Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2019-10-27

(has my) #FIRE (really gone out)?

Och bloggen går bra?

När jag granskar bloggens besöksstatistik så kan jag konstatera att jag sannolikt har relativt många läsare för att vara en ekonomiblogg men trenden är tydlig att läsarintresset är sakta avtagande (om intresse = antal sidvisningar). Sen toppnivån december 2016 så har antal sidvisningar halverats och då har det ändå under perioden tillkommit hundratals mer eller mindre läsvärda inlägg och ett knippe verktyg som förefaller vara populära bland dess aktiva användare.

Jag tror inte jag är ensam om detta fenomen, då jag har fått indikationer från en del aktieinriktade bloggrannar om minskad trafik. Detta trots att vi befinner vi oss på ATH-nivåer och gissningsvis borde aktieintresset vara på topp och att taxichaufförer pratar aktier mer än vanligt för närvarande.

Om jag kikar lite på publik statistik så finns det ändå en grupp ekonomibloggare som ökar i populäritet och deras gemensamma nämnare förefaller vara

(has my) #FIRE (really gone out)?

Det är uppenbart och förmodligen ganska logiskt att läsare av ekonomibloggar generellt föredrar inlägg om ekonomisk frihet, tidig pensionering och pengamaskiner före inlägg om Indiska storbanker eller heta megatrender?

Mina populäraste inlägg handlar som regel om utdelningar i någon form och en förklaring till minskat läsarintresse kan nog handla om att jag skriver den typen av inlägg mer sällan nu för tiden.

Är detta ett problem?

Jag ska erkänna att jag tycker det är kul när inlägg röner uppmärksamhet och blir populära men jag tror det är en trist och farlig väg att gå för mig som bloggare om jag skulle skriva för den sakens skull. Min blogg är helt fri från annonser och sponsring så rent krasst så behöver jag inte skriva populära inlägg av ekonomiska skäl. Merparten av mina inlägg utöver återkommande serier skrivs typiskt sett ganska nära inpå publicering och ofta utifrån en lös idé som legat i mitt undermedvetna ett tag (detta inlägg är inget undantag).

Jag vet inte om min "eld" är på väg att slockna men så länge jag tycker att det är kul att skriva inlägg om aktiesparandets spännande värld så lär jag fortsätta och jaktlusten efter nya intressanta globala bolag finns där snudd på dagligen och är en stor drivkraft för mig.
"[...] är min tid som utdelningsjägare snart över? [...]"
Kanske är min tid som utdelningsjägare snart över? Paradoxalt nog tyckte jag inte det var positivt när Swedencare i veckan deklarerade en utdelningspolicy, "borde de inte fokusera på tillväxt?" var min spontana tanke. Vidare så blir jag fundersam när en tillväxtinvesterare som Morgan Alling börja prata om att bygga sig en utdelningsportfölj, är det rätt tänkt?


Men om tittar jag på värdeutvecklingen i min högutdelande portfölj Global Dividend 1.2xL så förefaller strategin kunna leverera en god riskjusterad avkastning och jag gissar att motståndskraften mot nedgångar är något bättre jämfört med andra aktiestrategier. Vidare så tycker jag fortfarande det är kul när det plingar till i telefonen :-)

Så?


Min gamla "husgud" Paul Weller skrev en låt med samma titel som detta inlägg (vilken slump!) 1993 och enligt mig peakade han som artist samma år med skivan Wild Wood som är en av mina favoritplattor (plattor = pre Spotify) att ta med mig till en öde ö.

Jag kan förstås inte uttala mig själv om jag peakat som bloggare men jag siktar på nya högstanivåer framåt kring mitt bloggande såväl som för portföljernas värdeutveckling oavsett! :-)

#FIRE är ett spännande fenomen och att uppnå finansiell frihet kan sannolikt medföra många fördelar på många plan men för min del tycker jag nog att resan är mer spännande än själva målet som regel och jag trivs väldigt bra med min tillvaro som det är nu och förhoppningsvis blir det så även framöver.

Nog jiddrat om allt detta, nästa vecka kommer jag skriva om en utav mina portföljer som fyller tre år och vilka misstag jag har gjort under denna period.

