2019-10-20

Tema: Husdjur

Jag fortsätter min serie inlägg om olika investeringstema och denna gång handlar det om något som ligger mig extra varmt om hjärtat:

Husdjur

Hur kan husse välja att blogga istället för att leka med mig? Freya, 9 månader

Våra kära husdjur blir i allt större utsträckning riktiga familjemedlemmar och folk är beredd att lägga mer pengar på veterinärvård, mediciner, tillbehör och foder bland annat för att djuret ska ha en bra tillvaro.

Då jag sen drygt ett halvår tillbaka har praktisk erfarenhet av detta fenomen sen pudeln Freya flyttade in hos familjen Thelenius, så kan jag intyga att man är beredd att lägga ner i hyfsad slant för att hon ska ha det bra. Vi har lagt utöver köpeskillingen på 18 000 minst lika mycket till på allt från tillbehör till veterinärvård. Kommande vecka har vi signat upp oss på vår tredje kurs får att lära oss om hur Freya kan använda nosen på ett för henne stimulerande sätt.

Investeringstemat handlar mestadels om humaniseringen av husdjur och denna filmsnutt med Jim Cramer berör ämnet och en del bolag inom genren:


Min samling husdjursaktier består av 6 bolag för närvarande av varierande karaktär och kvalitet.


"Zoetis is a global animal health company dedicated to supporting customers and their businesses in ever better ways. Building on more than 65 years of experience, we deliver quality medicines, vaccines and diagnostic products, complemented by genetic tests, biodevices and a range of services." https://www.zoetis.com/about-us/index.aspx
Amerikanska Zoetis har funnits i portföljen sen i somras då jag påmindes om bolaget när vi fick medicin till Freya utskriven som de hade tillverkat. Bolaget är ett globalt Large cap och handlas till P/E 46 vilket nog är i överkant i förhållande till förväntad tillväxt. Kombon HealthTech och djurinriktning motiverar nog i och för sig en viss premie men visst finns det risk med en multipel på denna nivå. Bolaget betalar utdelning om än något blygsamma 0,5 %.


Svenska Micro cap-bolaget Swedencare är ett spännande case med finfin förväntad tillväxt på över 20 %. Förvisso ett P/E-tal på 40+ men ändå rimligt om tillväxten håller i sig. Du kan läsa mer om bolaget här.

En annan aktie som är svår att boka på fyndvärdering är Amerikanska IDEXX. Här finns mycket att gilla i form av tjänster och utrustning för veterinärer och en stor del återkommande intäkter. Haken är värderingen på P/E 62 som inte ger utrymme för hack i tillväxtkurvan. Jag har ett separat inlägg om bolaget här.


P/E 9 och en direktavkastning på nära 6 % indikerar fynd eller fälla för det globala Small cap-bolaget PetMed Express. Att sälja djurmediciner online låter bra men tyvärr är konkurrensen stor vilket resulterat i sjunkande marginaler. Detta Amerikanska bolag ska man nog vara försiktig med men jag har kvar en liten post i utdelningsportföljen då jag tror att utdelningen kan hålla sig på dagens nivå ett tag till. Sen tidigare har jag ett inlägg om bolaget här.


Tyska zooplus är ett globalt Micro cap men ändå en stor aktör inom näthandel för husdjur. De har mycket konkurrenskraftiga priser men detta resulterar i lövtunna marginaler. Hoppet står lite i att de lyckas växa inom deras egna varumärken där marginalerna är bättre. Du kan läsa mera om bolaget och mina erfarenheter av det här.

"Patterson Companies is committed to bringing the most comprehensive suite of products, workflow solutions and customer support to the dental and animal health markets. Our customers are managing increasingly complex businesses and choose a relationship with Patterson to help them handle the challenges of today and the opportunities of the future. From offering a broadened portfolio for digital workflows in dentistry to empowering veterinarians and livestock producers with exciting tools to manage their businesses, Patterson is committed to being the partner of tomorrow." https://investor.pattersoncompanies.com/investor-relations/overview/default.aspx
Det globala Small cap-bolaget Patterson är Amerikansk distributör av veterinär- och dentalprodukter. Djurhälsa står för majoriteten av försäljningen men det är inget renodlad husdjursbolag. Bolaget har fin direktavkastning på över 6 % men likt PetMed Express så tycks marginaler pressas vilket i sin tur pressat kursen. Förhoppningsvis har kursen bottnat men vi får se hur det utvecklar sig.

