2016-03-27

Att bevaka en aktie

Föredrar man direktägande av aktier istället för fonder så är det rekommendabelt att man hänger med i nyhetsflödet kring berörda bolag så att man kan agera om man tycker att de långsiktiga utsikterna förändras.

Jag använder lite olika sätt för att bevaka aktier och tänkte dela med mig av dessa och förhoppningvis få tips om era bästa sätt. Jag har skrivit lite om detta tidigare men tänkte att ett separat inlägg är lättare att referera till i framtiden.

Generellt försöka jag styra larm och annat till min gmail så man har på både dator och smartphone.

bildkällor: Nordnet, Avanza, Twitter, Seeking Alpha, Google

Kurslarm
Ibland när kommer en nyhet så kan kursen reagera mer eller mindre kraftfullt. Att ha kurslarm är ett enkelt sätt att bevaka en aktie på dess ned- respektive uppsida.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder gratis kurslarm via e-mail och jag brukar använda bägge då de har sina olika fördelar.

För nordiska aktier så använder jag Nordnet då deras larm är tills vidare medans Avanza har slutdatum vilket är lite bökigt att ställa in.

För övriga aktier och exempelvis valutor använder jag Avanza då de erbjuder kurslarm på nästan alla värdeinstrument och marknader vilket Nordnet inte gör.

Nyhetslarm
Via nyhetslarm kan man bevaka nyheter triggade på nyckelord och Avanzas är något vassare än Nordnet då man har lite fler nyhetskällor att välja bland.

källa: Avanza


Nyhetsbrev
Via ett bolags Investor relations-sidor hittar man ofta att man kan prenumerera på nyheter och annat via e-mail kostnadsfritt.


Twitter
Att följa rätt konton på Twitter är ett mycket bra sätt att få nyheter, ibland publiceras det före nätmäklarnas motsvarighet, exempelvis nya jobb i USA. Kanske får bli ett separat inlägg framöver om vilka konton som är bra att följa.

Man kan lägga upp filter på nyckelord om man använder TweetDeck för att vaska fram tweets men det blir ändå ofta ganska mycket brus så det är svårt att få till bra tycker jag.

Seeking Alpha
För nordamerikanska aktier så är Seeking Alpha en bra källa till gratis nyheter och analyser. Bara att välja vilka bolag man vill bevaka och din inkorg kommer att bli mer än välfylld.

---

Som ni ser så finns det många olika sätt och källor för bevakning så ibland skulle säkert en bra handelsapplikation med nyhetsterminal vara att föredra men dessa kostar pengar och är knappast motiverat om man är småsparare och mestadels långsiktig.

Vad är era bästa tips för att bevaka en aktie?


12 kommentarer:

 1. Har tagit ett principiellt beslut om att aldrig sälja någon aktie. Om ny info om bolaget kommer ut är det redan inne i kursen när jag hinner agera.

  Har tillräckligt med bekymmer om vad och när jag ska köpa. Så skönt att inte behöva fundera på sälj också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bekvämt men jag har som motto att aldrig säga aldrig...

   Även stora och stabila bolag kan gå åt fel håll, exempelvis Kodak, Nokia och Telia. Sen om man hinner ut i tid är förstås svårt att säga men med bevakning så är man inte sist i kön i alla fall.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Bra tankar! Sen tror jag den "långsiktiga" bevakningen är ännu viktigare, typ är bolagets produkter populära, gör de användare missnöjda etc. Går säkert att få en "rutin" på den bevakningen också. Vad som sägs om ett bolag på tex Twitter eller Facebook kan ibland vara värt att beakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och bra poäng!

   Inte alltid bra produkter innebär bra lönsamhet med automatik eller vice versa (storbanker exempelvis?) men en viktig aspekt av helheten.

   För Apple känns det relevant att hänga med på produktsidan och även för gaming-bolag och där har jag en expert in-house som tur är :-)

   Radera
 3. Bra tips Stefan!
  Jag försöker följa nyheterna om respektive bolag på Avanza samt DI och IR. Men har inte för avsigt att kunna lämna ett bolag direkt efter en nyhet, men även om jag har som motto att köpa och aldrig sälja så håller jag med dig i tidigare kommentar att ett bolags förutsättningar kan ändras rejält, även om de är gamla, stora och en gång stabila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback!

   Ja även om man är långsiktig så bör man ha viss koll även om behovet varierar mellan innehaven.

   Radera
 4. Hej Stefan!

  Jag har en fråga till dig som hamnar utanför inlägget ovan men jag passar på att fråga ändå! Vet du om det blir någon skillnad i skatt på ISK om du har flera ISK konton jämfört med om du har alla aktier samlat på ett ISK konto?

  Tänkte att du är ju mattesnillet i bloggsfären :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mattesnille var väl att ta i, mera beräkningsnörd i så fall :-)

   Det blir ingen skillnad på skatten totalt sett om du har en eller flera ISK. Är dessa fördelade på flera personer så kanske chansen att få tillbaka mer källskatt ökar möjligtvis.

   Bra fråga o tack för kommentar!

   Radera
  2. MmmHmmm....varför ökar sannolikheten att få tillbaka källskatt om man är flera?

   Radera
  3. Tror det finns någon gräns på 500 / år om man har underskott av kapital (låneräntor) och den lär väl gälla per person?

   Radera
 5. Tack, mycket intressant.
  Jag kan tipsa om Google Alerts:
  https://www.google.se/alerts

  SvaraRadera