#FIRE - Walk with Me?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, Photo by Jez Timms on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-10-24

#uppesittarkväll oktober 2019

Och den 25:e smäller det!

#Uppesittarkväll ikväll då det är löning imorgon för undertecknad och ett bra tillfälle att bygga på min utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL.

Portföljen har gått som tåget i år och har på senare tid ryckt ifrån globalt index och globala fondproffsen i Coeli, Lancelot och Didner & Gerge.

Denna månad tänkte jag nog öka i en utav mina få bankaktier nämligen

Westpac Banking


Denna storbank från Australien har funnit med i portföljen i många år och levererat stabila utdelningar sen dess även om kursen mestadels gått sidledes mätt i SEK.

Bolaget handlas via USA-börsen och har en direktavkastning på 6,5 %. De delar ut i januari respektive juli och du behöver inte betala någon källskatt vilket förstås är trevligt.

I ärlighetens namn är jag inte superinsatt i detaljer kring bankens verksamhet utan jag ser innehavet som en slags passiv exponering mot Australiens ekonomi. Enligt 4-traders så minskar vinsten något i år för att sedan återgå till mer normala nivåer kommande år. Vi får se om banken "gör en Nordea" och sänker utdelningen något men jag gissar att direktavkastningen håller sig nära 6 % oavsett.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. '
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-10-20

Tema: Husdjur

Jag fortsätter min serie inlägg om olika investeringstema och denna gång handlar det om något som ligger mig extra varmt om hjärtat:

Husdjur
Hur kan husse välja att blogga istället för att leka med mig? Freya, 9 månader

Våra kära husdjur blir i allt större utsträckning riktiga familjemedlemmar och folk är beredd att lägga mer pengar på veterinärvård, mediciner, tillbehör och foder bland annat för att djuret ska ha en bra tillvaro.

Då jag sen drygt ett halvår tillbaka har praktisk erfarenhet av detta fenomen sen pudeln Freya flyttade in hos familjen Thelenius, så kan jag intyga att man är beredd att lägga ner i hyfsad slant för att hon ska ha det bra. Vi har lagt utöver köpeskillingen på 18 000 minst lika mycket till på allt från tillbehör till veterinärvård. Kommande vecka har vi signat upp oss på vår tredje kurs får att lära oss om hur Freya kan använda nosen på ett för henne stimulerande sätt.

Investeringstemat handlar mestadels om humaniseringen av husdjur och denna filmsnutt med Jim Cramer berör ämnet och en del bolag inom genren:


Min samling husdjursaktier består av 6 bolag för närvarande av varierande karaktär och kvalitet.


"Zoetis is a global animal health company dedicated to supporting customers and their businesses in ever better ways. Building on more than 65 years of experience, we deliver quality medicines, vaccines and diagnostic products, complemented by genetic tests, biodevices and a range of services." https://www.zoetis.com/about-us/index.aspx
Amerikanska Zoetis har funnits i portföljen sen i somras då jag påmindes om bolaget när vi fick medicin till Freya utskriven som de hade tillverkat. Bolaget är ett globalt Large cap och handlas till P/E 46 vilket nog är i överkant i förhållande till förväntad tillväxt. Kombon HealthTech och djurinriktning motiverar nog i och för sig en viss premie men visst finns det risk med en multipel på denna nivå. Bolaget betalar utdelning om än något blygsamma 0,5 %.


Svenska Micro cap-bolaget Swedencare är ett spännande case med finfin förväntad tillväxt på över 20 %. Förvisso ett P/E-tal på 40+ men ändå rimligt om tillväxten håller i sig. Du kan läsa mer om bolaget här.

En annan aktie som är svår att boka på fyndvärdering är Amerikanska IDEXX. Här finns mycket att gilla i form av tjänster och utrustning för veterinärer och en stor del återkommande intäkter. Haken är värderingen på P/E 62 som inte ger utrymme för hack i tillväxtkurvan. Jag har ett separat inlägg om bolaget här.


