2016-03-19

Veckan som gått: 2016-11

Veckan som gått har varit intressant på många sätt och det mest spännande ur finansiell synpunkt har nog varit tilldelningarna i de nyintroduktioner man tecknat sig för.

Jag fick 75 st Garo och 100 LeoVegas som jag bägge sålde i början respektive öppningsdag.

Min dedikerade portfölj för nyintroduktioner har nu en sharpekvot på 3,6 och den ser ut som en pengamaskin om vi studerar 1-årsgrafen ovan.

Att spekulera i nyintroduktioner är förstås inte riskfritt men tecknar man sig för små poster så blir risken i absoluta tal relativt liten även om det även gäller uppsidan.

Jag ser det mer som ett (spel)nöje än investering men tror nog att just Garo skulle kanske kunna passa långsiktigt.

Nästa vecka kommer besked om man fått något i Plejd respektive Humana...

---

Lyckligtvis handlar resten av familjens portföljer om långsiktiga investeringar men ibland tar jag hem vinster och/eller stänger positioner när de framtida utsikterna känns sämre.

Så under veckan tog jag hem en nästan 40% vinst i Dream Office då jag tycker att 7% direktavkastning är något snålt då det fortfarande finns vissa risker i Kanadas fastighetssegment.

Vinsten har återinvesterats i Betsson, Atea samt en ny REIT som jag kommer skriva om i veckan som kommer (ni som har Shareville vet vilken redan).

Under veckan hann jag få en utdelning från just Dream Office samt från MMM, Northwest, Realty Income, K2A samt Dream Global.

---

I min bilportfölj som blev det K2A Pref istället för Dream Office vilket ger följande utdelningskalender:


Om nu Tobin blir inlöst så gäller det att hitta en ersättare, tips mottages tacksamt :-)

---

Amorteringskravet blir nu verklighet efter många turer. Personligen tycker jag att lagstifta om ett sparande känns lite märkligt och jag tycker nog att buffertsparande är viktigare samt att det amorteras inom ens BRF.

---

Veckans blogginlägg får nog blir ett välskrivet sådant från filosofen Sofokles (@don_crisse på Twitter), rekommenderas!

---

Snart kan det absurda faktum inträffa att jag blir uttagen i strejk för en fråga som jag är motståndare till! Unionen driver frågan om Flexpension hårt och med en välfylld strejkkassa så lär de inte backa ut nu då prestigen i frågan är skyhög.

Hur ska jag göra?

14 kommentarer:

  1. Min rekommendation är alltid att inte vara involverad med fackföreningsrörelsen, om man är det, gå ur. Har man, som jag, varit delägare i ett litet företag så är chansen stor att man fått erfara vilken negativ effekt en fackförening kan ha på möjligheterna att lyckas. Efter att man har fått avstå egen lön för att kunna "köpa" ut anställda skyddade av facket så har man svårt att acceptera dessa utpressningsmetoder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är kluven.

      O ena sidan tilltalas jag av kollektiva lösningar som gynnar en grupp om det sker på ett juste sätt och innehåller basbehov.

      O andra sidan så kan jag maktbegär, prestige, ekonomisk misshushållning i många större organisationer.

      Att strejka för en extra pensionslösning som missgynnar de med lägre inkomster känns sådär oavsett.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Håller med här. Är bara "helt" egen anställd i min bisyssla samtidigt som jag har förvärvsanställning, men gick även jag ut ur facket för 2 år sedan. Spara 280 i månaden, någon särskild skillnad känner jag inte.

      Radera
    3. Rent egoistiskt sett så behöver jag inte vara med i Unionen men tilltalas som sagt av soladaritetstanken.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Tjena Stefan. Vi har ju diskuterat flexpension innan och jag vet inte vad vi slutade i. Men jag har iaf jagat folk på Unionen för att få dom att förklara. Jag har tom diskuterat med Martin Linder. Men även han är helt oförmögen att förklara på ett förståeligt sätt. Men så helt plötsligt så dyker det upp en stjärna, i form av Nicola Lewis, som kommer någon vart med sin förklaring.

    Hans förklaring går något i stil med följande:
    År ett tas en summa till flexpensionen av det årets kostnadsutrymme för avtalet, låt säga 0,2 %.
    År två tas en summa till flexpensionen av det årets kostnadsutrymmet för avtalet, låt säga 0,3 %. Till flexpensionen betalas också förra årets avtalade nivå, de 0,2 %. Totalt betalas 0,5 % men det är bara 0,3 % som "växlas" mot lön inom avtalet det innevarande året.
    År X tas 0 % av kostnadsutrymmet till flexpensionen. Dock görs en inbetalning på 2,0 % (som är målnivån) till flexpensionen som då skall ligga utanför avtalen det innevarande året.

