Jag har varit ovanligt aktiv under månaden så jag får be om ursäkt till de som följer mig på Shareville då det plingat till kanske lite väl ofta. Jag har som ambition att hålla nere antal transaktioner men jag tycker att jag sett bra tillfällen till omallokeringar och fortsatt renodling av strategier för de olika portföljerna så därför har jag agerat därefter.
Den höga aktiviteten medför förstås transaktionskostnader och dessa tynger resultatet något i det korta perspektivet men jag hoppas att det blir bättre framåt oavsett.
Men då det är dags att summera februari så kommer här:
Månadsrapport februari 2019
Jag måste fortfarande justera resultatet manuellt då ett avnoterat innehav är bokfört till 0 trots att det utgör nästan 1 % av totalen. Förhoppningsvis sker inlösen under april och då blir det enklare för mig sedan att kunna ta nätmäklarens siffror rakt av.
Hur som så har min Global Multi Strategy utvecklats med +12,8 % i år vilket är något sämre jämfört med min fondportfölj som ligger på +13,5 %. Kikar vi vidare på hur respektive ingående portfölj utvecklats så är resultatet varierande
#1 Global Dividend 1.2xL
Min belånade utdelningsportfölj håller ställningen som nummer ett och har haft fortsatt fin utveckling under månaden. Den snuddade på ATH men nådde inte riktigt ända fram. Jag hoppas på nytt försök under mars.
Jag sålde av Omega Healthcare under månaden då jag tycker rapporten var lite trist och att utdelningsförmågan kan bli ansträngd framöver om strulet med hyresgäster smittar av sig till flera. Tveksam risk/reward helt enkelt.
Då utdelningarna strömmar in tillsammans med månadssparandet så har jag fyllt på med KEG, TUI och Zurich. Dessutom har jag plockat in Brookfield Renewables som jag tycker platsar i denna typ av portfölj.
Portföljen är sammansatt med högutdelare och med innehav som även har en liten tillväxtkomponent i form av utdelningsförmåga. Sett till P/E-tal så är denna portfölj den lägst värderade i min multi-strategi.
#2 Global Future
Min offensiva portfölj Global Future har klättrat och ligger nu tvåa. Drygt 14 % i år tycker jag är klart godkänt.
Det har skett många transaktioner under månaden och nyförvärv är Taro, Radware, Medtronic och StoneCo. Jag har dessutom ökat i HDFC och ABB.
På säljsidan hittar vi Unilever, Fondia och Siltronic som jag tycker inte riktigt har de offensiva egenskaper jag söker för denna portfölj. Det blev även minskning i Gravity och Savaria. Qiwi visade sig vara ett felköp så den fick lämna efter kort tid.
Portföljen har tydligt fokus på tillväxt och den relativa värderingen kan inte bokas på billigt.
#3 Global Dividend Growth
Min globala utdelningstillväxtportfölj börjar mer och mer ta form av en sådan och bolag med sämre tillväxtmöjligheter har bytts ut succesivt.
Värdeutvecklingen ligger något efter "index" men jag hoppas min relativt höga Active Share ska göra skillnad åt det positiva hållet på sikt.
Nya bolag är Yum China, Brookfield Renewable, NetEase och ICICI Bank. UTG och TUI fick lämna portföljen efter en trista rapporter/vinstvarningar.
Vatten och lyx på topplistan alltjämnt, förhoppningsvis en lönsam kombo.
#4 Nordic Small Cap
Min lilla småbolagsportfölj leder än så länge före proffsen på Carnegie vilket jag är nöjd över.
Jag sålde AQ under månaden då jag inte fått någon "feeling" för bolaget. Istället fick finska Harvia göra debut och jag stoppade in lite månadssparande i Mycronic.
"Endast" 12 innehav men en spännande blandning av bolag tycker jag.
Vinnare
Avensia toppar månadens vinnare före "brassen" StoneCo och "grannen" MercadoLibre.
Förlorare
I bottentoppen hittar vi resebolagen TUI och UTG. Gamingbolagen har det fortsatt tufft och värderingsmultiplar fortsätter att justeras ned som det verkar
Jag hoppas på färre antal transaktioner i mars men känner jag mig själv kommer jag att ha svårt att motstå omallokering utifall tillfälle ges och jag hittar nya case.
Hur gick det för dig i februari?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Bra jobbat som vanligt! Noterar med glädje att du skriver utdelningsförmåga, alltför många tittar enbart på utdelningen. Brottas liksom du med om dåliga rapporter ska leda till minskning eller sälj, jag tror risken är att man blir för kortsiktig. Vad gör en eller två dåliga rapporter egentligen om man tänkt rätt i grundcaset?
SvaraRaderaHar ändå börjar minska i takt med minskad conviction (vilket en dålig rapport kan ge) men såklart kan effekten bli att man agerar som marknaden gör, men bara i efterhand. Men eftersom du har så många aktier kan det ju vara klokt att plocka något annat bland alla alternativ så fort ett bolag underpresterar :)
Det börjar nästan likna Kavastu - behåll vinnarna och sälj förlorarna? :-)
RaderaAtt skala upp och ner lite i innehav man tror på långsiktigt kan vara klokt men visst finns risken att transaktionskostnaderna smakar mer än vad kortsiktigheten ger.
Tack för kommentar!
Gått mindre bra, har trott på en sättning som aldrig kom. Utdelningarna ser dock ut att öka.
SvaraRaderaAtt tajma nedgångar har jag gett upp sen många år tillbaka då marknaden är alldeles för nyckfull och på sikt ett bullspel. Att ligga investerad i bolag som känns bra på både kort och lång sikt tror jag lönar sig över tiden. Löpande utdelningar är ett bra incitament för långsiktigt sparande tycker jag.
RaderaTack för kommentar och hoppas det går bättre för dig framåt!
Att tima nedgångar kan gå utmärkt. Har man conviction så är det ju utmärkt när en kortsiktig Mr Market agerar irrationellt flera gånger om året.
RaderaÄr du inte lite hård mot OHI, jag tycker ledningen hanterade det bra nu senast. Och problem med hyresgäster är ju något man får räkna med händer i fastighetsrelaterat, utan att det för den saken alltid blir katastrofutfallet som inträffar varje gång.
Mvh http://investera-pengar.blogspot.se
Köpa dippen i case du tror på är förstås inte fel.
RaderaOHI kan klara sig väl och jag hoppas de gör det. Jag tycker dock att värderingen och risk/reward är så där men jag kan ha fel förstås.
Tack för kommentar!
Rullar på bra tycker jag. Februari var ytterligare en stark månad. Å jag som tyckte jag hade köpt och sålt mycket 😉 lycka till i mars. Min rapport finns på bloggen.
SvaraRaderaDet var en trevlig rapport och grattis till en bra månad.
RaderaTack för kommentar och lyckönskningar, vi får hoppas mars blir bra den med :-)
Fin och grafiskt tilltalande rapport! Jag har hållit mig ovanligt passiv när det gäller transaktioner under månaden :) Men det har blivit lite ökningar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Resurs iaf. Portföljen är plus drygt 16% hittills i år, under februari var utvecklingen dock mer eller mindre flat till följd av relativt stor exponering mot de svenska storbankerna.
SvaraRadera//The Dividend Story
+ 16 för 2019 är riktigt bra jobbat - hoppas storbankerna repar sig för din skull, själv har jag bara utländska storbanker.
RaderaTack för feedback och kommentar!