P/E 9 och en direktavkastning på nära 6 % indikerar fynd eller fälla för det globala Small cap-bolaget PetMed Express. Att sälja djurmediciner online låter bra men tyvärr är konkurrensen stor vilket resulterat i sjunkande marginaler. Detta Amerikanska bolag ska man nog vara försiktig med men jag har kvar en liten post i utdelningsportföljen då jag tror att utdelningen kan hålla sig på dagens nivå ett tag till. Sen tidigare har jag ett inlägg om bolaget här.


Tyska zooplus är ett globalt Micro cap men ändå en stor aktör inom näthandel för husdjur. De har mycket konkurrenskraftiga priser men detta resulterar i lövtunna marginaler. Hoppet står lite i att de lyckas växa inom deras egna varumärken där marginalerna är bättre. Du kan läsa mera om bolaget och mina erfarenheter av det här.

"Patterson Companies is committed to bringing the most comprehensive suite of products, workflow solutions and customer support to the dental and animal health markets. Our customers are managing increasingly complex businesses and choose a relationship with Patterson to help them handle the challenges of today and the opportunities of the future. From offering a broadened portfolio for digital workflows in dentistry to empowering veterinarians and livestock producers with exciting tools to manage their businesses, Patterson is committed to being the partner of tomorrow." https://investor.pattersoncompanies.com/investor-relations/overview/default.aspx
Det globala Small cap-bolaget Patterson är Amerikansk distributör av veterinär- och dentalprodukter. Djurhälsa står för majoriteten av försäljningen men det är inget renodlad husdjursbolag. Bolaget har fin direktavkastning på över 6 % men likt PetMed Express så tycks marginaler pressas vilket i sin tur pressat kursen. Förhoppningsvis har kursen bottnat men vi får se hur det utvecklar sig.

---

Mina husdjursbolag är en brokig samling men förhoppningsvis kan bolagen vara konkurrenskraftiga framöver i den växande husdjurmarknaden. Swedencare är nog det bolag som jag tror har bäst möjligheter att växa då det går riktigt bra för dem i USA och Asien, det blir spännande att se vad Q3-rapporten ger för vägledning framåt.

Vad tror du om husdjursbolag - hype eller fina tillväxtmöjligheter?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-10-13

Tema: Cyber Security

I mina långsiktiga globala portfölj Global Future så gillar jag att investera i bolag som tillhör ett visst investeringstema. Om det är en bra strategi eller inte återstår att se men förhoppningsvis finns det god strukturell tillväxt inom ett visst tema och/eller andra goda egenskaper som exempelvis konjunkturokänsligt och defensivt som kan vara attraktivt utöver det enskilda bolagets egna meriter.

Så jag tänkte skriva ett gäng inlägg om några olika tema som jag har i portföljen och först ut är:

Cyber Security

En del tema är hetare än andra och Cyber Security tillhör nog de hetare då merparten av bolag inom genren handlas till väldigt höga vinstmultiplar då många investerare är med och "jagar bollen".

Jag tänkte inte redogöra vad som kännetecknar Cyber Security i detalj utan den som vill ha lite informationsbakgrund kan se denna film:



Jag har fyra bolag inom Cyber Security av lite olika karaktär och värdering. En gemensam egenskap är att inget bolag delar ut vilket antyder att de tycker de har bättre nytta av sin kassa för att öka framtida vinster via investeringar eller genom förvärv gissar jag. Bolagens balansräkningar förefaller vara starka och alla dessa bolag har nettokassa.


Tre utav bolagen har säte och ursprung i Israel som generellt sett har många duktiga mjukvaruingenjörer enligt min tidigare erfarenhet. Bolagen kanske numera kan betraktas mer som amerikanska då de ofta har huvuddelen av verksamheten där och handlas på USA-börsen men ska man vara petnoga så är som sagt bolagens huvudsäte i Israel så jag bokar dem på regionen Mellanöstern.


Check Point Software Technologies är det största bolaget i genren och kanske det mest mogna. Tillväxten är något mer måttlig i sammanhanget men ändå goda 8 % enligt mina estimat/gissningar. Förvisso dopas eps något av att bolaget köper tillbaka aktier vilket kan vara bra att känna till. P/E-talet är drygt 20 vilket jag tror är en ganska rimlig värdering för närvarande. Jag har skrivit om bolaget tidigare och du kan läsa mer om det här.


