Jag ska erkänna att jag, mitt yrke till trots, har en del kvar att lära kring matematiken som omgärdar utbetalningar bland annat.
Sedan jag gjorde en enklare utbetalningsfeature för min nya Sparkalkylator Grand Deluxe så har jag funderat på hur man skulle kunna bygga på med lite extra stöd för den så kallade
Uttagsfasen
Vidare så blir inflationen viktig även här om utbetalningstiden är lång.
Vill man lämna pengar efter sig eller ska man plocka ut hela kapitalet under en viss tid?
Frågeställningarna kring uttagsfasen är en del och detta ämne är mer eller mindre komplext om man vill göra detta med hyfsad precision, vilket för övrigt kanske är överkurs i sammanhanget?
En del av svaren sitter nog "frihetsbloggarna" på och jag håller på att läsa en nyutgiven bok som berör ämnet delvis och som är skriven av den kanske främsta i genren inom Sverige. Återkommer förstås med recension :-)
Bloggaren Onkel Toms Stuga delade en högst intressant artikel på twitter häromdagen som ger en hel del uppslag tycker jag.
Har ni läsare någon input i detta ämne så vore jag tacksam om ni delade med er så att min kunskap blir bättre.
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Bildkällor: z2036, Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Hej!
SvaraRaderaRika tillsamman har en vblogg (Avsnitt 49) om detta ämne hur mycket man kan ta ut från portföljen som jag tycker är välgjort.
//Tim
Låter bra, det får jag lyssna på!
RaderaTack för kommentar och tips!
Även om det inte "brinner i knutarna" för oss båda, skrev jag några rader om detta som kanske kan vara av intresse: https://egoninvestor.blogspot.se/2018/01/finansiell-frihet-i-praktiken.html
SvaraRaderaMvh
Egon
Man tackar, ska läsa på där!
RaderaRent generellt (tex i rådgivning) tycker jag att det ofta pratas om en alltför konservativ inställning till risk. Att tex skyffla över hälften av pengarna i räntor, bara för att en viss ålder passerats det ser jag ett problem snarare än sund hantering.
SvaraRaderaMed det sagt så är det inte 100% aktier för min del, men en del fokus på kassaflödesgeneratorer.
Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Att ha hög andel aktier även i uttagsfasen verkar vara vettigt men måste läsa på mer om detta.
RaderaTack för kommentar!
Som jag ser det så har man olika konton för olika ändamål, delvis beroende på tid och delvis beroende på risk. Då kan man laborera med både antal konton, risknivå och kapitalvolym.
SvaraRaderaSjälv har jag 100% korta räntor för kortsiktig konsumtion (några år) och 100% egna aktier för långsiktigt sparande (mer än 10 år). (Naturligtvis med en defensiv investeringsstrategi baserad på stabila och regelbundna utdelningar. :-)
Det man inte skall ha är pengar på banken för mer än någon månads behov där tyvärr många äldre gör fel prioritering.
Besser
Att ha flera konton är nog inte fel - man måste tydligen diversifiera skatterisker med :-(
RaderaTack för kommentar!
Intressant fråga som jag gärna läser mer om, då jag själv inte börjat med uttag. Jag tror jag kommer ta ut utdelningarna och använda kommande året, när jag väl börjar mitt uttag. Läste att miljonärinnan30 gör så om jag tolkat rätt? Tyckte det lät som en trygg plan, då man i förväg har klart beloppen att spendera eller spara? Då använder jag nog första fria året ett bufferkonto, medan utdelningarna under året sparas till nästa år. Visserligen kommer en stor del av utdelningarna på våren för min del, vilket också gör det möjligt att hushålla med de utdelningarna för resten av året. Tänkte även att man kanske kan kombinera olika strategier. Här kan man fråga sig vad som är bäst om man även vill sälja vid uttagsfasen, de innehav som inte gett så mycket först kanske? Som du skriver påverkar också skatten på ISK. Blir det stora höjningar behövs kanske en annan strategi. Skulle det bli höga skatter på ISK kanske man inte vill ha kvar hela portföljen där. Då kanske man kan ha ett lägre belopp där, fast tillräckligt stort för t.ex. swingtrading, med fokus på några enstaka innehav? Men det beror helt på, man nåste nog räkna på vad man tjänar mest på när man väl startar uttagsfasen utifrån skatten. Kan vara bra att ha en plan för olika scenarier. Svårt att veta hur man faktiskt kommer att agera, förutsättningar i samhället kan förändras. Mycket intressant att läsa hur du och andra tänker kring det här! /C
SvaraRaderaIntressanta tankar och funderingar, jag lär skriva mer om detta helt klart.
RaderaTack för kommentar!
