2019-09-01

Månadsrapport augusti 2019

Jag tänkte återuppta mina månadsrapporter och på förekommen anledning så tycker jag att det är lämpligt att redogöra för värdeutvecklingen till och med augusti.


Månaden har vara ganska volatil och den riskjusterade avkastningen i form av sharpekvot har sjunkit en del. Oavsett så har lyckligtvis värdeutvecklingen återhämtat sig i slutet av månaden och för den som inte behöver sina pengar i närtid så smäller värdeutveckling högre än låg volatilitet tycker jag.

Hursom så är det trevligt att notera ett nytt ATH för min globala multistrategi på +25,8 % för i år.

Portfölj/Strategii år"Index""Alfa"SharpeInnehav
Global Future34.7%23.1%11.6%0.733
Nordic Small Cap26.0%19.0%7.0%0.49
Global Dividend Growth25.2%23.1%2.1%0.450
Global Dividend 1.2xL26.8%23.1%3.7%0.544
Global Multi Strategy25.8%23.1%2.7%0.7111

Jag noterar även fortsatta finfina resultat för mina portföljer relativt mot mitt jämförelseindex såväl enskilt sett.

Min strävan att minska antal innehav fortsätter och totalt sett är jag nere i "ynka" 111 numera.

Min globala tillväxtportfölj Global Future håller förstaplaceringen med god marginal även om den i princip gått sidledes under ett antal månader. Under månaden sålde jag Disney då jag inte tycker bolaget har den tillväxtpotential som jag söker i denna portfölj. Istället har jag ökat i befintliga så jag för en gångs skull inte plockat in något nytt.

En portfölj som ryckt upp sig är Global Dividend 1.2xL som utöver fina utdelningar bjuder på högre aktiekurser. Jag har bytt ut innehav med lägre direktavkastning mot andra med högre dito. På så sätt har jag säkrat vinst samt ökad portföljens totala direktavkastning.
Direktavkastningen är nu goda 5,7% och på eget kapital hela 6,8%. Blir som alltid spännande att se hur strategin står sig framåt, jag tror den är gynnsam i en lågräntemiljö i alla fall.

Småbolagsportföljen Nordic Small Cap är numera ganska volatil då den endast har nio innehav. Senaste nyförvärvet RaySearch bjöd på fin rapport och har bidragit bra till resultatet.

Slutligen så har vi min största portfölj Global Dividend Growth som tycks prestera bättre i en något mer fokuserad form (nåja) i form av 50 innehav.

Topp 10 tycker jag är en fin samling kvalitetsbolag (förhoppningsvis).

---

Framåt så är jag mer positiv än vanligt för resten av året (toppvarning?). Utöver handelskrig och Trumptweetar så är nog utsikterna för räntan det som styr börshumöret till största del. Skulle bolagens vinster minska så blir det förstås en dubbelsmäll då multiplarna lär komma ner utöver E:t.

Jag hoppas att den fina utvecklingen håller i sig för mina bolag och så länge de tuffar på så tror jag kurserna följer med uppåt.

Hur har din månad varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Grattis! Riktigt bra att klara ATH efter en turbulent börsmånad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en väldigt svängig månad som sagt så jag är mer än nöjd, i synnerhet som jag bränt av en del på courtage också.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jaha, så du håller på att göra om dina portföljer från en samling i en lada till ett museum? Det kommer nog höja avkastningen, annars är det något grundläggande fel någonstans :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis stiger samlingen i värde oavsett och jag har omsatt innehaven mer än någonsin i år tror jag. Så i ljuset av det så är jag riktigt nöjd med nettoutvecklingen och sedan tillkommer även lite upplupen källskatt som grädde på moset :-)

   Tack för kommentar!

   Radera