2019-10-06

Passivt aktiv eller aktivt passiv?

Något som gnager i mig är det faktum att jag de senaste åren har blivit allt mer aktiv i min förvaltning.

Utöver att jag lägger minst någon timme per dag kring mina bolag så känns det som jag i större utsträckning ökat antal transaktioner/omallokeringar i de globala portföljerna.

Vad är bäst? Att vara

Passivt aktiv eller aktivt passiv?Mina strategier är i någon mening passiva då jag har många bolag och som är utvalda både utifrån top-down såväl som bottom-up.

Men samtidigt väljer jag bolag aktivt samt omallokerar regelbundet bland dessa. Detta år har jag dessutom bytt ut en hel del bolag mot "nya och fräscha".

Skulle det vara bättre att logga ut och se över portföljen mer sällan, typ en gång per år? Jag är inte så säker på det då det finns risk att surdegar blir än surare med tiden.Ta till exempel MQ som jag ägde ett tag då bolaget gick hyfsat och delade ut en fin slant. Jag sålde mars 2018 med en förlust på ca 50 % vilket med facit i hand inte var så tokigt ändå jämfört med om jag behållit.

En vanlig invändning mot att vara aktiv är att man tenderar att sälja vinnarna för tidigt vilket kan göra stor skillnad över tid för din totala avkastning. Jag ska erkänna att jag ibland skalar ner men jag vill inbilla mig att det i huvudsak beror på utsikter framåt givet risken i positionsstorlek.


Exempelvis Gravity som i omgångar rusade uppåt för ett tag sen så skalade jag ner löpande då jag inte var bekväm med innehavet som det största i portföljen Global Future. I skrivande stund har detta varit rätt strategi.Ett annat exempel där jag istället borde behållit är Microsoft som jag minskade i för att "ta hem vinst" som jag minns det.

En annan stor nackdel med att vara aktiv är att transaktionskostnaderna bränner avkastning men kanske är det ändå bra att det "kostar lite" då man annars kanske skulle vara än mer aktiv?

I år så ligger jag bättre till än index trots min relativt höga aktivitet och jag vill tro att mina omallokeringar har varit rationella. Oavsett så tror jag man får utvärdera sig själv inför och efter varje transaktion och se om det känns/kändes rätt.


Jag tycker Shareville kan fungera bra som "aktiedagbok" där jag i samband med en transaktion försöker redogöra hur jag tänker och vad syftet med transaktionen är. Jag känner ett ansvar inför mina följare att redogöra för hur jag tänker även om de förstås gör sina egna analyser i slutändan. Ibland får jag mothugg vilket kan leda till intressanta insikter framöver.

Hur aktiv är du i din förvaltning?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Free-Photos från Pixabay, Shareville


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Själv försöker jag fatta alla beslut under de tider börsen är stängd, för att på det viset se till att det finns en genomtänkt och rationell grund snarare än att det rör sig om impulsbeslut.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tänka efter innan ett agerande är förstås att rekommendera oavsett om börsen är öppen eller ej.

   I fallet SkiStar hade jag funderat ett tag på om utsikterna framåt var i paritet med värdering. Så när bokslutet kom in med vissa tveksamheter så var det inte svårt att fatta ett snabbt beslut om exit och jag sålde i öppningscallen. En del brukar rekommendera att man avvaktar 3 dagar efter rapport innan man agerar och på så sätt låta marknaden sköta "landningen" av kursen.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Tänkvärt inlägg! Jag har också länge funderat över om jag ska vara aktiv eller passiv i mina investeringar. Jag har jämfört oräkneligt antal gånger vad jag gynnas mest av. Helt klart lockande att få arbeta med sina innehav genom köp och sälj. Självklart är högre procentuell årlig avkastning det bästa. Det jag kom fram till var att jag investerar passivt i indexfonder och istället för att lägga en eller flera timmar om dagen på aktieanalyser osv så arbetar jag övertid på jobbet ca en timme per dag vilket skapar garanterade pengar för dessa timmar. Detta skapar ett kraftigt ökat månadssparande för mig. På lång sikt har jag ett mer säkert kort i detta utförandet och totalresultatet blir mycket bättre. Att vara aktiv öppnar nämligen dörren för att få sämre resultat än index under lång tid som jag ser det.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man inte det är kul att välja aktier själv och läsa på så är en passiv strategi att föredra helt klart. Underpresterar man som aktiv så kan man fråga sig om det är ett prisvärt "nöje".

   I mitt fall så tycker jag det är fantastiskt kul med bolag och strategier och så länge jag tycker det samtidigt som det går bra så lär jag fortsätta. Skulle jag komma på ett "extraknäck" som var lika kul och lönsamt så skulle jag givetvis få ompröva min inställning till aktiv förvaltning.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. abbot verkar ha en bra framtid. Jag sitter lång. snart utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om prognoserna för kommande års tillväxt stämmer så lär det nog bli bra :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag månadssparar endast och investerar endast en-två gånger per månad för den fasta summan.

  Enda gångerna jag sålt under två år är när två av mina innehav skjutit upp och då om allokerade jag en del till andra innehav för att skapa jämvikt i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att veta när man ska sälja är svårt, att inte överila sig tror jag är vettigt i sammanhanget.

   Dock måste jag tillstå att det ändå är skönt att ta hem liten vinst...

   Tack för kommentar!

   Radera