2023-02-23

#uppesittarkväll februari 2023 - back on track?

Familjens fria kassaflöde ser att notera ATH i februari då min fru nyligen bytt jobb och nu får sin första utbetalning av den nya högre lönen och utöver det så dimper det ner en fin summa i elstöd. Så utrymmet för långsiktigt sparande är bättre än på länge så vad passar bättre än att investera i en aktie i samband med

#uppesittarkväll - back on track?

AI-genererad bild

Mitt fria aktiesparande återfinns i portföljen Global Liberty och i den så samlar jag kvalitetsbolag med goda tillväxtutsikter och meriterande är även utdelning. Ett av mina största innehav totalt sett borde väl platsa i en sådan portfölj? Det är dags att öka i

Mastercard

Det amerikanska megacap-bolaget Mastercard har i det närmaste ett duopol tillsammans med Visa när det gäller infrastrukturen för elektroniska betalningar globalt sett. Jag har valt Mastercard av dem bägge då bolaget har en större andel globala intäkter och förefaller vara någon mer innovativ jämfört med konkurrenten.
 

Hoppar vi in på marginaler så framgår det av bilden ovan att bolaget är en riktig kassako där nästan hälften av omsättningen resulterar i fritt kassaflöde. Detta används bland annat till stora återköp av aktier samt till en liten men stadigt stigande utdelning. Framåt väntas omsättningen växa med 10-15% årligen och på längre sikt ser det sannolikt även ljust ut då elektroniska betalningar har förhållandevis låg andel om man blickar utanför Sverige.

Värderingen är (enligt Quartr/S&P Global) på EV/EBITDA 23 FY2023 och en FCF Yield på 3,2% vilken ganska rimligt kan jag tycka och borde kunna ge en ok risk/reward för köp på dessa nivåer.

Vad tror du om Mastercard som investering och vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza, Craiyon

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Skulle, föga förvånande, också välja den mest globala, dvs Mastercard framför Visa. Visst kan teknikrisker finnas men den ser rimligt värderad ut sett till starka konkurrensfördelar, åtminstone vad som går att bedöma nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betaljättarna har som regel hög värdering men ofta av en rimlig anledning tycker jag, tack för kommentar!

   Radera
 2. Personligen förstår jag inte logiken i att inte plocka upp sektorn om du identifierat den som bra. Visst lite lägre vinst, men ingen risk att bli utsättas av en svart svan.
  Tänk bankerna var en bra affär för ett par år sedan men som som bara hade Swedbank hade det lite svettigt när det stormade
  I ditt läge hade jag kanske satt 1/3 del i visa ifall att.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng! Jag ägde tidigare Visa och visst skulle man kunna dela upp innehavet mot båda bolagen. Utöver Mastercard så har jag Adyen i genren och jag tycker att dessa två är "bäst i klassen" och är beredd att ta den risk du nämner.

   Tack för kommentar!

   Radera