2019-10-27

(has my) #FIRE (really gone out)?

Och bloggen går bra?

När jag granskar bloggens besöksstatistik så kan jag konstatera att jag sannolikt har relativt många läsare för att vara en ekonomiblogg men trenden är tydlig att läsarintresset är sakta avtagande (om intresse = antal sidvisningar). Sen toppnivån december 2016 så har antal sidvisningar halverats och då har det ändå under perioden tillkommit hundratals mer eller mindre läsvärda inlägg och ett knippe verktyg som förefaller vara populära bland dess aktiva användare.

Jag tror inte jag är ensam om detta fenomen, då jag har fått indikationer från en del aktieinriktade bloggrannar om minskad trafik. Detta trots att vi befinner vi oss på ATH-nivåer och gissningsvis borde aktieintresset vara på topp och att taxichaufförer pratar aktier mer än vanligt för närvarande.

Om jag kikar lite på publik statistik så finns det ändå en grupp ekonomibloggare som ökar i populäritet och deras gemensamma nämnare förefaller vara

(has my) #FIRE (really gone out)?


Det är uppenbart och förmodligen ganska logiskt att läsare av ekonomibloggar generellt föredrar inlägg om ekonomisk frihet, tidig pensionering och pengamaskiner före inlägg om Indiska storbanker eller heta megatrender?

Mina populäraste inlägg handlar som regel om utdelningar i någon form och en förklaring till minskat läsarintresse kan nog handla om att jag skriver den typen av inlägg mer sällan nu för tiden.

Är detta ett problem?

Jag ska erkänna att jag tycker det är kul när inlägg röner uppmärksamhet och blir populära men jag tror det är en trist och farlig väg att gå för mig som bloggare om jag skulle skriva för den sakens skull. Min blogg är helt fri från annonser och sponsring så rent krasst så behöver jag inte skriva populära inlägg av ekonomiska skäl. Merparten av mina inlägg utöver återkommande serier skrivs typiskt sett ganska nära inpå publicering och ofta utifrån en lös idé som legat i mitt undermedvetna ett tag (detta inlägg är inget undantag).

Jag vet inte om min "eld" är på väg att slockna men så länge jag tycker att det är kul att skriva inlägg om aktiesparandets spännande värld så lär jag fortsätta och jaktlusten efter nya intressanta globala bolag finns där snudd på dagligen och är en stor drivkraft för mig.
"[...] är min tid som utdelningsjägare snart över? [...]"
Kanske är min tid som utdelningsjägare snart över? Paradoxalt nog tyckte jag inte det var positivt när Swedencare i veckan deklarerade en utdelningspolicy, "borde de inte fokusera på tillväxt?" var min spontana tanke. Vidare så blir jag fundersam när en tillväxtinvesterare som Morgan Alling börja prata om att bygga sig en utdelningsportfölj, är det rätt tänkt?


Men om tittar jag på värdeutvecklingen i min högutdelande portfölj Global Dividend 1.2xL så förefaller strategin kunna leverera en god riskjusterad avkastning och jag gissar att motståndskraften mot nedgångar är något bättre jämfört med andra aktiestrategier. Vidare så tycker jag fortfarande det är kul när det plingar till i telefonen :-)

Så?


Min gamla "husgud" Paul Weller skrev en låt med samma titel som detta inlägg (vilken slump!) 1993 och enligt mig peakade han som artist samma år med skivan Wild Wood som är en av mina favoritplattor (plattor = pre Spotify) att ta med mig till en öde ö.

Jag kan förstås inte uttala mig själv om jag peakat som bloggare men jag siktar på nya högstanivåer framåt kring mitt bloggande såväl som för portföljernas värdeutveckling oavsett! :-)

#FIRE är ett spännande fenomen och att uppnå finansiell frihet kan sannolikt medföra många fördelar på många plan men för min del tycker jag nog att resan är mer spännande än själva målet som regel och jag trivs väldigt bra med min tillvaro som det är nu och förhoppningsvis blir det så även framöver.

Nog jiddrat om allt detta, nästa vecka kommer jag skriva om en utav mina portföljer som fyller tre år och vilka misstag jag har gjort under denna period.

#FIRE - Walk with Me?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, Photo by Jez Timms on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

22 kommentarer:

 1. Kanske har du peakat, vad vet jag? Vad jag däremot vet är att jag är en trogen läsare av din blogg i alla fall. Jag ser helst att du inte gör en Elvis och lägger på dig 100 kg för att bara dra iväg gamla örhängen i ett desperat försök att behålla läsarskaran. Det är omväxlande att läsa om indiska banker och husdjursvårdgivare om vartannat..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gör en Elvis" - underbar kommentar! :-)

   Du har så rätt och "den rätta vägen" är knappast bakåt.

