2017-12-03

Global Future Deluxe

Då jag nyligen har stuvat om lite i min kanske mest offensiva portfölj Global Future så tänkte jag att ett dedikerat inlägg kring portföljen vore på sin plats.

Portföljen är av typen depåförsäkring tjänstepension och har en skattemässigt fördel i form av väldigt låg schablonskatt. Preliminärt ser den ut att bli ca 0,08 % för nästa år.

Strategin är "framtidsbolag" och med ett stort fokus på tillväxt jämfört med mina andra strategier.

Jag har meckat lite i Excel och hittat en ny graftyp som jag tycker passar bra för portföljöversikt. Om någon nätmäklare eller bank läser detta så får ni gärna kopiera konceptet rakt av :-)


Jag gillar att man kan gruppera per kategori och på så sätt få flera perspektiv i samma graf.

Att kategorisera bolag är inte alltid helt enkelt då en del tillhör flera. Exempelvis Apple är en del Consumer, Software, Entertainment och E-commerse men jag tycker nog att Consumer ligger närmast till hands då största produkten iPhone nog får räknas som en konsumentprodukt (ursäkta svengelskan).

För att det inte ska bli en renodlad teknikportfölj så tycker jag att det är vettigt att balansera upp tekniksektorerna med lite mer "klassiska" innehav. Sen kan man fundera över vilken vikt man bör ha av varje. Kanske saknas lite Health och Energy?

Inriktningen mot globala aktier har funnits några år i portföljen men det var först i år som fokus flyttades mot tillväxt istället för stabila utdelningsbolag vilket har varit gynnsamt än så länge även om mätperioden är extremt kort.


Oavsett så har det gått fint de sista tre åren som synes.


Den riskjusterade avkastningen är klart godkänd och kvalificerar till en topp 10 %-placering av de över 100k portföljer som är anslutna till Shareville.


Den förväntade tillväxten för portföljen är uppskruvad på tvåsiffriga tal och jag hoppas mina estimat håller i det avseendet.

30 innehav känns lagom för den här typen av portfölj så att det blir en bra global spridning men ändå inte totalt ofokuserat.

Riskerna ligger i att många innehav har höga P/E-tal och om förväntad tillväxt uteblir lär inte marknaden bli nådig i sin reaktion. Så lite is i magen krävs nog framåt och man kan nog inte förvänta sig samma låga volatilitet som varit det senaste året.

Vad tror du om portföljen framöver?

Bilder: z2036, Shareville

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

19 kommentarer:

  1. Trevlig portfölj och tilltalande sammanställning. Gillar den runda kontografen med sektorer. Särskilt Savaria och Zooplus faller mig i smaken bland innehav :-) Skulle man göra någon ändring är Firefly (osäkra och ryckiga?) och Castellum de svagaste korten (för de allra flesta andra bolagen finns en "megatrend" men knappast för dem).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zooplus inköptes efter ett inspirerande infall tack för den! :-)

      Du har nog rätt om Castellum, kanske ett mer internationellt bolag vore bättre i denna typ av portfölj?

      Tack för feedback och kommentar.

      Radera
  2. Det blev en bra visualisering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar den skarpt och den var inte så svår att få till i Excel när man väl visste hur grafen fungerade.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Snygg graf över trevlig portfölj! Megatrender och starka marknadspositioner bakom många av bolagen. Som du skriver har ju många av bolagen höga p/e-tal, men är man riktigt långsiktig lär de fortsätta att leverera även om det kan bli svacka...

    Gillar särskilt HDFC-bank! Men jag skulle nog också plocka ut Castellum, plockade själv ut bolaget 2016 när de började lyfta fram att de höjde lönsamheten genom att fokusera mot bl a (dyra) fastigheter i Stockholm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Castellum är ett fint bolag men då jag har den i mina andra portföljer samt stor sektorexponering via egen bostad så kanske den borde bytas ut mot något annat.

      Tack för kommentar och feedback!

      Radera
  4. Rolig anekdot. Bland det första jag fick höra på universitetet var avskyn för cirkeldiagram i forskarvärlden xD

    Inget sagt med det dock, jag gillar den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker grafen funkar avseende andelar av portföljen och är bättre än tabellform IMO.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Jag håller nog med dig faktiskt, troligt också att föreläsaren uttryckte en personlig åsikt. Det vet jag faktiskt inte.

      Hoppas du inte tog illa upp, var bara menat som en lustig sidenote sådär.

      Radera
    3. Ingen fara, bara bra med olika perspektiv.

      Radera
    4. Cirkeldiagram bör undvikas då vi är bättre på att jämföra längd än vinklar eller area. Det är alltså generellt sett svårare att korrekt läsa av ett cirkeldiagram.

      Men i det här fallet när man kombinerar klustring i kategorier med många enskilda fall tycker jag att det är en smart lösning. Finns liknande lösningar som är populära inom metagenomik och taxonomier.

      Radera
    5. Jag kan hålla med om att jämföra area är svårt om det inte är signifikanta skillnader. Gillar sektor-ringen i diagrammet ovan och tycker den ger en god bild av portföljen i det avseendet.

      Tack för kommentar och input!

      Radera
  5. Du har en hel del bolag som prioriterar tillväxt framför utdelningar. Hade varit intressant att veta hur mycket de två kurvorna närmar sig varandra om man räknar med utdelningarna. Fortfarande en klar fördel för din portfölj oavsett så bra jobbat!

    Väldigt läcker grafik! Är det gjort i Excel och vad heter isåfall funktionen så kan jag googla på hur man gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittade: https://www.presentation-process.com/wheel-diagram-template.html

      Ska nog göra ett likadant tror jag :-)

      Radera
    2. Att ligga lång FANG har varit lönsamt :-)

      Hojta till om du behöver hjälp med diagramet!

      Tack för kommentar!

      Radera
    3. Hehe, GARANTERAT! :)

      Yes, jag hojtar till ifall jag stöter på problem. Google brukar lösa det mesta dock så går säkert bra :-)

      Radera
    4. Soldiagram heter graftypen på svenska.

      Radera
  6. zYG på 1337!!!! ELIT!

    Du som är aktieägare i activation blizzard och andra dataspelsbolag måste ju veta innebörden av detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ärligt så tänkte jag inte på detta innan du påpekade detta nu - måste vara ett "järtecken" att behålla min Activision Blizzard :-)

      Radera