Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2021-12-30

Retro- /introspective 2021

Året 2021 närmar sig slutet och jag tänkte på sedvanligt sätt reflektera över det gångna året utifrån mitt personliga perspektiv - navelskådning helt enkelt!


Pandemin fortsätter att påverka världen såväl som vardagen på många sätt. Jag har mestadels fortsatt jobbat hemifrån till ca 80 % och om nu läget normaliserar sig under nästa år så blir det sannolikt hälften hälften vilket jag tror blir en bra mix. Jag saknar verkligen det sociala med kollegorna och kontoret, så jag hoppas verkligen att pandemin börja avta så småningom av det skälet utöver annat elände som den medfört.

Medialt tuffar det på bra för min del och jag har gästat några poddavsnitt under året (som du hittar på min om-sida). På jobbet så har jag haft över 1 500 konsumentkontakter under året varav drygt 1 000 via telefon. Jag finner det väldigt givande att vägleda konsumenter i pension- och försäkringsfrågor såväl som att bidra till en bättre fungerande bransch för alla parter. Även mina kunskaper inom IT kom väl till pass när vi under året tog fram ett verktyg för att beräkna kostnaden för efterlevandeskydd inom kollektivavtalad tjänstepension.


Privat inom familjen så dominerades året av våra nya bostäder och flyttar. Det är lite ovant att bo i en mindre lägenhet men vårt hus i Trosa väger upp det med råge och vi försöker spendera så mycket tid där som vi kan, även nu på vintern. Men vinter i all ära, vi ser fram emot vår- och sommarsäsongen i huset sen :)


Jag fyllde 50 i början av året och det firades "corona-säkert" med grillning utomhus för närmaste inom familjen. Jag fick en Apple Watch som jag burit sen dess och jag gillar verkligen konceptet med kontinuerlig mätning av hälsoparametrar som SpO2, EKG, puls med mera. Hoppas kommande versioner av klockan kan inkludera blodtryck och temperatur - vore i så fall riktigt kraftfullt avseende förebyggande hälsovård.

Mitt börsår har varit svängigt men ser ut att landa helt ok i skrivande stund, återkommer förstås med separat årsrapport efter årets sista handelsdag. Största börshändelsen har varit att jag sålt av större delen av det privata sparandet för att finansiera bostäderna. Ett sparmål för familjen har varit ett fritidshus och det känns häftigt att nu ha förverkligat detta!

Bloggen har haft paus under del av året men några inlägg har det blivit i alla fall.

Mina mest lästa blogginlägg för i år:

Hur jag ser på börsåret 2022 återkommer jag till i min årsrapport. 

Så tack för detta år alla läsare, följare, lyssnare och tittare - ha ett riktigt

Gott Nytt År!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-12-16

Årskrönika 2021

Året 2021 har varit väldigt innehållsrikt för min del på alla sätt och förstås även på börsen som alltid. Då vi nalkas jul och årets slut så är det på sin plats med en åttonde upplaga av

Årskrönika 2021

Inlägget handlar om på mina högst subjektiva och personliga åsikter kring årets utmärkelser i olika aktierelaterade kategorier.

Årets aktie 

Denna kategori omfattar vilken av mina 39 aktier i skrivande stund som har presterat bäst i år. Då många av mina tillväxtbolag tagit mycket stryk senaste månaden så har antal "baggers" minskat. Glädjande nog så har jag i alla fall fyra stycken "2-baggers" i InMode, Nvidia, Fortinet och Swedencare. Då jag inte har ägt InMode hela året så räknar jag den utifrån GAV och det gör att förstaplatsen knips av Nvidia


Bolaget har imponerat med sin tillväxt i år såväl som med sin innovationsförmåga. Marknaden har värderat upp bolaget rejält vilket resulterat i +117% YTD mätt i USD, motsvarande +131% mätt i SEK.

Tidigare års vinnare
2020 Sea
2019 Fortknox
2018 Swedencare
2017 Activision Blizzard
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets podd

Min konsumtion av poddar är fortsatt god men inte på samma nivå som i fornstora dagar. Minskat lyssnande beror delvis på mindre resande i kollektivtrafiken och tyvärr förre antal löppass. På uppsidan finns fortsatt många och långa hundpromenader men jag är sparsam med hörlurar i sammanhanget då jag vill vara helt närvarande med vår hund Freya när vi är ute och går som regel.


Att utse årets podd tycker jag inte var så svårt då vinnaren bidrar med otroligt informativt innehåll kring makroläget avseende ekonomi såväl som inom politik; FollowTheMoney. Martin Nilsson och Joakim Rönnings förmåga att belysa aktuella händelser i nutid kombinerat med historisk kontext är enastående och framför allt Joakims historia- och samhällskunskaper imponerar stort på mig.

Tidigare års vinnare
2020 Affärsvärlden magasin
2019 Placerapodden
2018 Market Makers
2017 Kvalitetsaktiepodden
2016 Prata Pengar
2015 Kapitalet (hette Fondpodden på den tiden)
2014 Sparpodden

Årets kommentator

I år har jag bloggat mindre än någonsin av olika skäl men glädjande nog finns det fortfarande en del läsare och vissa utav dessa väljer även att kommentera inläggen vilket jag är mycket tacksam över. Årets kommentar får bli Annett S som jag tror toppar antal intressanta kommentarer för i år.

Tidigare års vinnare
2020 Daniel Dineff
2019 Jacke77
2018 Utlandsutdelaren
2017 Investera-pengar
2016 Lars

Årets inspiratör

Att inspirera är ett utav mina mål med bloggen såväl som när jag är med i andra typer av media. En person som inspirerat mig mycket i år och i någon mening fått mig att än mer tror på tillväxtbolag som investeringsstrategi är Louise Samet


Louise förefaller vara mycket bra på att nosa upp intressanta tech-investeringar och i de poddavsnitt hon gästat i år har hon varit mycket inspirerande och bjudit på många intressanta case tycker jag.

