Sidor

Sidor

2019-01-06

Global Multi Strategy årsresultat 2018

Sist ut i redovisningen av årsresultat 2018 är för mina portföljer aggregerat, det vill säga för min globala multistrategi:

Global Multi Strategy årsresultat 2018


Tyvärr slutade året på minus totalt sett då mina utdelningsportföljer bjöd på en svag värdeutveckling. Beroende på vilka faktorer men tar hänsyn till (exempelvis upplupen källskatt) så kan man säga att resultatet blev ganska i linje med en global indexfond. Så på så sätt ingen katastrof men jag hade nog hoppats på lite bättre än så.


Jämfört med 2017 så har avgiftsnivån ökat en del i takt med hög omsättning i portföljerna. Jag hoppas jag kan ha lägre omsättning under 2019 men det beror på förstås vad som händer bland innehaven och om jag hittar nya spännande case.


Multi-strategin innebär många innehav som synes ovan men gissningsvis kommer jag att hålla mig runt 100 stycken även framåt.

Årets vinnare

Årets vinnare är en blandning av bolag från olika sektorer vilket är intressant tycker jag.

Årets förlorare

Även förlorarna kommer från olika sektorer men en kategori bolag som sänkt den totala utvecklingen är de kinesiska. Vissa utav bolagen ovan har jag inte ägt hela året så min utveckling kan skilja sig lite åt än vad siffrorna ovan meddelar. Hemfosa och Atlas har knoppat av delar så deras resultat är inte så illa som ovan.

Vilka var dina bästa respektive sämsta innehav 2018?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

  1. Med så många innehav hade jag varit imponerad om du i längden slog index. Sannolikheten för det blir ju väldigt låg rent teoretiskt. Men visst, det går.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min active share mot globalt index är ändå ca 90 % men med det sagt är det inte givet att slå index men att det finns chans att avvika. Än så länge ligger jag på plus totalt sett :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hej Stefan,

    Jag har en fråga angående hur du räknar ut CAGR för portföljen? Jag har själv försökt mig på det men gått bet då nya insättningar och köp/sälj sker vilket stökar till det rejält för mig. För att inte nämna utdelningar. Att bara räkna på insatta pengar, nuvärde och tid ger tyvärr ett väldigt missvisande resultat.

    Hur gör du?

    ~Frilosofen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag utgår från NAV-värdet (kursutveckling + utdelningar - avgifter - skatt försäkringssparande) precis som fondkurser beräknas för en fond, dvs insättningar/uttag ska inte påverka. Givet att man har NAV-utvecklingen så matar man in den och tidsperioden i min CAGR-räknare.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Tack för ditt svar Stefan.

      Tror det klarnat något nu, kände inte heller till din kalkylator så det får bli till att prova.

      Tack!

      ~Frilosofen

      Radera
  3. Starkt jobbat i ett svårt år. Imponerande att ha koll och din smart-beta-liknande-strategi hoppas jag utvecklas väl under 2019!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2019 ska index få sig en match och kanske även du ;-)

      Tack för kommentar Gustav!

      Radera