   Oavsett om jag har peakat eller ej så kör jag vidare!

   Radera
 2. Jag tror det viktiga är kommentarer, input och diskussion. Och den behöver inte ha med totala antalet läsare att göra. Och att skriva ett inlägg är att sortera sina tankar. Visst är antalet läsare "ramen" för bloggens räckvidd men det viktiga är diskussionsfältet och skulle bli orolig först om det dör ut.

  Upplever samma sak som du säger och håller med om precis allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng, feedback i form av ris, ros och aspekter man missat är guld värt och en stor drivkraft till att ”tänka högt” i form av blogginlägg. Sedan tror jag att finanstwitter tar en del kommentarer på gott och ont då plattformen är smidigare i sammanhanget.

   Tack för kommentar Gustav!

   Radera
 3. Den som skriver en blogg med allt för mycket fokus på antalet läsare, likes etc gör nog fel i det långa loppet, tror jag. Det räcker att se på Sveriges media. Idag klarar de inte sin överlevnad utan massivt bidragsberoende från våra skatter. Folk har fått nog.
  För egen del använder jag min blogg som ett sätt att skapa rutin i mitt agerande på börsen, sortera mina tankar etc. Jag slutar nog den dag det inte ger mig något tillbaks. Min blogg har helt klart hjälp mig till fi.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, ett bra sätt att dokumentera ens tankar och dessutom få feedback på dessa, tack för kommentar(er)

   Radera
 4. Din blogg är en av fyra som jag har följt längst och jag har fortfarande inte tröttnat. Blev dock lite ledsen när timeouten kom;)

  Personligen tycker jag inte du peakat på bloggen med tanke på att inläggen fortfarande håller hög klass (bloggidend aristocrat) och man lär sig en hel del.

  Annars kanske läsarna har tappat tålamod? Börsen har gått upp i år och läsarna vill tjäna snabba pengar utan tanke på risker. Och då kanske detta forum inte är intressant, där man faktiskt lär sig saker och ting.

  Jag hoppas innerligt att du fortsätter blogga och att tråden ”månadens aktie” återuppstår igen. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina strategier kanske inte är de enklaste och följa i alla lägen vilket kan spela roll i sammanhanget. Så länge det är kul så fortsätter jag att skriva!

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 5. Själv tycker jag att det är viktigt att den som bloggar ser just bloggen som en personlig dagbok där man utvecklar sitt skrivande och tänkande kring aktier. Att börja producera inlägg bara för att få läsare känns som helt fel väg att gå. Lundaluppens blogg ser numera ut som ett nedlagt nöjesfält. Skulle han vilja få liv i verksamheten kunde han skriva ett inlägg av typ Mitt nya AKTIEFYND. Blogginlägget skulle samla en mycket stor publik. Den aktieintresserade skaran älskar ju tips i alla dess former som stora barn. Fast det blir lite som att gå på en jobbintervju och ge den man pratar med svar som man tror intervjuaren vill ha. Det brukar sällan lyckas.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personlig dagbok är en bra beskrivning och att man tvingas tänka efter lite mera.

   Ett av mera lästa inlägg någonsin hette Exit? och jag gissar att titeln drog mycket trafik i sig så det ligger nog något i det du säger. "Mitt nya AKTIEFYND" av Lundaluppen skulle verkligen dra storpublik :-)

   Tack för kommentar(er) Lars!

   Radera
 6. Läser din blogg för att få inspiration till ett bredare sparande och tänk kring det. Eftersom jag är en ytterst medelmåttig sparare och saknar redskapen för hur jag ens hittar alla företag som är potentiella vinnare i megatrender o dyl därute är jag ytterst tacksam för alla godbitar du delar med dig av. Tack!! Har verkligen gett mig en större förståelse av hela marknaden och ett intresse att våga se utanför Sverige.

