2023-02-15

Airbnb - journey countinues?

Tänk dig en affärsidé där alla parter är vinnare och där potentiellt sett hela jordens befolkning utgör marknaden? Tänk sedan att affärsidén flyger och bolaget blir den dominerande aktören och bygger upp en stor konkurrensfördel i form av accelererande nätverkseffekter? Detta borde medföra att aktören inte behöver lägga så mycket på marknadsföring och att det fria kassaflödet närmast exploderar när breakeven passerats.

Airbnb - journey continues?

"Airbnb was born in 2007 when two Hosts welcomed three guests to their San Francisco home, and has since grown to over 4 million Hosts who have welcomed 1.4 billion guest arrivals in almost every country across the globe. Every day, Hosts offer unique stays and experiences that make it possible for guests to connect with communities in a more authentic way."https://news.airbnb.com/about-us/
Airbnb förmedlar boende världen över och möjliggör prisvärt boende för resenären, extra inkomst för den boende samt någon sorts hållbarhet i form av effektivt resursutnyttjande i sammanhanget -> "win-win-win"? Vidare så är bolaget lönsamt och  förefaller vara "asset-light" (se nedan) vilken bidrar till fin skalbarhet och finfint kassaflöde.


Bolaget rapporterade nyligen sin Q4/FY2022 och siffrorna imponerar tycker jag. Det fria kassaflödet landade på $3.4B vilken ger en marginal på hela 40% relativt omsättningen.


EBIT har ökat mer än 4x under 2022 vilket visar sannolikt på väldigt stor skalbarhet/lönsamhet när det gäller affärsmodellen. Som synes så ökar kostnaderna också men väsentligt lägre jämfört med omsättningen. Enligt bolaget under senaste Conference Call (CC) så får bolaget mycket "gratis marknadsföring" via nöjda gäster/värdar så det medför minskat behov av stor del Sales & Marketing (S&M). Dock så flaggar bolaget för oförändrade vinstmarginaler för 2023 så fortsatt marginalexpension kan man nog inte räkna med i det korta perspektivet tänker jag.

Vad finns mer att gilla? Grundarna styr fortfarande skutan och insider-ägandet är på fina 30%. Vidare så förefaller företagskulturen vara god enligt Glassdoor vilket jag gillar att se. Bolaget minskade antal anställda under pandemin och nu förefaller de vara mer effektiva och snabbfotade som mer slimmade och på bolagets CC antyds att turbulensen i Tech-sektorn kan öppna möjligheter att locka duktiga utvecklare till bolaget.


Bolaget antyder under CC att de har nya spännande saker på gång, bland annat med inslag av AI för att bättre matcha gäster och hyresvärdar. Vidare så adderar de kringtjänster som exempelvis försäkringar vilket kan ge merförsäljning och än mer kassaflöde tänker jag.

Värderingen är på EV/EBITDA 22 för FY2023 (enligt data från Quartr/S&P Global) vilket är ganska rimligt kan jag tycka med tanke på konkurrensfördelar, det fina kassaflödet och framtidsutsikterna.  Bolaget guidar för ett starkt Q1 och förhoppningsvis håller medvinden i sig även för helåret. 

Balansräkningen är urstark och bolaget har en nettokassa på > $7.5B vilket kan användas till offensiva satsningar och/eller återköp.

Risker är nog närmast en stundande global lågkonjunktur men det kan kanske även indirekt gynna bolaget då resenärer väljer bort dyra hotell till förmån för Airbnb. Konkurrenter finns så det ska inte underskattas och det gäller att hålla koll på teknikutvecklingen avseende AI/ChatGPT så att bolagets erbjudande inte blir obsolet alternativt medför lägre marginaler.

Jag kan rekommendera att läsa mer om bolagets historia och hur de resonerade inför deras IPO https://news.airbnb.com/what-makes-airbnb-airbnb/


Bolaget har klättrat sakta i min Global Multi Strategy och jag funderar på att öka något givet att inte kursen rusar för mycket på Q4-rapporten.

Vad tror du om Airbnb?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Lorri Lang

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Starka finanser, stark moat och ett välkänt namn till en inte orimlig värdering. Skulle jag investera i större bolag vore detta en given kandidat. Kanske kan man jämföra med Hemnet, och på prognoser för 2024 ser de (i skrivande stund) billigare ut. Men detta är globalt och verkar på många marknader = riskspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta sammanhang tror jag stora bolag har fördelar jämfört med små även om tillväxten rimligen blir mer sansad över tid. Tack för kommentar!

   Radera
 2. Takk for nok en fin presentasjon. Jeg har en kort kommentar til risiko. Jeg er enige i de risiki som du nevner, men synes du glemmer den aller viktigste. I alle fall slik jeg ser det, nemlig reguleringer.

  Stadig flere byer, land og kommuner diskuterer hvorvidt Airbnb er en ønsket aktør den lokale økonomien. I første omgang gikk diskusjonen på hvorvidt turister fortrengte de lokale, men de siste årene har en annen debatt kommet til.

  Det har skjedd fordi Airbnb har endret seg. Mens det i starten var lokale som leide ut deler av leiligheten sin og man annonserte med autentiske opplevelser, er det nå i større grad store hotell-lignende aktører som leier ut via Airbnb. Disse slipper ofte unna en del av avgiftene og utgiftene som vanlige hoteller har og konkurransen oppleves som urettferdig.

  Hvis dette synes vinner gehør over store deler av verden vil Airbnb miste mye av sin konkurransefordel.

  Selv har jeg brukt Airbnb slik det opprinnelig var tenkt. Mine erfaringer finnes her: https://flerepenger.com/hus-med-utleiedel/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra input! Regleringsrisken ska inte underskattas helt klart, har för mig att Barcelona ville förbjuda företeelsen då ibland hela flerbostadshus bestod av Airbnb-lägenheter. Tack för kommentar!

   Radera