Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2016-03-31

Dividends still don't lie...

...läste jag ut nyligen under påskledigheten.



Min dotter beställde en djurmask från Amazon för att ha i en musikal och jag lade till lite böcker på ordern så att fraktkostnad och andra villkor skulle bli rimliga.

Med tanke på min inriktning mot utdelningsinvestering så tänkte jag att det kanske var på sin plats att läsa om en bok om ämnet.

Dividends still don't lie (ISBN: 9780470581568) är skriven av Kelley Wright och är någon sorts fristående uppföljning av Dividends don't lie av Geraldine Weiss som anses vara en klassiker i genren.

Utdelningar ljuger inte?

De främsta argumenten för detta är som jag förstått utifrån boken:
  • Återkommande utdelningar återspeglar bra kassaflöden från den löpande verksamheten och över tiden går det inte att "trolla" fram dessa via bokföring och andra trix.
  • En utdelningshöjning är ett löfte från företaget om framtida vinstökning då det skulle vara en stor prestigeförlust om den inte är långsiktigt försvarbar och måste sänkas.
Författarens strategi är att investera i Blue Chip stocks när de är billiga och sälja dessa när de är dyra.

Enkelt va?

Han menar på att man kan mäta aktievärdet via direktavkastningen och att Blue Chip-aktier stiger först i en bull-market och klarar sig bättre i en bear-trend.

Låter väl rimligt men det här med att tajma marknaden får jag inte riktigt grepp om.

Vidare så finns det ett antal urvalskriterier för Blue Chip som:

  • 25 års oavbrutna utdelningar
  • 12 års oavbrutna utdelningshöjningar
  • Minst 80 st större institutionella ägare
  • Minst 5 millioner aktier i omlopp för god likvididet

Punkterna ovan är säkert vettiga men skulle diskvalificera aktier som Apple och Microsoft som jag tror är framtidens utdelningsaristokrater vilka man inte vill missa.

Sammanfattningsvis så är det en intressant bok men enligt mig ingen "måsteläsning" för en utdelningsinvesterare.

Läs och följ bloggare som Petrusko, Marcus Hernhag och Långsiktig investering med flera istället för att köpa denna bok.

Har ni någon bra bok om utdelningsinvestering som ni kan rekommendera?


2016-03-29

Mätpunkt för schablonbeskattning ISK...

...infaller natten mellan torsdag och fredag då vi går in i ett nytt kvartal.

Finns det något sätt att minska schablonskatten?



Insättningar

Innan mätpunkten ovan så blir det skatt på insättningen + värdet av densamme vid mätpunkt Q1/Q2 och resten av årets mätpunkter.

Efter mätpunkten blir det skatt på insättningen + värdet av densamme vid mätpunkt Q2/Q3 och resten av året.

Man sparar alltså en mätpunkts skatt och för taxeringsåret 2016 är skattesatsen 0,42% (30% av statslåneräntan 1130 + 0,75%) av en fjärdedel av skatteunderlaget per mätpunkt (se detta inlägg för detaljer).

Detta innebär att vi sparar 1/4 x värdet av insättningen x 0,42% så för en insättning på 10 000 så blir besparingen 1/4 x 10 000 (oförändrat värde antas för enkelhetens skull) x 0,42% = 10,5 kronor.

Med andra ord krävs det rejäla insättningar för större besparingar.

Utdelningar

En utdelning räknas inte som en insättning men beskattas indirekt vid kommande mätpunkter då värdet ökar allt annat lika.

I praktiken lönar det sig enbart att plocka ut utdelningar för undvika beskattning om man inte avser att återinvestera eller göra insättningar över två mätpunkter. Plockar man ut utdelningen innan en mätpunkt för att sedan sätta in den innan nästa mätpunkt så blir den beskattad som en insättning vilket gör att skatteunderlaget blir ungefär detsamma som om den hade varit kvar på ISK-depån.

Kapitalförsäkringar då?

Här är i princip bara två mätpunkter att hålla reda på: halv- respektive helårsskifte.

Efter halvårsskiftet beskattas inbetalningarna till hälften så det lönar sig lite att vänta med insättningen efter mätpunkten jämfört med att göra den precis före.

Vid årsskiftet kan det löna sig att plocka ut likvider OM skatten för kommande år blir lägre men troligen blir resultatet marginellt.

Slutligen

ISK och KF fungerar bäst om man ligger mestadels fullt investerad över tiden och vill man bygga kassa så gör man det bättre i en vanlig depå tills investeringstillfälle ges.

Jag låter det mesta av familjens månadssparande gå till en vanlig depå hos Nordnet respektive Avanza så kan man sedan via internöverföring göra insättningar när det är lämpligt att investera.

Hur gör ni?

