Sidor

Sidor

2017-12-17

Aktivt passiv strategi?

När det handlar om hur många innehav som är lämpligt antal för en aktiv förvaltad portfölj så brukar de flesta "förståsigpåare" förespråka max 15-20 stycken olika aktier. Huvudargumentet brukar nog vara att det är svårt att hänga med i analys och bevakning av fler bolag än så.

Jag är i en del kretsar ökänd för mina många portföljer och mina många antal innehav.

I sak är det helt riktigt då jag förvaltar 5 portföljer i eget namn plus mina barns samt min frus. Totalt så handlar det om 113 innehav numera (exklusive barnens och fruns portföljer) där vikten varierar från 0,16 % till 2,8 %.

Ett annat vanligt argument mot mina strategier med många innehav är att det blir ett indexnära resultat men då min active share ligger på 90 % och värdeutveckling sen start för respektive strategi avviker från index så är det inte fallet än så länge åtminstone.

Kanske skulle man kunna kalla mitt sätt att investera för en

Aktivt Passiv Strategi

Känslan när HM rapporterar svagt och den väger 0,6 % totalt... 

Det aktiva är att jag väljer vilka bolag jag ska ha utifrån respektive portföljs strategi. Vidare kräver det tid från mig i form av (grund) analys och övervakning. Jag skulle nog gissa på att jag lägger minst en timme om dagen för detta.

Det passiva är att varje bolag har liten vikt och påverkar totalen till relativt liten del (på gott och ont). Istället handlar mina strategier till större del om sektor- och regional allokering vilket i sig kanske är mer åt det passiva hållet. Det finns förvisso aktiva element även här då jag väljer sektorer och regioner i form av länder efter eget huvud före hur index är sammansatt i det avseendet. Vidare så försöker jag inte tajma i någon större utsträckning utan de flesta bolag införskaffas med en "tills vidare"-horisont.

Så min värdeutveckling beror nog mest på hur väl jag lyckas i stort gällande ovan nämnd allokering än från enskilda bolags bidrag. Valen av bolag är allt annat än oviktigt men det kanske handlar mer om hur de "passar in" i portföljen än om jag har hittat en framtida "tenbagger" eller inte.

SPP Aktiefond Global har ca + 45 % motsvarande 3-årsperiod. Global Multi Strategy startade så smått aug 2015. Bildkälla: Nordnet

Min aktivt passiva strategi ger sannolikt inte den bästa totalavkastningen jämfört med erkänt duktiga stockpickers koncentrerade portföljer men jag tror att chansen finns till både god riskjusterad avkastning och en värdeutveckling något bättre än index. Vidare har min strategi med många bolag gett mig en god nattsömn än så länge.

Med tiden kanske jag koncentrerar mina portföljer något i takt med att min kunskap ökar men det får framtiden utvisa. Tänkte nog ta mig lite tid i mellandagarna och se om jag kan rensa bort några bolag men om jag känner mig själv rätt så kommer jag säkert hitta nya istället :-)

Hur aktiv är du i dina investeringar och hur mycket tid lägger du ner?

Photo by Humberto Santos on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

  1. Låter klokt att rensa bort några mellanbolag i mellandagarna :-)

    Det här med sektor eller bolagsfokus, man kan fundera på om det kräver olika kompetenser i stort. För att fördela rätt mellan sektorer bör man vara väldigt bred och läsa på om det mesta och ha bra samhällskoll. För enskilda bolagsvag krävs kanske mer nörderi i detaljer och att man något släpper på branschfördelning.

    Frågan är om man ska läsa på om andra saker beroende på strategi. Finns ju massor med böcker om enskilda bolagsval men färre om sektorfördelning, men där kanske bra allmänbildning och sunt förnuft räcker extra långt? Bara lite lösa tankar...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mitt fall handlar det nog om sunt förnuft/känsla för vilka sektorer som är lämpliga för mina strategier. Exempelvis Fastigheter känns tveksamt att öka andelen i f n.

      Tack för bra tankar och kommentar!

      Radera
    2. Du har säkert skrivit om det innan, men mer om hur du väljer och fördelar mellan sektorer skulle vara (ännu) ett intressant inlägg!

      Radera
    3. Jag har inget dedikerat inlägg om sektorallokering, tack för tips!

      Radera
  2. Mycket av framgång handlar som jag ser det även av förmågan att välja bort bolag. Jag har t.ex. inte investerat i Telia, Ericsson, HM på väldigt länge, helt i enlighet med min strategi, de har inte uppfyllt mina kriterier. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng och jag har gjort likadant!

      Tack för en bra kommentar!

      Radera