2019-10-24

#uppesittarkväll oktober 2019

Och den 25:e smäller det!

#Uppesittarkväll ikväll då det är löning imorgon för undertecknad och ett bra tillfälle att bygga på min utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL.

Portföljen har gått som tåget i år och har på senare tid ryckt ifrån globalt index och globala fondproffsen i Coeli, Lancelot och Didner & Gerge.

Denna månad tänkte jag nog öka i en utav mina få bankaktier nämligen

Westpac Banking


Denna storbank från Australien har funnit med i portföljen i många år och levererat stabila utdelningar sen dess även om kursen mestadels gått sidledes mätt i SEK.

Bolaget handlas via USA-börsen och har en direktavkastning på 6,5 %. De delar ut i januari respektive juli och du behöver inte betala någon källskatt vilket förstås är trevligt.

I ärlighetens namn är jag inte superinsatt i detaljer kring bankens verksamhet utan jag ser innehavet som en slags passiv exponering mot Australiens ekonomi. Enligt 4-traders så minskar vinsten något i år för att sedan återgå till mer normala nivåer kommande år. Vi får se om banken "gör en Nordea" och sänker utdelningen något men jag gissar att direktavkastningen håller sig nära 6 % oavsett.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. '
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Nej du, denna månad blir det inget köpt. Det är ju officiella kvarskattemånaden nu tyvärr.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvarskatt är trist men gissar att det är planerat?

   Radera
 2. Har tagit det lugnt med inköpen. Det har blivit en liten post i Macerich, ett S&P 500 bolag som ligt SPG är ett REIT för mestadels köpcenter. Alla dessa REITs har backat rejält på grund av marknadens rädsla för "shoppingcenterdöden". Dock tror jag att Macerich och Simon kan rekylera tillbaka när denna rädsla lägger sig. Det enda jag inte gillar är att de delar ut lite för mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är generellt sett något mer försiktig kring högutdelare numera men även jag har några som balanserar på gränsen till hållbar utdelning.

   Tack att du delar med dig!

   Radera
 3. Hej Stefan.
  100% Avanza Global. Automatisk månadsköp. Låter tråkigt eller hur? Hehe. Men ganska effektivt långsiktigt. Undviker börs media snack så mycket som möjligt. Börsen kommer alltid bli skakig upp/ned. Historisk 100% aktier/aktie indexfonder har skapat fin pengar tillväxt. Då finns det ingen anländning att inte tro på det långsiktigt! Trevlig helg och lycka till med dina aktier och viktigast av allt är att man är frisk.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man inget intresse av enskilda bolag eller strategier så är ett billigt globalt indexsparande ett vettigt alternativ sannolikt. God hälsa är också något att vara tacksam över.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Det stämmer Stefan. Själv har jag läst mycket under senaste 8 år om börsen olika strategier och intresse av enskilda bolag, testat köpt rena aktier själv även hög risk. Det resulterade ständig övervakning på börsen och mycket köp/sälj affärer. Det skapar oro och majoriteten av småsparare på börsen blir beroende av det. Lätt att hamna i spelberoende och tro för mycket på sig själv att man är bättre än snittet. I själva värket all statistik visar att inte många % både småsparare o professionella slår index långsiktigt. Även dem få % som slår index är det mäst tur och lite skicklighet. Med facit i hand att välja själv och högintresse på börsen resulterar mindre avkastning än index långsiktigt. Då ingen vet om framtiden är det svårt att vara bättre än snittet. Den som har kristalkulan klarar sig med en indexfond och ränte fond. Då växlar man bara vid börskrasch till ränte fond och köper billigt o säljer dyrt. Även där är statistiken sådan att majoriteten köper dyrt o säljer billigt. Kallas in/ut strategi. Därför har jag valt den som statistik gör högsta odds att lyckas med långsiktig aktiespar. Köpa indexfond och vara 100% investerad hela tiden. Lycka till.
   Mvh. Jacke77

   Radera
  3. Att slå index kräver både tur, intresse, skicklighet och ett starkt psyke för att nämna några parametrar.

   Det kan mycket väl bero på en del tur att jag presterat väl än så länge men så länge det går bra och är kul så testar jag vidare med mina strategier :-)

   Radera
 4. Ångrar mitt val av månadsköp, det ser mer och mer sannolikt ut att Westpac sänker sin utdelning. Får se vad det blir istället...

  SvaraRadera
 5. Det blev Kanadensiska hissbolaget Savaria istället, 3,5 % DA och månadsutdelning!

  SvaraRadera