2016-03-27

Att bevaka en aktie

Föredrar man direktägande av aktier istället för fonder så är det rekommendabelt att man hänger med i nyhetsflödet kring berörda bolag så att man kan agera om man tycker att de långsiktiga utsikterna förändras.

Jag använder lite olika sätt för att bevaka aktier och tänkte dela med mig av dessa och förhoppningvis få tips om era bästa sätt. Jag har skrivit lite om detta tidigare men tänkte att ett separat inlägg är lättare att referera till i framtiden.

Generellt försöka jag styra larm och annat till min gmail så man har på både dator och smartphone.
bildkällor: Nordnet, Avanza, Twitter, Seeking Alpha, Google

Kurslarm
Ibland när kommer en nyhet så kan kursen reagera mer eller mindre kraftfullt. Att ha kurslarm är ett enkelt sätt att bevaka en aktie på dess ned- respektive uppsida.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder gratis kurslarm via e-mail och jag brukar använda bägge då de har sina olika fördelar.

För nordiska aktier så använder jag Nordnet då deras larm är tills vidare medans Avanza har slutdatum vilket är lite bökigt att ställa in.

För övriga aktier och exempelvis valutor använder jag Avanza då de erbjuder kurslarm på nästan alla värdeinstrument och marknader vilket Nordnet inte gör.

Nyhetslarm
Via nyhetslarm kan man bevaka nyheter triggade på nyckelord och Avanzas är något vassare än Nordnet då man har lite fler nyhetskällor att välja bland.

källa: Avanza


Nyhetsbrev
Via ett bolags Investor relations-sidor hittar man ofta att man kan prenumerera på nyheter och annat via e-mail kostnadsfritt.


Twitter
Att följa rätt konton på Twitter är ett mycket bra sätt att få nyheter, ibland publiceras det före nätmäklarnas motsvarighet, exempelvis nya jobb i USA. Kanske får bli ett separat inlägg framöver om vilka konton som är bra att följa.

Man kan lägga upp filter på nyckelord om man använder TweetDeck för att vaska fram tweets men det blir ändå ofta ganska mycket brus så det är svårt att få till bra tycker jag.

Seeking Alpha
För nordamerikanska aktier så är Seeking Alpha en bra källa till gratis nyheter och analyser. Bara att välja vilka bolag man vill bevaka och din inkorg kommer att bli mer än välfylld.

---

Som ni ser så finns det många olika sätt och källor för bevakning så ibland skulle säkert en bra handelsapplikation med nyhetsterminal vara att föredra men dessa kostar pengar och är knappast motiverat om man är småsparare och mestadels långsiktig.

Vad är era bästa tips för att bevaka en aktie?


2016-03-26

Veckan som gått: 2016-12

En hektisk vecka på jobbet är nu slut och det är skönt att pusta ut med lite påskledighet.

---

Den svenska utdelningssäsongen har inletts och även om jag får utdelningar snudd på veckovis så är mars-maj de bästa utdelningsmånaderna.


Under veckan så var det utdelningar från Novo Nordisk samt Castellum som betalades ut och återinvesterades tillsammans med månadssparandet i Hemfosa respektive Apple.

---

Apple släppte lite nya produkter i måndags och framför allt nya iPad pro 9,7" lockar mig tillsammans med Apple Pen då jag skulle vilja utveckla min teknik för sketch-note och dylikt.

Familjen Thelenius är flitiga användare av Apples prylar och detta inlägg skrivs på en MacBook Air 11" som är den bästa bärbara jag någonsin haft och fortfarande håller måttet efter tre och ett halvt år.

---

Veckans blogginlägg är från Dubbel Utdelning som handlar om en mina favoritaktiviteter - löpning.

Håller med om att man inte ska krångla till det och jag har slutat att jaga kilometertider till förmån för lagom tempo kryddat med podcasts (om börsen och sparande förstås!).

Nya skor måste man förstås unna sig efter varje 1000 km och förra veckan inhandlades nya Kayano 22 som passar min löpstil och erbjuder bra komfort. Jag brukar köpa fjolårets modell vid den här tiden på året då man får den för nästan halva priset.

---

Min son läser teknikprogrammet på gymnasiet och jag coachar honom mycket i matematik vilket har fått till följd att mina insomnande kunskaper i ämnet vaknat till liv så sakteliga.

En följd av detta är att jag i veckan justerat beräkningsalgoritmen för Sparkalkylator deluxe så att värdeutveckling per månad beräknas med årlig förändringsfaktor upphöjt till 1/12 istället för angiven värdeutveckling delat med 12.

Detta känns mer korrekt då den gamla beräkningen gav att den effektiva värdeutvecklingen blev större på årsbasis än angiven.

---

Ha en fortsatt bra påsk allesammans!

2016-03-24

Månadens aktie: Atlas Copco

Det är utbetalningsdag idag torsdag för barnens månadssparande*) och nyfikna kanske undrar vilka aktier de har valt denna månad?