---

Mina husdjursbolag är en brokig samling men förhoppningsvis kan bolagen vara konkurrenskraftiga framöver i den växande husdjurmarknaden. Swedencare är nog det bolag som jag tror har bäst möjligheter att växa då det går riktigt bra för dem i USA och Asien, det blir spännande att se vad Q3-rapporten ger för vägledning framåt.

Vad tror du om husdjursbolag - hype eller fina tillväxtmöjligheter?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

12 kommentarer:

 1. Det har ju varit en tydlig förskjutning i hur man ser på t.ex. en hund. Så visst måste det finnas mycket pengar att tjäna. Går jag till den egna släkten och generationerna så i den äldre generationen skulle ju hunden man hade arbeta. Visst, kunde hunden ibland vara inne i något rum på nedervåningen på vintern, inte bara i hundgård. Dock inte i närheten av hur många nyttjar sina hundar nu. Nu är de ju, om jag tillåts vara lite provokativ, vara mer ett barnsurrogat. Vad gör man inte för sina barn? Som sagt, finns nog knappt ett tak här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Freya kan definitivt bokas som sällskapsdjur före brukshund och något sorts surrogat finns nog med i bilden med nu när våra barn närmar sig utflygning.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Spartacus,

   Bra trendspaning.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 2. Jo, man har väl sett hur mycket pengar folk kastar ut på hindar, nog lika mycket som på barnen idag om inte mer. Men ingen av aktierna i sektorn har ju ett värde som kan räknas hem med vettig avkastning såvitt jag kan bedöma. Och gud bevars, om den där lågkonjunkturen nu kommer någon gång, hur mycket pengar kommer folk då ha över till lyx?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värderingen på de kvalitetsbolag som finns inom genren är mycket hög men förhoppningsvis ändå bra på sikt - "cry once"?

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Kanske dax att visa vem som är top-dog i familjen. Dax att wake up and smell the cappuccino. Kurser för hur Freya skall använda nosen??!! Vad handlar detta om?

  mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en kurs i nosework, är inte så insatt i exakt vad det går ut på men ska tydligen passa alla hundar i alla åldrar och vara bra mental träning.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Är denna husdjurstrend etablerad? Blev faktiskt inspirerad att köpa GIS. Här får man BLUE djurfoder. Old El Paso och Häagen-Dazs glass till husse och för den delen matte.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Husdjurstrenden är nog att betrakta som etablerad i väst åtminstone och asien tror jag kommer att haka på i större utsträckning. General Mills kanske inte är så dumt och Colgate har en del djurfoder oxå. Storsäljaren Royal Canin ägs av Mars som tyvärr inte är börsnoterat.

   Radera
  2. Vill minnas att du tyckte GIS var för högt belånat. Kursen dök när man köpte BLUE. Detta tycks vara en stor marknad. Kollade på hundpsykologer. En praktiker presenterar sig så här." Även besvärliga hundar har rätt att bli schysst behandlade. Du får hjälp snabbt och utredningen sker i hundens trygga och invanda miljö". Skall kolla på GIS ordentligt på Måndag detta kan bli hur stort som helst.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 5. Tror på trenden. Är själv närmast köp i Swedencare (skriver om idag!) men de andra du tar upp är intressanta också. Däremot tror jag att Petmed-express-bolag kan gå med expressfart åt fel håll. Hellre färre men starkare bolag, så skulle trots rätt bransch dumpa Pettersson om de inte är starka inom sin nisch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PetMed och Patterson har en del att bevisa så jag nöjer mig med en små andelar så länge.

   Swedencare ska bli spännande att följa, kanske även en uppköpskandidat?

   Tack för kommentar!

   Radera