    Så ur detta perspektivet så ser det ju inte så pjåkigt ut. Även om man förlorar tjänstepension på att få tjänstepension framför lön så är den förlusten inte lika stor som den avsatta delen eftersom den ackumuleras utanför kostnadsutrymmet över tid.

    Detta gäller såklart under förutsättning att Unionen (och Sveriges Ingenjörer) klarar att få samma kostnadsutrymme kommande år som de skulle fått utan flexpension. Och det kan väl ingen svara på.

    Tankar kring det här?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, ska räkna lite själv på det, återkommer!

      Radera
    2. Funderat lite över det och jag kan inte se hur det förändrar något om det ska vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren över tiden.

      Flexpensionen kommer att öka kostnaden för arbetsgivaren för varje löneökning så om man tänker sig ett fastställt kostnadsutrymme i kronor så kommer summan till lönen att bli mindre då flexpensionen tas ur kostnadsutrymmet allt annat lika, eller?

      Vid full avsättning Flexpension på 2% så blir uppsidan på lönen högst begränsad (om vi tänker oss inflation <= 2%) OM det ska vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren.

      Jag kan fortfarande inte se det annat än att avsättningarna tas från möjligt löneutrymme och att det då rent krasst handlar om löneväxling.

      Övertyga mig om att jag har fel!

      Tack för bra kommentar och att du lyckats gräva fram ett räkneexempel :-)

      Radera
    3. Nej jag kan inte övertyga dig. För det blir nog rent krasst som du säger. Jag läste lite fel i det Nicola Lewis skrev.

      "När man i kollektiva förhandlingar avstår från en del av kostnadsutrymmet till förmån för ytterligare pensionsavsättningar finns värdet kvar även nästa år eller nästa förhandling. Så om man exempelvis avstår från 0,2 procent första året med flexpension, 0,3 procent det andra året och 0,2 procent år tre innebär det att avsättningen det året blir 0,7 procent, medan löneutrymmet inte krymper med mer än 0,2 procent."

      Jag läste; "medan kostnadsutrymmet inte krymper med mer än 0.2 procent".

      Martin Linder bekräftade just, om än lite motvilligt, att det finns ingen strategi för att öka kostnadsutrymmet över tid.

      Du kan läsa det hela här: https://goo.gl/cB2F2m

      Jag får nog skylla mig själv som hi-jackade hans kommentar kring Almega. Så han har inte riktigt klarat av att släppa just Almega trots mina idoga försök.

      Så, ledsen för att jag inte läste ordentligt :)

      Unionens mandat är ju egentligen bara att deras medlemmar har sagt att de vill att deras medlemmar har svarat att den viktigaste frågan är att de vill stärka pensionen. Det ironiska är att för sådana som dig och mig och alla andra som är inte är i behov av att låsa pengar så kommer vi tack vare detta få mindre pengar när vi går i pension. Det är väl så att det är politik bakom och för att Unionen skall kunna slå sig själv på bröstet.

      Jag återkommer om det dyker upp något annat. Jag skall läsa noggrannare nästa gång :)

      Radera
    4. Ingen fara, bra att testa idéer och texter på detta sätt tycker jag, ska man ha 100% rätt i alla texter man publicerar så skulle det inte bli mycket gjort.

      Tack för ditt engagemang!

      Radera
  3. Intressant spelnöje det där med IPO-portföljen :-) Hur många procent av det totala förvaltade kapitalet har du i den? Känns ju som du har flyt just nu i den med råge, men är den långsiktigt hållbar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt liten del, ca 5% på sin höjd skulle jag tro.

      IPO-vågen lär inte hålla i sig för evigt men man får passa på när oddsen är goda.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Jag har också fått utdelning från 3M och Realty Income. Kommer få ytterligare lite utdelningar nästa vecka. Alltid lika kul när pengarna letar sig in på kontot, oavsett mängd :)

    På min blogg har en en blogglista med ett par olika bloggar, och jag har lagt till din där. Skulle det vara möjligt för dig att lägga till min - http://framtidafrihet.blogspot.se/ - i din lista?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så klart jag lägger till din!

      Läste lite snabbt och om jag ske ge dig ett råd så är det att inte hänga upp dig för mycket på frihetsdrömmen och om att leva på utdelningar i din unga ålder.

      Försök hitta ett jobb som du verkligen trivs med så kan sparandet bli en bonus och eventuell frihet längre fram i livet.

      Lycka till oavsett!

      Radera
    2. Absolut. Gäller nog att hitta en balans, samtidigt som man strävar efter målet.
      Tack!

      Radera