I veckan som gick så kommenterade en läsare ett gammalt blogginlägg som handlade om ett "spännande" fintech-bolag från Tyskland - så på förekommen anledning så kommer här
Wirecard - my story
Det låg en hund begraven i detta case...
Jag fick upp ögonen för Wirecard i början av 2018 via förvaltarna bakom Coeli Global Selektiv som lyfte fram det som ett spännande case inom digitala betalningar. Jag gjorde ingen djupare analys sedan mer än att kolla IR-sidorna och nyckeltalen via 4-traders. Magkänslan var god och jag köpte en post till min portfölj Global Future.
Aktien gick sedan som tåget och dubblades på några månader så jag var helnöjd. Ungefär ett år efter mitt köp började det osa katt då anrika Financial Times publicerade en artikel kring misstänkta oegentligheter i bolagets verksamhet i Singapore. Jag sålde direkt på magkänsla som jag minns det men även det faktum att jag hade en fin vinst att försvara kan ha hjälpt mig att trycka på säljknappen.
Sedan var det lite olika turer kring bolaget som jag följde med ett halvt öga men när de i november 2019 gick ut med att man skulle anlita KPMG för att reda ut alla misstankar och anklagelser som jag förstod det så uppfattade jag det som ett styrketecken. Vilket bolag anlitar en anrik revisionsbyrå för oberoende granskning om man inte har rent mjöl i påsen, tänkte jag? Jag köpte in ett gäng aktier i alla fall då bolagets värdering var sansad givet tillväxten och uppsidan borde vara stor om bolaget blir rentvått tänkte jag. Jag fyllde sedan på mitt innehav med en liten skvätt i januari.
Rapporten blev sedan något försenad och jag halverade mitt innehav då jag tänkte att det inte var ett bra tecken. När sedan KPMG kom med sin rapport i slutet av april 2020 så sålde jag allt efter en snabb genomläsning. Jag tolkade rapporten som att Wirecard inte hade varit så samarbetsvilliga och att allt begärt material inte hade tillhandahållits. Min magkänsla sa mig direkt att detta bolag går inte att lita på eller åtminstone att risken är för stor i förhållande till uppsidan.
Men inte skulle jag ana de skandaler som sedan har följt med de 20 miljarder kronor som förefaller vara fejkade i balansräkningen.
Jag lider med aktieägarna även om jag tycker att KPMG:s rapport borde ha fått de flesta att avstå aktien. Sen kan jag i och för sig tänka mig att VD:s insiderköp i maj gav många en signal om att allt var på banan igen.
Många namnkunniga investerare satt på aktien innan skandalen till slut briserade så det visar på något sätt att man kan hamna snett av olika skäl oberoende av kunskap. Det som är beklämmande är att antal ägare på Avanza ökat sen skandalen blev ett faktum vilket inte går att begripa men många tycks tilltalas av att fånga en fallande kniv i hopp om att pricka botten eller nåt.
Jag tar med mig från denna story att vara än mer vaksam för oegentligheter i bokföringen men det är inte helt enkelt för lekmän såväl som för proffs att upptäcka sådant. Att ha mindre andelar i enskilda bolag tycker jag är ett bra skydd mot så kallade "unknown unknowns" då det mesta kan hända även i "fina" bolag om du har otur. Kanske skandalen kring Wirecard får revisorer att steppa upp sina kontroller och oegentligheter i andra bolag kommer upp till ytan?
Vidare har min syn på Tyska bolag fått sig en törn och speciellt inom finans kommer jag knappast att leta mig till Tyskland i första taget. Gissningsvis har de flesta länder sina utmaningar avseende compliance och corporate governance men även det ger vatten på min (diversifierings)kran tycker jag. Hade jag haft större andel i Wirecard tror jag risken för bias och "giftermål" hade ökat och jag kanske inte hade varit lika snabb på säljknappen? Oavsett tycker jag min diversifieringstrategi funkar bra för min del så jag kommer nog hålla i den även fortsättningsvis.
