2021-01-10

Ebbas Snöboll 2021

Min 16-åriga dotter Ebbas aktieportfölj lyder under namnet "Ebbas Snöboll" och jag brukar en gång om året numera redovisa innehav och resultat, så varför inte nu då vi står inför ett nytt spännande (börs)år?

Ebbas Snöboll 2021

Vad hände med min snöboll husse? - Freya Thelenius, 2 år gammal pudel

År 2020 blev ett lyckosamt år för Ebbas portfölj då huvudförvaltare pappsen styrde om innehaven delvis mot disruptiva corona-vinnare under året. Ebba kommer med inspel till portföljen då och då men i huvudsak så sköter jag numera förvaltningen som sagt.


Årsresultatet blev fina +37,8 % vilket är riktigt bra tycker jag för en portfölj som består av 40 olika innehav. Global index i SEK slutade året på ca +3 % så oavsett strategi får nog 2020 års resultat bokas in på alfa-kontot i alla fall.

Den riskjusterade avkastningen är även den klart godkänd tycker jag och CAGR sen starten i oktober 2014 närmar sig +20 % vilket också får anses vara riktigt bra även om mätperioden är något kort i sammanhanget fortfarande.
 
Att ha tredubblat pengarna sen starten är förstås trevligt även om det inte säger något om utvecklingen framåt förstås. Men hur ser då portföljen ut i skrivande stund?

Portföljen "Ebbas Snöboll"

I skrivande stund så består Ebbas portfölj av 40 innehav där en del bolag har hängt med sen tiden vi körde konceptet Månadens aktie. Länge var det en mix av värde- och tillväxtbolag men sen något år tillbaka så har andelen tillväxt utökas.

Sektorfördelning


Ebba gillar kvalitetsprodukter och starka varumärken varav kategorin Premium Products har klart störst andel i portföljen. Även Gaming, MedTech och Förnybar energi har större andelar.

Geografisk allokering


Geografiskt sett till respektive bolags huvudsäte så är portföljen underviktad USA och överviktad Europa, Asien och Mellanöstern (läs: Israel). Närmast till hands är kanske att byta lite Europa mot Asien när tillfälle ges?

Innehav

Är ni nyfikna på portföljens 40 bolag? :-)


Den trogne läsaren känner igen en hel del innehav från mina portföljer men noterar även andra bolag som Dior, Netflix, Zalando med flera som Ebba själv har valt ut.


Samlingen med "baggers" har utökats sen sist även om jag främst fokuserar på bolagens utsikter framåt oavsett GAV.

Breaking news! Årlig genomgång tillsammans med Ebba

"Pappa, jag är på bra humör - vi kan gå igenom min portfölj om du vill?"

5 sekunder senare..."EA? Sims flyger inte längre och bolaget rear ut expansioner som ingen vill ha - Sälj!"

"Danone och Carrefour ser inte bra ut. Jag dricker inte ProViva längre, sälj båda."

"Har jag HM fortfarande? Sälj den lilla del som är kvar".

"Jag vill öka i förnybar energi, vilka andra bolag finns? Array inom solenergi? Kör på den!"

"Så du tycker jag ska öka i Asien? JD.com? En liten andel i så fall och sälj direkt om det blir struligt politiskt."

"Kahoot gillar jag, öka i den!"

"Jag vill gärna även ha något bolag som är underleverantör till mRNA-bolagen, har för mig att det ska finnas ett amerikanskt?" (Pappa lovar att göra lite research)

Men andra ord blir det lite omallokeringar veckan som kommer... :-)

Slutligen

Ebba har inte så många år kvar av sparande innan eventuella uttag skulle kunna bli aktuella i form av körkortsbidrag, studiebidrag eller del av kontantinsats till lägenhet. Om något av dessa skulle bli aktuella så kommer medel att förflyttas till räntekonto istället men jag ser hellre en fortsatt stor aktieexponering fram till dess i rådande ränte- och börsklimat.

Jag kan nämna att min utflyttade son som är drygt 4 år äldre än Ebba har kvar en del av sitt barnsparande i en aktieportfölj som i mångt och mycket liknar den ovan och som jag förvaltar åt honom tills vidare.

Vad tror du om Ebbas portfölj och hur ser ditt barnsparande ut?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Tycker det är fantastiskt att hon trots allt intresserar sig och ägnar tid åt portföljen med sin pappa;).

  Väldigt bra geografisk spridning kan jag tycka, flera fina bolag dessutom! Här hemma är det mestadels svenska aktier som gäller och diversifierar internationellt med fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska aktie i kombo med fonder låter som en bra mix!

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Fin diversifiering och många länder inblandade. Carrefour och Danone är inga höjdare i portföljen annars heller. Kul att hon vill gå igenom portfölj med dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag det är verkligen kul att hon fortfarande visar ett visst intresse i alla fall :-)

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 3. Jag har verkligen saknat Månadens aktie, tyckte det konceptet var riktigt inspirerande såväl för egna investeringar som för idéer och tankar om eget barnspar framöver. Kul att få en uppdatering av snöbollen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar också Månadens aktie men en årlig genomgång är i alla fall nånting :-)

   Tack för kommentar!

   Radera