Tidigare års vinnare
2020 Jonas Bernhardsson
2019 Ara Mustafa
2018 Elin Agorelius
2017 Anna Svahn

Årets twittrare

Twitter är fortsatt en intressant plattform i investeringssammanhang och här kan man hämta många intressant idéer tycker jag. En styrka med plattformen är att du kan välja ditt flöde i form av de du följer. Jag kan tänka mig att en del följer bara personer som har samma inriktning och uppfattning som en själv men hur kul är det att bara omge sig av ryggdunkare och ja-sägare? Jag försöker se till att mitt flöde består av personer som både har avvikande åsikter och annan syn på saker och ting än vad jag har, så att jag får andra sidor av mynten att ta hänsyn till. Detta tror jag leder till mer bättre investeringar för min del och förhoppningsvis också en bättre förmåga att motstå börsens svängningar bland annat.

Årets twittrare är en person som i mitt tycke har en förmåga att se olika sidor på saker och ting och framför allt uttrycker sig nyanserat och genomtänkt som regel; HankSweden.

Tidigare års vinnare
2020 Fabian Franzén
2019 Professor Kalkyl
2018 Erik Hansén
2017 Alexander Eliasson
2016 Adnan Chian

Årets bloggare

Blogg som format känns mindre populärt än någonsin men lyckligtvis är det en tapper skara som fortsätter att finansblogga på ett förtjänstfullt sätt. 


Årets vinnare är en veteran i sammanhanget och har både fin inläggsfrekvens såväl som innehåll: Spartacus Invest.

Tidigare års vinnare
2020 Jonas "På kort sikt" Dahlqvist
2019 Cristofer "Sofokles" Andersson
2018 Gustavs aktieblogg
2017 Långsiktig Investering
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 George "4020" Bol

---

Året börjar gå mot sitt slut och jag kommer avslutningsvis att skriva ett sedvanligt inlägg om året 2021 i form av ett retrospektive och sedan inleda nästa är med en årsrapport.

z2036 önskar alla läsare och resten av världen en riktigt

God Jul!

ps. vilka vinnare hade du valt i respektive kategori?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-12-05

Julklappstips för börsnördar!

Julen närmar sig med stormsteg och varför inte köpa en eller flera börsrelaterade böcker i julklapp till dig själv eller någon i din närhet?

I egenskap av (före detta?) populär bloggare så får jag recensionsexemplar skickade till mig regelbundet. Då jag ofta (tyvärr?) bland annat prioriterar att läsa på om mina bolag före böcker så har min hög av olästa böcker växt ordentligt senaste åren. Men jag har i alla fall nu snabbt skummat igenom fyra olika böcker inom börsgenren och kan utifrån det redan rekommendera allihopa även om jag själv ska läsa alla mer noggrant sen under min julledighet.


Mer Börspsykologi är uppföljaren till Cristofer "Sofokles" Anderssons populära bok Börspsykologi. I veckan som gick så fick mina tillväxtbolag smaka på rejäl multipelkontraktion och Cristofers böcker har hjälp mig att förstå och bättre hantera olika "hjärnspöken" som kan uppstå när man befinner sig på den som alltid nyckfulla börsen. Mer Börspsykologi ger som namnet antyder än mer fördjupad kunskap kring det nämnda ämnet och jag känner mig nu än bättre rustad för svängningar i portföljerna nu såväl som framåt.

101 tankar om aktier av Ludvig Rosenstam Åhman har ett upplägg som jag gillar skarpt i form av 101 olika tankar och tips om börsen. Smaka på #57 Identifiera bra bolag, #64 Investera globalt och #71 Diversifiera aktieportföljen - ljuv musik i mina öron. Många punkter berör psykologiska aspekter med börsen likt Cristofers böcker och sammantaget så förefaller de 101 punkterna ge många fina verktyg till verktygslådan. Boken har indirekt (tillsammans med Magnus Anderssons föreläsning i Uppsala förra året) inspirerat mig till att dela upp mina tankar i punktform i olika sammanhang.

Joel Bladhs Bli en miljönär är en bok som bjuder på båda intressanta tankar och handfasta tips om  hållbar ekonomi såväl som hållbara investeringar. Den inbundna upplagan av boken har en riktigt snygg och tilltalande layout som gör rättvisa åt det intressanta innehållet. Ska en bok innehålla tabeller så gör sig dessa mycket bättre i färgformat tycker jag. Avsnittet om att skippa husdjur är tankeväckande men inget jag håller med om :). Solceller är jag redan såld på men förstås intressant att ta del av Joels erfarenheter i ämnet. Att förena kapitalism och hållbarhet är en mycket tilltalande och kraftfull kombination tror jag och denna bok innehåller mycket intressant tankar i sammanhanget.

Avslutningsvis så har vi Investera som mästarna av Jonas "Investeraren" Bernhardsson. Att få bra och strukturerade sammanfattningar av mästares investeringsstrategier som Warren Buffet, Philip A Fischer och min favorit Peter Lynch är riktigt matnyttigt. Jag tycker att Jonas bok är klart bättre än Världens 99 bästa investerare på samma tema. Summeringsdelen i slutet av boken är riktigt bra där bland annat de röda trådarna hos mästarna gås igenom. Mycket intressant att stämma av mästarnas slutsatser mot sina egna tycker jag och bara detta avsnitt gör boken mycket läsvärd i min värld.

Alla dessa böcker går sannolikt att få tag på där böcker säljs helt enkelt - har du några andra börsrelaterade julklappstips?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.