*) För nytillkomna läsare så handlar månadens aktie om att mina barn (16 och 11) får välja en aktie bland utvalda kandidater för deras månadssparande som sker via stående överföring från buffertkonto vilket gör att man har pengarna på depån innan börsöppning

Den här gången lät jag barnen välja bland deras befintliga val.

Dotterns valSonens val"Index"
Mån.AktieNuUtdUtv.AktieNuUtdUtv.AVA ZUtv.
11-14HM292.50270.509.75-4.19%Starbreeze6.9014.450.00109.42%167.312.66%
12-14Clas Ohlson124.50150.505.2525.10%Clas Ohlson124.50150.505.2525.10%174.57-1.61%
1-15KnowIT52.0063.003.2527.40%KnowIT52.0063.003.2527.40%170.20.92%
2-15MQ35.6043.501.7527.11%Betsson101.67116.1011.9425.94%189.9-9.55%
3-15HM362.50270.509.75-22.69%HM362.50270.509.75-22.69%201.83-14.90%
4-15Kappahl37.7033.000.75-10.48%Investor339.00288.709.00-12.18%202.71-15.27%
5-15CellaVision52.0048.501.00-4.81%CellaVision52.0048.501.00-4.81%205.84-16.56%
5-15Ratos57.5052.000.00-9.57%Ratos57.5052.000.00-9.57%205.84-16.56%
5-15Atlas232.00186.209.00-15.86%Atlas232.00186.209.00-15.86%205.84-16.56%
6-15Industrivärden169.90136.300.00-19.78%Castellum123.30127.000.003.00%204.06-15.83%
7-15Walt Disney958.33800.6311.74-15.23%Activision211.86269.385.7029.84%198.95-13.67%
8-15NorthWest51.0359.732.8922.71%Saltängen107.5099.752.45-4.93%195.67-12.22%
9-15Netflix938.54823.450.00-12.26%Microsoft364.58446.253.0623.24%180.48-4.83%
10-15SHB120.00104.106.00-8.25%SHB120.00104.106.00-8.25%175.56-2.16%
11-15Unilever388.71368.775.64-3.68%Mondelez400.29330.241.45-17.14%186.51-7.91%
12-15Semafo20.9528.700.0036.99%Statoil138.02129.051.86-5.15%184.44-6.87%
1-16Clas Ohlson149.00150.500.001.01%Starbreeze13.5014.450.007.04%175.13-1.92%
2-16Investor A279.00284.100.001.83%Öresund217.00230.000.005.99%170.410.79%
3-16Schibstedt226.74227.900.000.51%MTG234.00240.000.002.56%164.594.36%
23/3
0.84%8.37%171.76-7.77%
CADSEK6.258.61%16.14%
USDSEK8.27
NOKSEK0.98

Tabellen ovan visar att barnen ligger på plus totalt sett och leder över Avanza Zero med 8 respektive 16 procentenheter vilket känns bra.

Vad väljer de?

Oberoende av varandra valde bägge barnen Atlas Copco vilket personligen känns som ett bra långsiktigt val och vettigt att öka i.
"We are a world-leading provider of sustainable productivity solutions.  Customers benefit from our innovative compressors, vacuum solutions and air treatment systems, construction and mining equipment, power tools and assembly systems."
källa: http://www.atlascopcogroup.com


källa: Avanza

 Kommer kursen att leta sig upp mot strecket för treårstrenden?
källa: http://www.atlascopcogroup.com 

Atlas har fin utdelningsstatistik och direktavkastningen är 3,1% för närvarande vilket känns som rimligt betalt historiskt sett tycker jag.

Vad tror ni om Atlas framöver?

2016-03-22

Do the REIT thing? - Government Properties Income Trust

Government Properties Income Trust (GOV) är en REIT som inriktar sig på amerikanska fastigheter som hyrs ut till myndigheter i första hand. Något som sticker ut bland annat är att hyreskontrakten har relativt lång löptid vad jag förstår.

källa: http://www.govreit.com

REITTickerLandDAUtd.frekvens
Government Properties Income TrustGOVUS10.12%Kvartal

Mycket bra direktavkastning så vad är haken?

  • Skuldsättning 55%
  • Utdelningsandel (FFO) ??? -> 72% (normalized?)
  • Investment Grade

Resultatet och kassaflödet tycks vara negativt för helåret 2015 vilket delvis kan förklara svag kursutveckling gissar jag.


Utdelningshistoriken är ganska stabil (än så länge) och har legat på samma nivå sen 2013 och direktavkastningen har snittat på knappt 8% senaste 5 åren.


Någon vacker kursresa har aktien inte bjudit på som sagt, var det botten i januari tro?

I skrivande stund så inser jag man borde gräva mer i denna REIT för att få klarhet om vart aktien borde ta vägen framöver.