NICE är ett globalt mid cap och snabbväxande bolag vilket förstås syns i värderingen då P/E ligger på hela 60. Jag har skrivit ett inlägg om bolaget innan som du kan läsa om här.


"CyberArk is the global leader in privileged access security, a critical layer of IT security to protect data, infrastructure and assets across the enterprise, in the cloud and throughout the DevOps pipeline. CyberArk delivers the industry’s most complete solution to reduce the risk created by privileged credentials and secrets. The company is trusted by the world’s leading organizations, including more than 50 percent of the Fortune 500, to protect against external attackers and malicious insiders." - https://www.cyberark.com/company/
Ett bolag jag plockade in nyligen är CyberArk Software och som enligt de själva har "strong business momentum" för närvarande. Storleksmässigt är även detta ett globalt mid cap och prislappen är runt P/E 65 (!). Bolaget är bland annat nischat mot "privileged account security", dvs att skydda roller och konton som har hög behörighet i IT-sammanhang.
"cyan AG is a German company with headquarters in Munich and Vienna. Specialized in IT security and data analysis since the early 1990s, cyan operates its own research and development centre in Sopron, Hungary, and cooperates closely with academic institutions, international organizations, and financial institutions. This enables us to guarantee our customers that we are always at the cutting edge of technology." - https://www.cyansecurity.com/en/about-us/who-we-are
Cyan är ett rykande färskt innehav som jag (så ofta) fick nys om via ett poddavsnitt, denna gång genom gästen fondförvaltaren Mikael Petersson från Coeli. Bolaget nämndes inte i podden men efter närmare granskning av fondens (Coeli Absolute European Equity) olika innehav så hittade jag att det fanns en stor stek av bolaget Cyan AG. Efter att ha läst Mikaels förvaltarkommentarer om bolaget väcktes mitt intresse för caset och jag gjorde lite snabb research vilket resulterade i en liten stek totalt sett.

Bolaget är av storleken globalt micro cap och är inte lika diversifierat avseende antal kunder som de större portföljkamraterna. Om man får tro 4-traders så handlas bolaget till P/E 23 för 2019 och P/E 15 för 2020. Om dessa siffror stämmer så förefaller tillväxtutsikterna vara goda och kanske motiverar den lite högre risk som caset sannolikt innebär.

---

Sektorn är som sagt het och utrymmet för besvikelser är nog inte stort med tanke på värderingarna överlag. Jag hoppas min mix av bolag ger vettig risk/reward kommande år åtminstone och behovet av bra lösningar inom IT-säkerhet lär inte bli mindre i takt med regleringar som GDPR och det "bus" som kan förekomma i form av attacker mot bolags datasystem.

Vad tror du om Cyber Security och har du några bolag i genren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, TheDigitalWay från Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-10-06

Passivt aktiv eller aktivt passiv?

Något som gnager i mig är det faktum att jag de senaste åren har blivit allt mer aktiv i min förvaltning.

Utöver att jag lägger minst någon timme per dag kring mina bolag så känns det som jag i större utsträckning ökat antal transaktioner/omallokeringar i de globala portföljerna.

Vad är bäst? Att vara

Passivt aktiv eller aktivt passiv?


Mina strategier är i någon mening passiva då jag har många bolag och som är utvalda både utifrån top-down såväl som bottom-up.

Men samtidigt väljer jag bolag aktivt samt omallokerar regelbundet bland dessa. Detta år har jag dessutom bytt ut en hel del bolag mot "nya och fräscha".

Skulle det vara bättre att logga ut och se över portföljen mer sällan, typ en gång per år? Jag är inte så säker på det då det finns risk att surdegar blir än surare med tiden.



Ta till exempel MQ som jag ägde ett tag då bolaget gick hyfsat och delade ut en fin slant. Jag sålde mars 2018 med en förlust på ca 50 % vilket med facit i hand inte var så tokigt ändå jämfört med om jag behållit.