Oj, råkade ta bort en kommentar av misstag :-(
SvaraRaderaDen handlade om att räntesäkra i början av uttagsfasen för att sedan öka andel aktier igen. Detta för att skydda mot en krasch i början.
Tack för kommentar och ber om ursäkt för mitt slarv...
En intressant aspekt på "uttagsfasen" är hur man gör uttagen...
SvaraRaderaa) Genom att sälja aktier med reavinst (??) och kontinuerligt minska kapitalbasen. Till slut finns inga aktier kvar. Men man väljer själv hur stort uttaget blir fram till dess.
b) Genom regelbundna utdelningar. Då finns hela kapitalbasen kvar över tiden. Men uttagen begränsas av bolagens och aktiernas utdelningar.
Den bästa lösningen (som jag ser det..) är att ha så stor portfölj av utdelningsaktier att utdelningarna överskrider konsumtionsbehovet (som komplement till olika (allmänna, tjänste och privata...) pensioner). Då kommer en del av utdelningarna att kunna återinvesteras och därmed fortfarande öka kapitalbasen.
Utdelningarna blir då ett enkelt och effektivt tillskott till pensionen som aldrig kommer att ta slut.
Besser
Intressant aspekt onekligen. Utdelningsvarianten är tilltalande på många sätt men om du inte avser att lämna portföljen i arv så kan du även sälja av lite och då blir matematiken lite mer komplex tänker jag.
RaderaTack för input!
OK, men första frågan blir: Varför inte lämna portföljen i arv?
RaderaKan nog vara bra att även barnen får lite extra och regelbundna inkomster till sina vanliga arbetsinkomster. Det kommer nog att behövas även i framtiden...
Andra vägen är att sälja hela portföljen på en gång när man tycker att man närmar sig slutet. Då har man ett ordentligt kapital att göra vad som helst med. Att hjälpa barn eller barnbarn eller för egen konsumtion, gåva eller arv.
Att göra slut på pengarna är inte svårt :-)
Besser
Jag är lite skeptisk till arv i allmänhet men att låta fastigheter och så stanna kvar inom familjen har jag full förståelse för. Men vill man lämna efter sig en stor aktieportfölj så är det förstås upp till den enskilde. Om mina arvingarna skulle behöva ekonomiskt stöd så föredrar jag nog att bidra med sådant innan jag avlider.
RaderaHuruvida det är utdelningar eller inte är kanske inte så viktigt, det viktiga är ju att kapitalet inte minskar, även inräknat inflation.
RaderaMen jag håller med om det här med arv. Det är inte odelat positivt för mottagaren att få en massa pengar i arv helt plötsligt. Känns som man sett fler sorgliga historier än goda när det händer.
@Kalle
RaderaInflationsskyddet är viktigt och kanske underskattat generellt under uttagsfasen då många förespråkar stor andel ränteplaceringar. Om man satsar på utdelningarna så gäller det nog att välja bolag som höjer dessa i minst samma takt som inflationen.
Tack för kommentar!
OK igen, men tror nog att de flesta missar vad det handlar om...
SvaraRaderaAtt få en utdelningsportfölj i arv är inte "att få en massa pengar helt plötsligt" om man har rätt uppfostran. Det är att få en stadig och stabil extrainkomst redan innan barnen når pensioneringen. Självklart krävs att man kan hantera portföljen på rätt sätt och att den huvudsakliga inkomsten är från arbete
Om man inte lärt sig att hantera pengar på rätt sätt så blir det självklart katastrof både med stora arv och stora tipsvinster. Där har vi alla sorgliga historier....
Besser
Mina kids har varsin (utdelnings)portfölj i form av sitt barnsparandet och en viss utbildning/fostran har de även fått via vår övning Månadens aktie som jag publicerat här på bloggen. Huruvida de kommer att ärva min utdelningsportfölj eller inte sedan kommer att bero på mitt egna behov av extra kapital/inkomst vid ålderns höst. Så jag har inget explicit mål av att lämna efter mig portföljen till varje pris och jag gissar/hoppas att barnen har skapat sig en egen god ekonomi av egen kraft oavsett.
RaderaTack för intressant diskussion och funderingar!
Är det nån mer än jag som fyller på i Boston pizza nu?
SvaraRadera/Börje
Såg att Utdelningsseglaren köpte idag. Själv har jag en hyfsad andel redan med mina mått mätt så jag behåller så länge.
RaderaTack för kommentar!
Hur går toyyan ?
Radera/Börje
Den går som en klocka en så länge! Jag är mycket nöjd med hybridtekniken i synnerhet. Även aktien tuffar på bolaget tycks gå bra med.
Radera