MEN, mot bättre vetande har jag ändå köpt en liten provpost i utdelningsportföljen för utvärdering.

Kanske någon påläst kan läxa om mig i denna? :-)

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i GOV               *
*****************************************************

2016-03-20

Hur många aktier ska man ha i sin portfölj?

Något som gnager mig ibland är att jag har för många aktier i portföljen enligt gängse portföljteori och jämfört med andra bloggare där konsensus verkar ligga på maximalt 15 stycken.

Men efter en del funderande/insikt så har jag kommit fram till:
  • Jag är inte speciellt vass på fundamental analys (ännu)
  • Jag är nöjd med en indexnära värdeutveckling över tiden, gärna med låg volatilitet
  • Jag kan inte förutse marknadens utveckling framåt
Med ovanstående kunskaper så borde man kanske kapitulera och välja en indexfond istället men hur kul är det?

Tills dess att jag blir bättre på fundamental analys och på min förmåga att hitta lågt värderade bolag så väljer jag en strategi där jag har många aktier för att minska risken att jag väljer något som skulle kunna sänka portföljen.

I min huvudportfölj Global Dividend har jag 40 aktier och under den korta tid den funnits så har den presterat väl jämfört med index samt haft låg volatilitet, precis enligt min önskan.



Bloggkollegan Gottodix skrev ett mycket bra och intressant inlägg igår lördag på temat  #visaportföljen och berörde lite olika placeringsstrategier och så här svarade han på min kommentar till inlägget:

"...Har man intresse så tror jag mer på egensnickrad portfölj, mycket roligare om inte annat"


Genomtänkt?

Ja mer eller mindre.

Jag kan direkt erkänna att jag inte kan rabbla nyckeltalen på alla innehav utantill, en del aktier har jag bra koll på en del andra mindre.

Jag har som ambition att efterlikna en globalfond, ha inriktning på frekventa utdelningar samt vikta mot sektorer som jag tror på relativt andra.

Det kan kanske klassas som "smart beta" då jag inte försöker kopiera index slaviskt samt har ganska jämn vikt på innehaven utan hänsyn till dess börsvärde sinsemellan.

Bevakning?

Ett argument för att inte ha för många aktier i portföljen är att det är svårt att bevaka dessa och hänga med i allt relevant som skulle kunna påverka värdet.

Behovet av att bevaka en aktie aktivt beror bland annat på:
  • Bolagets storlek och skicket på balansräkningen
    • Litet bolag med få kunder kräver bra insikt i branschen och man måste följa nyhetsrapporteringen mycket noggrant då negativa nyheter kan slå hårt på kursen
    • Är bolaget stort och diversifierat, går bra och kassaflödet är positivt så lär det i alla fall inte bli några nyemissioner av fel orsak i närtid samt utdelningarna borde vara relativt säkra
  • Aktiens vikt i din portfölj
    • Väger aktien mindre än några procent så krävs inte mycket bevakning då det inte gör någon större skillnad, väger den 20% bör du nog gå på stämmor och ha örnkoll på det mesta bolaget gör samt på dess konkurrenter.
Punkterna ovan ger att jag undviker mindre bolag, väljer helst lite större med stabila kassaflöden samt ser till att hålla portföljvikten relativt låg för de flesta aktierna i den.

Vilka aktier?

Min strategi för att välja aktier till portföljen går till ungefär så här:
  • Identifiera en intressant aktie
    • Kan vara via en blogg, Twitter, Shareville, kompis/kollega etc, i princip hur som helst
  • Passar den in i portföljen avseende vikt på sektor och valuta?
  • Gör en snabbanalys på utvalda nyckeltal som P/E-tal, direktavkastning, utdelningsandel, skuldsättning, kassaflöde exempelvis
  • Kolla kursutvecklingen
    • ATH eller ATL? Hur ser priset ut ur teknisk synvinkel?
  • Om punkterna ovan faller ut väl, köp en liten provpost
  • Utvärdera aktien löpande
    • Du lär dig mer och mer och lär utveckla en känsla för om den passar i portföljen och om den förtjänar en större andel eller kanske ska bytas ut

Flest aktier vinner?

Jag tror att med tiden så kan man säkert med fördel gå emot en mer koncentrerad portfölj men fram tills dess så utvärderar jag många till förmån för slumpen men med minskad risk tror jag.

Jag har även en liten småbolagsportfölj där jag försöker lära mig att leva med högre volatilitet och utvärdera aktier för att se om de är lämpliga att ha i de större portföljerna på sikt.

En sak är säker, så länge jag tycker det är roligt med aktier så kommer mina kunskaper att öka med tiden och förhoppningsvis med större insikt om vilka strategier som känns bäst för mig. Fram tills dess så testar jag brett och utvärderar löpande.

Hur många aktier har ni i portföljen?