  FIRE intresserar även mig och jag har definitivt läst en hel del om det. Det när på ett sätt en annan del av tänket kring sparandet, ändrat beteende kan göra en hel del. Personlig utveckling om man vill anamma förändring tänker jag. Därför är kombinationen av flera bloggar oslagbar. Märker själv hur mycket mitt tänk kring pengar/sparande/investerande har ändrats och att det tagit en tid.
  Jag är väl tyvärr en vindflöjel i mitt sparande får jag erkänna...vet att det är bäst att ha en tydlig strategi men lika ofta som jag tänker att yes!, -klart man skall vara värdeinvesterare, -lika ofta tänker jag, -yes!, -klart man skall vara utdelningsinvesterare! Inser att det beror på att jag följer duktiga bloggare i båda varianterna:) Så därför har jag slutat vara irriterad på mig själv. Inget är ju fel och jag kommer aldrig att bli bäst. Med hjälp av utdelningstänket har jag helt enkelt satt upp ett mål, att utöka min pension med några tusenlappar i månaden. Just nu kommer det att bli tvåtusen kronor x-ra. I mångas ögon en fjuttig summa men för några år sedan fanns den inte. Med hjälp av värdetänket tillåter jag andra aktier i min portfölj, även fonder.
  Att lära sig hur man sparar och investerar pengar går inte att göra (ännu?) på annat sätt än genom att ta reda på själv genom att läsa men vad?? När man är nybörjare är allt bara en djungel och det där med aktiehandel, olika konton etc är så långt borta!Jag upptäckte att bloggar var min största informations, inspirations - och kunskapskälla. Så snälla Stefan, fortsätt som du gjort. Ekonomi är så många delar och ditt tänk kring värdeinvestering utgör definitivt en viktig del av den. Tack för att du delar!
  Mvh Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul och bra att det finns olika typer av ekonombloggar, vore trist om alla handlade om samma ämne.

   Tack för din kommentar och feedback!

   Radera
 7. Hej Stefan!
  Som intresserad aktieägare sedan 1976 då jag köpte 10 aktier i Uddeholm, som dagen efter eller något sådant ställde in utdelningen och Nils Åsling ( Googla ungdomar! ) fick rädda bolaget, så har jag lärt mig en hel del.
  Men, man lär sig något nytt varje dag och din blogg är av de få jag följer med intresse.
  Så jag hoppas du fortsätter, men gör det för att du tycker att det är kul och givande.
  Mvh
  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hatten av för en som varit aktieägare i 40+ år - superkul!

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 8. Hej Stefan
  Tack för inspiration, kunskap och framförallt din tid.

  Att du nått prime vet jag inte, skulle tro att många fler använder mobilen idag och då kanske man inte läser via bokmärke i datorn. Utan går då in till bloggen via t ex Twitter. Idag är flödet ganska intensivt och man går då miste om bra information ibland. Spektakulära twitts får mer spridning och buzz, vilket stundtals gömmer sakliga och "ointressanta" inlägg.

  Hoppas du fortsätter måla din tavla inför öppen ridå.

  Mvh Sanny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkurrensen om uppmärksamheten är tuff och twitter är en något smidigare plattform i vissa avseenden helt klart.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 9. Sluta för allt i världen inte skriva. Återkommande kul slösurfing om mer eller mindre spännande saker. Alltid kul att lära sig något nytt. Ibland tom investera i något spännande :)
  Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fortsätter så länge jag tycker det är kul, tack för feedback och kommentar!

   Radera
 10. Jag tror att det som har hänt är att det har kommit så många fler bloggare (jag är en av eldbloggarna". Jag killgissar på att läsarna inte ökat i samma takt som bloggar och att det blir en spridning. Värdet i det är dock att många säkert hittar sin nisch. Själv är jag indexinvesterare och är ödmjuk inför min okunskap på enskilda aktiefronten. Tiden lägger jag på annan optimering.

  Kort och gott, trots att jag bara kör index och till och med robotinvesterar läser jag din blogg med nöje. Jag gillar diversifiering, så även i bloggvärlden. Keep on rocking!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligen så passar indexinvestering en större publik då många sannolikt fokuserar på målet ("fri") före "hur" gissar jag.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 11. Nu har jag varit väldigt dåligt på att ha koll på bloggar i ca 6månader men sitter och läser ikapp.
  Hur som upplever jag att det är ganska mycket av dina inlägg som är irrelevanta för mig då det är konstiga aktier långt bort (läs dyrt curtage och jag har dåligt kännedom). Upplever att det var mer lär tillgängliga aktier för ett par år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att jag blivit än mer globalt orienterad och något mindre fokus på utdelningar numera. Detta förklarar nog minskat läsarintresse då global investering har en klart mindre publik som det verkar som.

   Tack för kommentar och hoppas det finns några inlägg som du finner läsvärda fortfarande oavsett!

   Radera