Till att börja med så utgår en portfölj (ja, du läste rätt!) då jag håller på att avveckla Bil2020 som hade strategin Global High Yield.
Så då består multi-strategin nu av tre olika strategier fördelat på fyra portföljer: Global Dividend 1.2xL, Global Dividend Xtreme, Global Future samt Small Cap.
Utdelningsstrategin är dominerande och har också den största vikten följt av "Framtidsstrategin" samt till sist bevakningsportföljen för småbolag som väger nästan försumbart lite totalt sett.
Den viktade totala värdeutvecklingen 2017 är varit medelmåttig men kanske ändå inom ramen för godkänd. Jämförelsefonden SPP Aktiefond Global har presterat några procentenheter bättre så för 2017 hade det varit bättre att välja fonden istället för mina 100+ aktier med facit i hand.
Zoomar vi ut lite och backtestar från augusti 2015 då globala utdelningsstrategin började så ligger fonden på +22 % medans Global Multi Strategy hamnar på drygt +37 % så jag ger inte upp än så länge då jag tror chansen finns att slå fonden över tid.
Globala indexfonder innehåller normalt över 1 000 aktier men jag nöjer mig med 117 (!) aktier fördelat på de olika portföljerna (även om det finns överlapp).
Den globala spridningen är relativt god med undervikt mot Nordamerika och Japan jämfört med globalfonder.
Sett till sektorer har jag nog övervikt mot konsument och undervikt mot finans.
Att klämma in alla innehav på en bild är inte lätt men du kan se ovan vilka som är "kärninnehav" i alla fall :-)
Något övervikt mot förväntad tillväxt som synes och runt 10 % per år borde strategin prestera över tiden i teorin.
Jag tror att om man är selektiv med vilka utdelningsaktier man väljer värderingsmässigt så borde utdelningsstrategin prestera relativt väl i en bred nedgång jämfört med strategier som momentum och förväntad tillväxt exempelvis. Förvisso spelar ränteläget roll och en massa andra parametrar så det återstår att se helt enkelt.
Får se om jag klarar att banta portföljerna något, 100 stycken innehav vore en snygg siffra utan att känna sig för begränsad :-)
Blir spännande att se vad börsåret 2018 har att erbjuda, starten har varit fin i alla fall. Vad tror du om börsåret 2018?
Disclaimer
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Oj vad många aktier. Ja det där var inte speciellt lättläst, du har inte funderat på att bara ta en screenshot från avanza eller vad du nu använder, så kan man även följa värdeutvecklingen lite enklare, typ som jag och chansar mest gör. Nu ser man inte ens vilka tickers som står där ;) Hade varit mer pedagogiskt med aktiernas fullnamn också...
SvaraRaderaMånga portföljer att hålla reda på är det i alla fall ;)
Nu är det ”bara” 4 portföljer :-)
RaderaSka se om jag ta fram en mer lättläst förteckning vid tillfälle, annars är det nog enklast att titta på varje portfölj var för sig.
Tack för kommentar o feedback!
Att slå globala indexfonder, det bör man klara av. Givet avgifter och att de ligger så nära index per definition. Jag tror du är på rätt väg med ditt multistrategi tänk. Jag gör faktiskt själv lite åt det hållet, då jag vet att olika strategier går olika bra beroende på förutsättningarna. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRaderaJag räknar med lägre kostnader nästa år så förhoppningsvis lite försprång på den delen i alla fall.
RaderaTack för feedback och kommentar!
Svårt att sia om 2018 tycker jag. Känns inte som att en börskrasch är nära med tanke på högkonjunkturen. Jag tror nog att vi kan få se ett nytt ATH på OMXS30 under året.
SvaraRaderaInte otänkbart, en topp i mars kanske?
RaderaTack för kommentar!
Hej, har du någon bra mall för kassabok som du kan dela med dig av?
SvaraRaderaTyvärr inte, men gissar att om du googlar så borde du säkert kunna hitta någon Excel-mall eller nåt?
RaderaTack för att du tittade förbi och kommenterade oavsett!