2019-09-15

Hälsa (från mig)!

Vilken sammansättning av sektorer ska man ha i en bred global strategi? Olika sektorer kan prestera olika bra beroende på börsklimat, trender och en rad andra faktorer så en sammansättning som kan ge en god riskjusterad avkastning över tiden vore inte fel.

En sektor som jag kanske underskattat fram tills nyligen beskrivs som defensiv och brukar prestera relativt bra vid sämre konjunktur. Vidare så finns en det positiv(?) underliggande trend och globalt förväntas sektorn växa med ca 5-6 % årligen vilket är bättre än motsvarande BNP-tillväxt sannolikt.

En defensiv sektor med god strukturell tillväxt - för bra för att vara sant?

Jag har omallokerat en hel del i veckan och ökat i den omnämnda sektorn och tänkte härmed redovisa mina innehav och avslöja vilken sektor det rör sig om:

Hälsa (från mig)!Det som sägs driva hälsosektorns relativt höga tillväxt är sannolikt en åldrande befolkning i väst och ökad efterfrågan på allmän hälsovård i öst i takt med att dess medelklass växer tänker jag. Vidare så utvecklas behandlingsmetoder och teknik kontinuerligt för att uppnå en ökad vårdkvalitet för en större mängd patienter.

Hälsosektorn sägs bestå av fyra underkategorier i huvudsak: Läkemedel, BioTech, MedTech och Service. Vilka bolag som verkar inom Service har jag dålig koll på men gissar att svenska Attendo är ett exempel på ett sådant. BioTech känns lite läskigt tycker jag då det ofta handlar om förhoppning och binära utfall på enskilda studier vilket gör att framförallt mindre bolag blir extra riskfyllda att investera i.

Skillnaden mellan Läkemedel och BioTech kan i och för sig vara hårfin och en del större bolag likt exempelvis bjässen Johnson & Johnson spänner över flera underkategorier inom hälsosektorn.

Med 6 års arbetslivserfarenhet som Quality Control- och R&D Engineer på ett MedTech-bolag way back så har jag en viss insikt i utmaningar och möjligheter inom just MedTech. På min tid var mjukvaran inte så sofistikerad som den förefaller vara nu och även mekanik såväl som elektronik tycks ha tagit stora kliv sen dess. Så just MedTech är den kategori inom hälsosektorn som jag känner mig mest bekväm med att välja enskilda bolag bland och således har jag flest antal sådana.

Läkemedelsbolag handlas generellt till lägre multiplar än MedTech men är svårare för en lekman som jag att ha bra koll på tycker jag. Men några innehav har jag i alla fall skrapat ihop inom denna kategori som förhoppningsvis kan vara vettiga att äga på sikt.

Inom BioTech och Service har jag inte hittat något bolag jag fastnat för så dessa kategorier avstår jag för närvarande. Men som sagt skillnaden mellan Läkemedel och BioTech är lite luddig så en del bolag kanske kan bokas lite av varje.

Så vilka bolag har jag då samlat ihop inom hälsosektorn som förhoppnings kan utvecklas relativt väl över tiden?

Totalt har jag ca 10 % i hälsosektorn i min Globala Multi Strategi exklusive de bolag ovan som är inriktade mot husdjur. Husdjursbolagen bokar jag på konsumentsektorn även om bolagen ovan har inslag av Läkemedel och MedTech.

En del utav innehaven ovan har hängt med ett tag så jag tänkte bara redogöra lite kort för veckans amerikanska nykomlingar:

Baxter är ett stort bolag som tillhandahåller både medicinsk utrustning såväl som läkemedel inom dialys och anestesi för att nämna några områden. Jag gillar att ca 1/3-del av försäljningen är mot tillväxtregioner utöver att balansräkningen är sund. Du får en liten utdelning och förväntad vinsttillväxt förefaller vara tvåsiffrig vilket sammantaget motiverar en högre multipel.

Stryker är en av de största globala spelarna inom MedTech och deras kanske mest spännande område just nu är robotkirurgi där de nyligen gjorde ett förvärv. Även här är balansräkningen sund såväl som höga tillväxtutsikter. Dessvärre handlas bolaget till en hög multipel så det vill till att de levererar på dessa förväntningar.

DexCom är världsledande inom övervakning av glukosnivåer för i huvudsak diabetespatienter. Enligt uppgift är de ensamma (än så länge?) att erbjuda realtidsmätning av glukosnivåer på ett smidigt sätt vilket förenklar för en diabetespatient en hel del som jag förstår det. Bolaget är precis på väg ett bli lönsamt och marknaden har prisat in en vinstexplosion i närtid.

Vertex är ett bolag inom Läkemedel/BioTech som förefaller vara världsledande inom en ny sorts framgångsrik behandling för cystisk fibros. Här ska jag erkänna att min ringa kompetens inom området inte räcker långt utan jag har helt enkelt tagit rygg på fonden Rehnman Healthcare som har bolaget som sitt största innehav. Detta tillsammans med skyhög multipel gör att jag nöjer mig med en liten andel till att börja med.
Som synes är vissa bolags vinstmultiplar modell galna men det beror dels på god förväntad vinsttillväxt och att just MedTech sannolikt har värderats upp till följd av den amerikanska debatten kring höga läkemedelspriser.

Mycket inspiration till en del utav bolagen och detta inlägg har jag fått från dessa Placera-avsnitt som jag rekommenderar att intresserade lyssnar på:Som sagt, att som lekman välja "rätt" bolag inom denna sektor är svårt så att delvis ta rygg på duktiga fondförvaltare är kanske inte fel om än lite vanskligt förstås då du är tvåa på bollen. Ett alternativ är förstås att investera i fonderna direkt men så jobbar inte jag :-)

Är du duktig och påläst så kan du sannolikt hitta de bästa casen i mindre bolag inom sektorn men då ökar risken också. Jag har blandat mindre bolag med större i min allokering och de sistnämnda bör nog utgöra basen i din portföljs hälsosektor tycker jag.

