och jag investerar heller i utdelningsaktier där man vet att realiserade vinster betalas ut löpande i form av utdelningar och förr eller senare lär även kursen överstiga sitt GAV om man har tålamod.

---

Veckans graf får återigen bli från mitt "sparkonto på steroider":


Strategin med fokus utvalda svenska och globala High Yield-aktier inleddes i slutet av augusti och har under denna korta mätperiod klarar sig mer än väl och utklassar sparräntan så här långt men allokeringen är förstås långt ifrån riskfri.

---

Twitter är ett fantastiskt forum för oss finansnördar och i veckan fick jag en ny följare vid namn Gustav Rydergård som verkar ha några spännande exotiska innehav som är värt att kolla upp om det kan vara något för den globala utdelningsportföljen.

Gustav hittade nog mig via Avanzas inlägg om bloggarnas favoriter bland utdelningsaktier vilket för min del är ett sätt att hitta nya läsare.

Jag har sett en del invändningar om att Avanza "styr" oss bloggare med sina frågeställningar men det är givetvis helt frivilligt för oss att vara med och jag tycker det blir extra intressant då olika bloggare ger sin syn på en gemensam fråga.

Aktieingenjören (en av bloggosfärens vassaste aktieanalytiker) la ut ett inlägg där ni läsare kan lista er favorit bland utdelningsaktier så får vi se om ni kan ge oss bloggare en match mot våra val. Kul idé tycker jag.

---

Veckans blogginlägg tycker jag nog @lillaekonomen stod för där man kan se hur vardagsutgifter kan omvandlas till ett långsiktigt sparande, rekommenderas!

Att jag haft matlåda istället för utelunch de senaste 15 åren har sparat många kronor...

Vilket är ditt bästa spartips i vardagen?8 kommentarer:

 1. Jag har en långsiktig portfölj med fokus på stabila bolag och utdelning. Har funderat mycket på om man skulle lägga till en hedgekomponent under björnperioder. Som du säger är det svårt med timing och min lilla nuvarande hedge har kostat pengar de senaste veckorna. Detta är lite jobbigt då jag känner detta som en direkt kostnad medan uppgången i min portfölj spelar mindre roll eftersom jag ändå inte tänker sälja.

  SvaraRadera
 2. Är man långsiktig så kan man fråga sig varför man hedgar. Volatilitet minskar men spelar det någon roll om man ändå inte har för avsikt att sälja? För att hedgen ska löna sig krävs att man kan tajma vilket är svårt för mig i alla fall.

  Tack för kommentar!

  SvaraRadera
 3. Spartips i vardagen var det ja.
  Själv är mitt senaste sätt att spara pengar, att säga upp tv abonnemanget.
  Då sparar jag knappt 500 kr i månaden, då jag slutar betala för Radiotjänst också.
  Att jag sedan får en massa tid över, att fylla med annat ser jag som en spännande utmaning!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett bra spartips, i vår familj tittar knappt barnen på tv längre på gott och ont - det är youtube och Netflix som gäller (skaffade Netflix för att undvika att de frestas att piratstreama).

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 4. Tackar och det verkar som att Gustav är det rätta namnet för exotiska investerare. Ska bli kul att läsa när jag får läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välförtjänt och kul med lite nya tankar som sagt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Spännande att det går så pass bra än så länge, ska bli riktigt kul o se hur bra det går längre fram! Att du klarat denna nedgång på året är ju ett bra tecken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja blir spännande och se hur strategin står sig över tiden, de höga utdelningarna tycks ge ett visst stöd i nedgång än så länge.

   Tack för kommentar!

   Radera