En vanlig invändning mot att vara aktiv är att man tenderar att sälja vinnarna för tidigt vilket kan göra stor skillnad över tid för din totala avkastning. Jag ska erkänna att jag ibland skalar ner men jag vill inbilla mig att det i huvudsak beror på utsikter framåt givet risken i positionsstorlek.


Exempelvis Gravity som i omgångar rusade uppåt för ett tag sen så skalade jag ner löpande då jag inte var bekväm med innehavet som det största i portföljen Global Future. I skrivande stund har detta varit rätt strategi.



Ett annat exempel där jag istället borde behållit är Microsoft som jag minskade i för att "ta hem vinst" som jag minns det.

En annan stor nackdel med att vara aktiv är att transaktionskostnaderna bränner avkastning men kanske är det ändå bra att det "kostar lite" då man annars kanske skulle vara än mer aktiv?

I år så ligger jag bättre till än index trots min relativt höga aktivitet och jag vill tro att mina omallokeringar har varit rationella. Oavsett så tror jag man får utvärdera sig själv inför och efter varje transaktion och se om det känns/kändes rätt.


Jag tycker Shareville kan fungera bra som "aktiedagbok" där jag i samband med en transaktion försöker redogöra hur jag tänker och vad syftet med transaktionen är. Jag känner ett ansvar inför mina följare att redogöra för hur jag tänker även om de förstås gör sina egna analyser i slutändan. Ibland får jag mothugg vilket kan leda till intressanta insikter framöver.

Hur aktiv är du i din förvaltning?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Free-Photos från Pixabay, Shareville


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-10-01

Kvartalsrapport Q3 2019 - ATH!

September brukar vara en svag börsmånad historiskt sett men så har inte varit fallet i år för min del i alla fall.

Kvartalet stängde på ny högstanivå totalt sett såväl som för enskilda portföljer så hade jag varit en fondförvaltare med "performance fee" så hade jag sannolikt kunna se fram emot en fet julbonus :-)

Nu ska man dock inte ropa hej än då det är tre månader kvar på året och om man minns förra årets Q4 så kanske en viss ödmjukhet vore på sin plats för undertecknad.

Oavsett så är jag mycket nöjd över värdeutvecklingen så här långt i alla fall.

Portfölj/Strategii år"Index""Alfa"SharpeInnehavCAGR 3 år
Global Future36.3%25.5%10.8%1.03222.0%
Global Dividend 1.2xL32.9%25.5%7.4%1.24112.9%
Nordic Small Cap31.1%19.7%*11.4%0.7911.6%
Global Dividend Growth27.6%25.5%2.1%0.945n/a
Global Multi Strategy28.9%25.5%3.4%1.1108n/a
Global Funds ("Index")25.5%25.5%0.0%1.01000+n/a
* Carnegie Småbolagsfond
I topp så håller tillväxtportföljen Global Future ledningen alltjämt trots att den i princip gått sidledes i några månader nu.

Min belånade utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL har fint momentum och steg nästan 5 % i september med nästan bara plusdagar. Riskjusterat så är portföljen etta i år vilket jag är nöjd över då sparhorisonten är något kortare jämfört med mina pensionsportföljer.

Totalt sett är det en liten ledning mot "index" i alla fall och hoppas det håller i sig framöver.

I slutändan är det CAGR över tid som räknas och det är glädjande att Global Future levererar riktigt starkt på den punkten med 22 % årlig avkastning de senaste 3 åren.

Men historisk avkastning i all ära vad kan jag förvänta mig framåt?


Givet att ränteläget fortsätter under nollan och mina bolags tillväxtutsikter inte är helt åt skogen så förväntar jag mig en tvåsiffrig värdeutveckling kommande år. Den relativa värderingen i portföljerna är hög så risken ligger i att det blir en dubbelsmäll om tillväxten inte håller i sig och i ett sådant scenario får man vara glad om man håller nollan tror jag. Trots värdering modell högre så hoppas jag ändå att portföljerna har goda defensiva egenskaper som kan klara en konjunkturnedgång relativt väl ändå.

Hur har det gått för dig i år?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.