Vad tror du om hälsosektorn och vilka bolag har du inom genren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: ,z2036, Photo by Ani Kolleshi on Unsplash 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

 1. Tycker Baxter ser intressant ut. Kursen har dubblat sig på tre år. När en aktie uppträder på detta sätt är det något på gång. Kursen kan mycket väl dubbla sig de kommande fem åren. Skall kolla lite mer på bolaget men här överväger jag köp.
  Själv har jag JNJ i portföljen här det den stigande utdelningen som drar.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baxter kanske hör till de mer "prisvärda" i min samling även om P/E-talet inte är på Kvalitetsaktiepoddnivå :-)

   JNJ är sannolikt ett bra bet i sektorn men jag valde att kliva åt sidan när asbetsskandalen uppdagades (igen?) - kanske plockar in bolaget igen framöver men vi får se...

   Tack för kommentar Lars!

   Radera
 2. Givetvis är Baxter dyrt. P/e 30 och en direktavkastning på en procent. Ett mycket intressant investeringsuppslag. Ett av de bästa jag har hittat på månader. ABBV finner jag helt ointressant.

  mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen har jag lite hybris f n då mina strategier levererar alfa jmf index men höga P/E-tal avskräcker inte mig om bolaget förefaller ha kvalitet och framtida tillväxtmöjligheter ser lovande ut. Sen kanske man borde dra en gräns någonstans, Fortnox P/E 98!?

   Jag och Gustav är inne på business momentum f n och om ett kvalitetsbolag har ett bra business momentum så säljer man inte innan värdering är hög i kombo med att momentum blir negativ (min tolkning är att tillväxten stannar upp eller blir negativ).

   Strategierna lär få bekänna färg vid en större börsfrossa men man kan tycka att bolag med bra balansräkning och tillväxt borde vara intressant även i ett sådant scenario och hälsosektorn brukar få inflöde i sämre tider.

   ABBV har ett utdelnings-/värdecase där risk/reward är ok men det är knappast en kursdubblare.

   Kul att du gillade Baxter!

   Radera
 3. Hälsosektorn är intressant, drivs verkligen framåt av en megatrend. Skulle vilja ha fler bolag där. Bara svårt att ibland förstå sig på de politiska riskerna och när man kikar på mindre bolag blir det ofta enproduktsbolag. Så större bolag eller "korg-tänket" tror jag passar extra bra här.

  Är väl närmast Swedencare, men är inte riktigt nära köp där. Ska kolla mer på andra ideer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andelen hälsovård i världsindex ligger på ca 11,5 % ser jag om jag kikar på SPP Global. Man kanske borde ha övervikt med andra ord?

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Håller med, hälsosektorn är intressant, och gillar medtech framför andra grenar. Skulle dock i så fall vilja hitta något som inte är "superhett" (för att följa dagens tema!). Helst någon hacka eller spade som surfar på hälsovård, men kanske även touchar andra sektorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett antal komponentspecialister inom MedTech som kanske om man har tur handlas till lägre multipel, ska kolla om "mina" gamla leverantörer finns kvar och om de är noterade.

   Tack för kommentar och tips!

   Radera
 5. Karo Pharma har äldre forskning som ligger på is. Dessa upptäckter har Nobelpris-karaktär enligt vissa forskare. Pfizer har intresse och betalar milestones för en del av forskningen. KP´s otc har vuxit till sig med mkt stabila produkter så som mollipekt, citadon, morfin, mabs kompressionstrumpr, etc.
  Jag tror på en 10-20 procenetig uppgång efter nyår. Då har EQT landat och kan fokusera på "takeovers" ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett spännande case, tack för tips och kommentar!

   Radera
 6. Jag har Novo och alltid tänkt att de borde ha framtiden för sig. Lite sur på att den där framtiden aldrig tycks komma :-(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade Novo tills nyligen men föll för frestelsen och tog hem en fin vinst för att omallokera till förhoppningsvis högre tillväxt i Medtronic. Oavsett så tror jag att Novo lär funka på hyfsat bra på sikt, lycka till med investeringarna och tack för kommentar!

   Radera
 7. Hej och kul att du skriver igen!

  Hälsosektorn intresserar mig och har både Stryker och Baxter på min bevakningslista. Dexcom ser intressant ut. Gissningsvis ganska hård konkurrens kring sockermätning. Realtidsmätningar av socker borde vara intressant där kraven är höga. Kikar vidare på detta.

  Äger idag Sectra. Är underviktad mot hälsosektorn och avser köpa där under året. Läkemedel tycker jag är svårt att bedöma av flera skäl medan medicinsk teknik och förbrukningsvaror är mer förutsägbara (och lättbegripliga).

  Bästa hälsningar

  Arne
  minfond.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sneglat på Sectra och borde nog ha köpt dippen kanske?

   Håller med om att läkemedel är svårt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. Mkt tacksam över dina funderingar.
  Jag har kanske frågat dig innan men gör det igen.
  Har du tips om något investmentbolag inom medtech sektorn som liknar BB Biotech?
  Det är kunskapen, spreaden och utdelningen som jag söker. De ger mig trygghet.
  Vänl.
  https://www.bbbiotech.ch/en/bb-biotech/investor-relations/dividend-policy/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte till något investmentbolag med sådan inriktning men spana in fonderna Rehnman Healthcare och C Worldwide Healthcare Select.

   Tack för kommentar!

   Radera