Hur ser du på allt kring Wirecard?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Unsplash
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
När allt det här är utrett vill jag läsa boken om Wirecard, det är väl egentligen det enda jag kan säga om det här. Vem visste vad, vem gjorde vad, hur har det kunnat gå till att koka böckerna på den här nivån. Aktien har jag totalt sett ägt i 52 minuter den 22/6 och tjänade 19% för besväret. Förmodligen mer tur än skicklighet då jag absolut inte brukar ägna mig åt daytrading.
SvaraRaderaJa, det vore intressant att veta allt om hir detta kunde hända, tack för kommentar!
RaderaSom revisor ska man inte lita på att allt man får stämmer - men det gjorde KPMG. Kanske trodde de att någon skulle gå så långt som att rakt av hitta på saker, men tydligen skedde det. Skulle gärna se att alla revisorer tar det till sig och inför nästa år tar in oberoende verifikat.
SvaraRaderaKPMG skrev i sin rapport att de inte hade fått allt de begärt, däremot EY tycks ha varit godtrogna i många år.
RaderaTack för kommentar!
Tack för en intressant berättelse! Det låter som att du kommit ut ur bolaget helskinnad till skillnad från (tror jag) de Avanzaägare som fortfarande är ägare.
SvaraRaderaAv det lilla jag läst låter det som att många i Tyskland inte ville tro att det kunde vara något fel. Det liknar mer och mer Fermenta för de som känner till den svenska 80-talsskandalen. Ska man dra likheter dit så kommer det även här bli pajkastning och fingerpekande och stämningar i ett decennium innan advokater fått de eventuella pengar som blev kvar.
Bra jobbat av Financial Times förresten. Har de några andra varningar man borde lyssna bättre på?
Fermenta är en bra svensk parallell även om jag var ganska ung när den skandalen briserade men jag minns doktorshatten iaf.
RaderaVet ej vad FT mer har på gång men skulle de skriva ned ett bolag i portföljen bör man nog fundera ett varv till.
Tack för uppslag till blogginlägget och för kommentar!
Uppskattar verkligen den här typen av ärlighet från en person som dig.
SvaraRaderaJag är fortfarande ny på börsen (15 månader) och tampas bitvis med magkänslan kring ägare och hur de uttrycker sig. Jag sålde min post i Fastator efter att vice VD haft föredrag och låtit otroligt oseriös.. det tillsammans med att börsveckan lyfte en del fakta gjorde att jag snabbt sålde allt.
I annat fall är jag långsiktig... jag har idag 17 innehav och de lär öka med åren. Jag vill ha bolag jag tror på och vill äga den i många år. Coronakrashen var väldigt givande i det hänseendet.
I detta case hade min magkänsla rätt men jag kanske borde gå igenom mina sämsta affärer ett varv till och se om det är något att skriva om.
RaderaTack för kommentar!
Intressant att Coeli gick på den här bluffen, de med. De som varje gång man ser dem brukar prata om hur de alltid köper "världens bästa bolag".
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag tror de gjorde exit efter FTs artikel.
RaderaTack för kommentar!
Coeli sålde Wirecard juni-2019 så de gjorde en bra affär på över 200%. Sålde när mörka moln dök upp. Vilket visade sig vara helt rätt.
RaderaDär ser man, perfekt tajming!
RaderaNej, det är INTE en bra affär oavsett om man gör vinst men har fastnat i ett bedrägeri!
RaderaHar man undvikit effekterna av bedrägeri samtidigt som man gör vinst så får det nog bokas som bra affär för andelsägarna oavsett.
RaderaLeta botten är väl ändå rimligt med tanke på alla blankare. Vid någon tidpunkt måste dom ju också köpa tillbaka. Idag såg vi rörelser på nästan +200%
SvaraRaderaVad är det för fel med en sån swing? Vill man trejda är det drömscenario.
Det är bara att gratulera den som har mage att svinga, själv tror jag aktien går mot noll...
Radera