2019-09-08

Dividend Hiking

Om utdelningsinvestering är en bra strategi eller inte finns det olika åsikter om men vi som gillar den har en del inspirerande inslag i olika händelser som omgärdar själva utdelningen.

Roligt är det när en utdelningsutbetalning landar på depån men kanske ännu roligare är när ett bolag deklarerar en utdelningshöjning. För att toppa detta så blir det förstås superkul om flera bolag i portföljen höjer utdelningen. Då jag har ett gäng bolag som sannolikt kommer att höja utdelningen i närtid så tänkte jag att vi skulle gå på en:

Dividend Hiking


Att gå igenom alla de ca 100 innehav som delar ut i min globala multistrategi är kanske lite väl mastigt så jag har valt ut ett antal av mina amerikanska bolag som förväntas höja utdelningen kommande period.

CompanyNext Hike?Yield (ttm)Hike % (my guess)Yield (forward)
MicrosoftSeptember, mid1.3%8.7%1.4%
Calavo GrowersOctober, early1.1%5.0%1.2%
WatscoOctober, early3.9%6.3%4.1%
VisaOctober, mid0.6%10.0%0.7%
Texas InstrumentsOctober, mid2.5%6.5%2.7%
Estée LauderOctober, late0.9%11.6%1.0%
AbbvieNovember, early6.5%2.8%6.7%
ZoetisNovember, mid0.5%9.8%0.5%
AT&TDecember, mid5.8%2.0%5.9%
XylemFebruary, early1.3%8.3%1.4%
Activision BlizzardFebruary, mid0.7%8.1%0.8%
UPSFebruary, mid3.2%4.2%3.3%
AlbermarleFebruary, late2.4%6.1%2.5%
MastercardApril, mid0.5%12.1%0.6%
IBMApril, late4.8%2.5%4.9%
PepsiCoMay, early2.8%4.7%2.9%
AppleMay, early1.5%6.5%1.6%

Närmast ut är mitt största innehav Microsoft som brukar meddela kommande års utdelningsnivå runt den 18:e september. Jag har en försiktig gissning på 4 cents höjning vilket skulle innebära en kvartalsutdelning på en halv dollar. Bolaget tuffar på bra samt har en väldigt stor kassa så det borde inte vara något problem för dem att höja utdelningen. Sen kan man förstås fundera på vilken nivå som är lämplig.

Alla utdelningshöjningar är inte av godo. Bolag med relativt hög skuldsättning som AT&T och Abbvie borde nog prioritera amortering före stora utdelningshöjningar. I bägge fallen tror jag dock att nämnda bolag höjer lite så att de inte åker ur "klubben" Dividend Aristocrats.

En stabil utdelning med utsikter för höjningar tror jag kommer att utgöra ett attraktivt investeringsalternativ för institutionella investerare såväl som privata i rådande lågräntemiljö. Detta ger god sannolikhet för uppsida för aktiekursen såväl som motståndskraft vid allmän börsoro tror jag. I slutändan handlar det förstås om bolagets utsikter för framtida vinstutveckling men utdelningen i sig kan sannolikt bidra till större intresse än annars.

Söker du minst 15 % årlig avkastning så är nog inte alla bolagen ovan rätt för dig utan då måste man nog söka sig ut på riskskalan i form av snabbväxande tillväxtbolag som av goda skäl inte delar ut.

Gillar du utdelningshöjningar och är det någon du ser fram emot extra mycket?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor:  z2036, BIld av mohamed Hassan från Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

17 kommentarer:

 1. Några fina bolag ovan, vissa av dem skulle jag köpa i utdelningsportföljen :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Jaaa det är underbart med utdelningshöjningar. Jag gillar inlägget som träffar rätt i mitt utdelningsintresse. Utdelningshöjare är grejen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få ta del av stigande vinster lär vara lönsamt på lång sikt helt klart!

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Jag är väldigt ny på börsen och har än så länge endast tittat på svenska bolag med hjälp av Börsdata. Jag undrar vad du använder för hjälpmedel för att analysera utländska bolag, specifikt amerikanska bolat. Kanske någon sida likt Börsdata?

  //Nybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder Seeking Alpha och Marketscreener i huvudsak. Sen har ju Börsdata och Avanza även data för amerikanska aktier numera.

   Tack för kommentar och lycka till med investeringarna!

   Radera
  2. Kan rekommendera FT screener. Det var ett tag sedan jag använde den men har för mig att den täcker upp europeiska företag rätt bra. Jag ser en väldigt stor osäkerhet i Europa framöver men det brukar även betyda fyndlägen.

   Radera
 4. Texas Instruments slog till med en rökare, 17 % höjning :-)

  SvaraRadera
 5. Calavo slog till med 10 % höjning, grattis till aktieägarna (jag äger inte längre)!

  SvaraRadera
 6. Ingen höjning från Watsco, gissar att de höjer runt årsskiftet istället.

  SvaraRadera