2019-12-03

Games Workshop - Truth is Subjective?

Som en kalv på grönbete så shoppar jag vidare bland nya bolag till min globala portfölj Global DEBE 1.2xL.

Denna gång har plockat in ett bolag som jag suktat efter ett tag men tyvärr inte haft möjligheten att köpa för ett rimligt courtage först nu, nämligen Engelska

Games Workshop - Truth is Subjective?


"We have a simple strategy at Games Workshop. We make the best fantasy miniatures in the world and sell  them globally at a profit and we intend to do this forever.
Simple, but every part of this statement is important.
We make things. We are a manufacturer. Not a retailer. We do have outlets in retail locations and these stores  show customers how to engage with our hobby of collecting, painting and playing with our miniatures and games. They are the front end of our manufacturing business. If our stores do a great job, we will recruit lots of customers into our Hobby and they will enjoy spending their money on the products we make.
The products we make for our customers are the best in the wargaming world. This is because everyone at Games Workshop is passionate about our Hobby." -https://investor.games-workshop.com/our-business-model/ 
Games Workshop ligger bakom klassiska brädspel som Warhammer 40k och Blood Bowl med flera.

Som gammal rollspelare och fantasy-nörd så går det inte utesluta att mitt beslut att plocka in bolaget i portföljen beror delvis på nostalgi. Oavsett detta förefaller bolaget ha fint momentum i verksamheten och kursen har nära på 10-dubblats de senaste 3 åren!

P/E (ttm) är på 28 vilket nog är i överkant även om eps förväntas växa runt fina 10 % framåt. Då bolaget har en fin nettokassa så ser ett EV/EBITDA på 17 mer sansat ut tycker jag.


Utdelningshistoriken är inte på aristokratnivå men imponerande tillväxt de senaste fyra åren ändå.

Bolaget delar ut fem gånger per år verkar det som och direktavkastningen ligger på runt 3 % om jag räknat rätt. Extra trevligt är att slippa källskatt på utdelningar från Storbritannien.

Bolagets storlek är globalt mid cap och de flaggade nyligen för ett fint första halvår avseende omsättning och vinst vilket tog kursen till nya högstanivåer.

Risk/reward är kanske inte optimal på dessa höga kursnivåer så jag har köpt en "lagom" stor post på knappt 1,5 % av portföljen och 0,5 % totalt i min globala multi-strategi. Jag fick betala knappt 0,15 % totalt inklusive fx-avgift vilket är riktigt bra pris tycker jag! Tyvärr så tillkommer 0,5 % i stämpelskatt på aktier via Londonbörsen.

Är Games Workshop något för dig?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

 1. Kul med GW! Jag visste inte att de var noterade!

  Jag hade dock inte våga köpa dem med tanke på hur utbrett det kan komma att bli med 3D-skrivare i framtiden. Nämner de något om det som en risk i sina uttalanden någonstans?

  Men förvisso, vanliga skrivare verkar ju inte påverkat Wizards of the Coast (som skapat Magic: The Gathering) särskilt mycket heller,så GW kanske kan vara en rolig krydda att ta in i portföljen ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng med 3D-skrivare, det slår mig att svågern faktiskt printat några "gubbar" åt sin son nyligen. Dock var kvaliteten inte övertygande och jag gissar att GW inte släpper sina IP hur som helst.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Det handlar inte om att de släpper in sin IP, alla deras figurer finns redan att få tag på i 3D då de skannas in av privatpersoner. Det enda som hindrar att folk "skriver ut" dem själva är storleken på figurerna gör dem lite randiga om du går för en billig skrivare. Går du upp från billigaste skrivaren och gör lite arbete med inställningarna så får du det här: https://www.youtube.com/watch?v=qDW7g3JOqLA

   Så det är inte en fråga om 3D skrivare kan göra det, det är en fråga om att köpa en bättre skrivare för att göra det. GW är ökända för att ha ett väldigt högt pris till kostnad när det kommer till figurer vilket lägger dem som en primär kandidat att skriva ut för också.

   Inte ett företag som jag personligen skulle investera i, ligger på fel sida om tekniktrenden för det.

   Radera
  3. Helt klart ett hot med andra ord, något att hålla koll även om det inte tycks vara ett problem i närtid gissningsvis, givet bolagets starka utveckling.

   Tack för bra input!

   Radera
 2. Roligt! Visste inte heller att de var noterade!

  Lite tveksam för att betala P/E 28 för ett företag som mycket väl kan få svårare att slå i yngre mer digitala generationer. Fin direktavkastning dock så väl värt att bevaka och kanske dippköpa ett mindre innehav vid tillfälle när kurs och valuta står rätt. Går de att köpa genom Avanza? Kanske borde man kolla Hasbro också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att titta enbart på P/E kan vara missvisande (som vanligt?), då bolaget har nettokassa så EV/EBITDA är nog mer relavant. Delar man det med tillväxt på 10 % så landar man på "PEG" på 1,7 vilket inte är billigt men kanske ändå rimligt?

   Avanza erbjuder London via telefon till 0,25 % courtage + fx.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Hoppas det blir en bra investering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se men det finns hopp!

   Tack för kommentar!

   Radera