Sidor

Sidor

2017-10-08

daft dividend

Om du följt bloggen ett tag så vet du att jag brukar lägga in musikreferenser ibland och det är för att jag är en stor musikälskare som troligen inte vill släppa taget om mitt forna stora intresse. Jag har lagt en mindre förmögenhet på musik genom åren både monetärt såväl som i tid och hade hälften av detta gått till investeringar istället så hade jag varit "rik".

Liksom aktiestrategier är jag allätare även inom musik och gillar snudd på något inom de flesta kategorier och jag tillber ett antal husgudar som har stor betydelse i mitt (musik)liv. 

Två personer som betyder lite extra för mig är fransmännen bakom Daft Punk. Då jag såg en dokumentär häromdagen på Netflix om gruppens karriär blev jag inspirerad att lyssna på deras eminenta liveplatta under den efterföljande söndagsrundan i löpspåret. Detta i kombination med en spurt uppför Liljeholmsbron med blodsmak i munnen (inspiration till spurten var hämtad från det fantastiska avsnittet av 25 minuter med Micael Dahlén) så föddes idén till detta blogginlägg.

Nog svamlat här är det:


Daft betyder i sammanhanget med Daft Punk galen/idiotisk. Då jag tycker att Daft Punk är genialiska på många sätt så tolkar jag ordet Daft som att gränsen mellan galenskap och genialisk kan vara hårfin. Om jag tar med mig dessa tankar till min favoritstrategi utdelningsinvestering så myntar jag här och nu uttrycket daft dividend.

Vad är då en daft dividend?

Jag tänker mig utdelningsaktier med hög direktavkastning och som balanserar på gränsen mellan utdelningsfälla eller undervärderad fyndaktie.

Utdelningsfälla är en aktie du köper för den fina direktavkastningen men där det sedan visar sig att utdelningen inte var hållbar och måste sänkas. Detta medför allt som oftast att kursen tar stryk och sammanfaller sannolikt med att framtidsutsikterna inte är ljusa i närtid. Exempel är Ratos, Telia och kanske även Ericsson.

Undervärderade fyndaktier då? Här visar det sig att utdelningen är hållbar och förr eller senare sker en uppvärdering av kursen vilket även här beror på bolagets framtidsutsikter men i detta fall är de mer åt det ljusa hållet sannolikt. Exempel här är Atea, Data Respons, Boston Pizza, Northwest och kanske lite oväntat kanadensiska Dream Office.

Även med facit i hand så tycker jag inte utfallet från exemplen ovan har varit uppenbart förutsägbara på något sätt. Ratos och Telia har jag ägt tidigare för direktavkastningens skull men sålt när jag kommit till insikt om att utdelningsnivån inte var hållbar.
"[...] kanske en variant av ett turn-around case [...]"
En daft dividend är kanske en variant av ett turn-around case men med ett betydande utdelningsinslag som gemensam nämnare. Så en trevlig egenskap med en daft dividend är att man får utdelning(ar) i väntan på den eventuella uppvärderingen och att utdelningen i sig ger anständig avkastning.

Finns det några andra daft dividends som är aktuella?

Jag tänker HMFortum och Omega Healthcare.

HM:s utdelning (4,5 %) ser inte hållbar ut sett till nuvarande kassaflöde men kan bolaget bli uppvärderat igen oavsett? Vet inte, jag köper inte mer på dagens nivåer men behåller min lilla andel på ca 1 % i portföljerna.

Fortum sålde jag faktiskt får några veckor sen då deras utdelning till stor del kommer från kassareserv och täcks inte av nuvarande kassaflöde som jag förstår det.
"[...] utdelning på 8 % och regelbundna höjningar [...]"
Omega Healthcare en daft dividend? Med en utdelning på 8 % och regelbundna höjningar så är den väldigt trevlig att ha i portföljen. Återstår att se om det är en utdelningsfälla eller om en uppvärdering kommer att ske så småningom.

Om vi ska knyta ihop detta inlägg med utdelningar och lite Daft Punk och så tänker jag DA (direktavkastning) och funk så vad kan då passa bättre än låten Da Funk?



Har du någon daft dividend i portföljen?

Teckning: Ebba Thelenius

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

  1. Tjena,
    De är riktigt bra Daft Punk och jag plattan som den där låten först kom ut på var länge min favorit. Homework hette den och jag köpte den på CD-skiva =)
    Dokumentären på Netflix om Daft Punk gillade jag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att höra, ja debutplattan är en riktig klassiker.

      Tack för kommentar petrusko!

      Radera
  2. Fantastiskt bra inlägg. Det här är en fråga jag ställt mig många gånger. Vart går gränsen egentligen? Den frågan är nog djupare än det djupaste hålet.

    Har också haft Ratos och Telia men sålde. Mest eftersom jag inte förstod vad jag investerade i. Visst, Telia förstår man som operatör, men bolaget var lite mer komplext än så.

    Just nu äger jag H&M som "daft dividend" :) Det ska däremot bli spännande i starten på nästa år att se hur det blir.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna typ av aktier är spännande, ibland lite väl våghalsigt kanske?

      Triggern för HM kanske inte är utdelningen i första hand även om många småsparare kanske köper av den anledningen. Nyckeln är nog att vända marginalutvecklingen tror jag.

      Tack för kommentar och feedback!

      Radera
  3. Bra inlägg, jag tror att det finns nog plats för 1 eller 2 "Daft dividend" aktie i portföljen. omega health care är faktiskt en aktie jag har följt under en tid nu och den ser lockande ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog lite för många daft dividend men ofta med mindre andel per bolag.

      Tack för kommentar och feedback!

      Radera
  4. Kommer osökt att tänka på Decisive Dividend! Där nämnde jag någon gång till och med att ledningen (indirekt utdelningen) var galen eller genialisk. Nu när röken lagt sig visar sig att den, som det ser nu, är hållbar samtidigt som den är galet hög.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Decisive Divedend är nog urtypen för Daft Dividend verkligen! Vi hoppas på genialisk :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Mycket bra inlägg! Jag utgår alltid från att det finns en hake.

    Tycker Clas Ohlson i december pga valuta/låg framtidsoptimism och Hemfosa i början av året pga ränteoro är bra exempel på när YOC plötsligt blir omotiverat hög. H&M och Skanska just nu finns allvarligare skäl som att lägre tillväxt redan har prisats in av marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra exempel där med Clas och Hemfosa.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera
  6. I min portfölj finns småposter i aktier som American Shipping Company, Pegroco Invest, Hancap, Eolus Vind, Dynagas LNG.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas alla dessa är bra daft dividends :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  7. att bara bli rik på pengar är inte enda vägen till lycka, bli rik på upplevelser genom en fin skivsamling och bra konserter är lika viktig, eller uppleva världen tex genom tågluffa, eller besöka världens 100 intressantaste platser eller kanske åka till England några gånger per år och kolla på sitt favoritlag, vägen till lycka är inte detsamma för alla, vägen till att bli rik på aktier har jag delat upp i 3 delar och det är kvalitetsbolag, investmentbolag och högutdelare.

    sportcarl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra poäng, musik har betytt väldigt mycket för mig och gör det fortfarande till stor del. Att ha Spotify premium familj är en no-brainer för mig. Konserter är jag lite mer selektiv med nuförtiden (åldern?) men det blir ett antal per år fortfarande.

      Intressant uppdelning av portföljen, tack för kommentar!

      Radera