2016-03-10

Preffnytt #1

Lite nyheter från den svenska preferensaktiemarknaden:

Tobin Properties som ingår i min High Yield-samling "Pengarna på banken" ser nu ut att lösa in sina preferensaktier efter kommande utdelning (tidigast möjliga datum är sista juni) vilket kanske inte var så oväntat.

I mitt tidigare inlägg så hade jag med olika scenario kring inlösen och det ser nu alltså ut som ett av dessa slår in. Olle Jacobsson uppmärksammade även påpassligt (se kommentarer) att sannolikheten för tidig inlösen ökat då bolaget gjorde en stor nyemission nyligen.

Om det nu blir inlösen så betyder det att att allt under kurs 115,75 (inlösen 110 + utdelning 5,75) inklusive courtage ger en "garanterad" vinst. I skrivande stund handlas den till 112 vilket skulle ge 3,35 % i avkastning.

Om jag vore Tobin så skulle jag vänta till strax innan decemberutdelningen innan inlösen för att få maximal ränta på inlösenbeloppet men det kanske inte ses som speciellt aktieägarvänligt. Skulle så ske så blir effektiva årsavkastningen ganska moderat vilket gör att det kanske inte är värt besväret att köpa på andra nivåer än 110 och under.

För familjens del så har vi ett GAV på strax under 110 så vår totalavkastning blir ca 10,5% om inlösen sker vilket få anses som helt ok då vi började köpa i augusti förra året.

Blir till att hitta något annan bra High Yield om inlösen sker vilket nog inte blir så lätt då Tobin hade väldigt bra risk/reward enligt mig. En mindre viktig sak men ändå trevlig aspekt var att de delade ut i juni respektive december vilket annars är utdelningsfattiga månader.

Vad ska man ersätta Tobin preferensaktie med om den blir inlöst?

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i Tobin             *
*****************************************************
---

Jag kan inte nog betona vikten av att man måste läsa på villkoren ordentligt då dessa kan skilja sig mycket åt mellan olika preferensaktier.

Akelius preferensaktie som är relativt populär verkar ha indirekta kopplingar till bolagets obligationsvillkor enligt Peter Benson i senaste Sparpodden. Som jag förstår det finns det ett villkor på frysta utdelningar för preferensaktien om bolagets belåningsgrad överstiger 65% (ligger på 48% för närvarande).

Risken att detta inträffar i närtid tror jag är väldigt låg men då preffen är "evig" (låg sannolikhet för inlösen) så känns risken på sikt inte försumbar. Detta är möjligen redan inprisat i kursen men tror inte så många känner till just denna risk.

Påverkar detta er syn på Akelius preferensaktie?


4 kommentarer:

 1. Du vågar ju investera i högriskaktier så denna du kanske kan undersöka? CODI. Kanske inte är så riskabel ändå? Höjde utdelningen under finanskrisen.

  Detaljerna i Akeliuspreffen påverkar inte min syn på den. Tvärtom kan man kanske se den som ett löfte om att belåningen inte kommer närma sig den nivån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För kolla upp CODI, ser ut som kursen jobbar i motvind vid en första anblick. Jag har något liknande i GAIN som går sådär.

   Jag tror nog Akelius kan parera belåningsgraden hyfsat men skulle det bli en mindre fastighetskris så kanske det skulle bli svettigt men det blir det iof för REIT och vanliga fastighetsbolag med i så fall som ligger på liknande belåningsgrad.

   Tack för tips och kommentar!

   Radera
 2. Tobin (och alla andra preffar i Sverige för den delen) kan inte lösa in utan att betala innestående utdelning - dvs. om de löser in precis innan utdelning så får de ändå betala ut så stor del av utdelningen som "jobbats in" fram till det datumet - i Tobins fall ca 1 kr i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? Trodde detta bara gällde obligationer och andra räntepapper eller när en preff inte delas ut (utebliven utdelning + straffränta)

   Om så är fallet så lär Tobin hänga på låset efter kommande utdelning.

   Tack för info och kommentar!

   Radera