2023-02-12

Perion? Period!

ChatGPT är den stora snackisen numera och visst har även jag blivit imponerad av tjänsten även om den är långt ifrån perfekt i många avseenden. Det som är spännande är att Microsoft har kastat in en mängd miljarder i projektet och ser ut att integrera tjänsten i sin sökmotor Bing inom kort. En del menar att detta är ett allvarligt hot mot Googles dominans inom sökningar (typ 92% andel) men jag tror nog att Google kommer att bjuda upp till dans när det gäller detta.

Bing har i dagsläget 3% av sökmarknaden och en av deras samarbetspartners sen många år tillbaka är ett Israeliskt techbolag vid namn

Perion Network

"Perion is a global technology innovator in the digital advertising ecosystem, providing brands and publishers with an opportunity to unlock lucrative growth opportunities. The company operates across the three main pillars of digital advertising – ad search, social media, and display/video/CTV, representing a potential market of more than $300B." - 
https://www.perion.com/company/about-us/
Det är svårt för en lekman som jag att bedöma bolagets teknikhöjd i sammanhanget och moat men kundlistan imponerar så bolagets positionering på marknaden förefaller vara god i dagsläget i alla fall.

Bolaget pratade om Bing och ChatGPT på sitt CC och de föreföll optimistiska kring detta men det är förstås inte öppet mål då det gäller att Microsoft ger Perion fortsatt förtroende framåt. Ett eventuellt minus är att nuvarande CEO Doron Gerstel (som är personen bakom bolagets turnaround och nuvarande strategi) lämnar över till Tal Jacobson, bolagets chef för "sök". Det som ändå kändes bra är att Tal har varit den som förhandlat avtal med Microsoft innan så han lär sannolikt förstå vikten av relationen även i sin nya roll plus att han rimligen är expert på allt som har med sök att göra.

Jag fick detta investeringsuppslag via en tweet av Nicklas "Investeraren" Andersson på Avanza men sedan visade det sig att jag ägde bolaget några månader i början av 2020 (ett tecken på att jag kanske omsätter lite för många bolag om jag inte minns alla). Jag sålde i värsta pandemifrossan på -45%, sannolikt pga av att jag trodde att annonsmarknaden skulle vara iskall under några år.

Bolaget rapporterade Q4:an nyligen och växte omsättningen drygt 30% FY2022 och vinst än mer. Vidare guidar bolaget för 14% tillväxt FY2023 och det är förhoppningsvis konservativt i sammanhanget. Vad får man då betala? Jo, EV/EBITDA på ca 7-8 för FY2023 vilket inte känns dyrt i min bok med tanke på "Bing-optionen" framåt. Bolagets balansräkning är urstark och de har en nettokassa på över $400M, dvs drygt 1/4-del av börsvärdet. FCF växte i takt med omsättningen så kassan fylls på fint över tid. Tittar man på bolagets mer långsiktiga mål så ligger det på en tillväxt-CAGR på 25% till och med 2025.


Jag har köpt lite före och efter rapporten och totalt sett utgör bolaget knappa 2% av min totala portfölj. Jag avser addera mer i takt med att jag lär känna bolaget lite mer och förhoppningsvis bygger på conviction över tiden. Business Ztrength 64 till så pass sansad värdering tycker jag borde medföra god risk/reward framåt givet att jag inte missat något uppenbart negativt.

Vad tror du om Perion?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar denna typ av case och sättet att försöka investera lite under radarn. Billiga teknikbolag växer inte på träd. Det enda som, möjligen, får mig att avstå är att teknikrisk/teknikhöjd är svår att avgöra. Men historiken är god och samarbetspartnerna många. Ser ut som ett vettigt case.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det faller väl, förmodligen har jag missat något då ett sånt här case borde ha högre värdering. Tack för kommentar!

      Radera