Sidor

Sidor

2015-03-05

Dagens omallokeringar (2015-03-05)

Idag blev det lite omallokeringar i barnens- och fruns portföljer vilket inte var planerat men det ena gav det andra i enlighet med strategin att byta preferensaktier mot stamaktier i de långsiktiga portföljerna.Tänkte bara kommentera affärerna lite kort:

 • SAS Preferensaktie
  • Rapporten var bättre än väntat men rejäla röda siffror tyvärr. SAS har som mål att gå plus på helåret vilket borde innebära att preferensaktiens utdelningar är säkra ett tag framöver åtminstone
  • Valde att sälja hälften i öppningen då jag anade att det kunde bli lite säljtryck, kommer nog köpa tillbaka lite om kursen sjunker en del
 • SEB
  • Min favorit bland storbankerna
  • Här fanns en märklig spread mellan A och C-aktien på morgonen så jag sålde A och köpte C med en lite spread-vinst
 • Victoria Park Preferensaktie
  • Handlas nu över inlösenkursen så jag sålde allt med god vinst då den inte längre platsar i min fiktiva ETF för preferensaktier
 • Hemfosa Preferensaktie
  • Kärninnehavet bland preferensaktierna, valde att sälja en liten del för omallokering till stamaktier
 • CellaVision
  • Ett litet köp blev det då dagens rekyl kändes köpvärd. Fick tips om aktien redan i höstas av en kompis som har koll på sektorn men tyvärr föll det bort.
 • Atlas Copco, Beijer Alma, Hemfosa (stam) och UTG
  • Ett litet köp av vardera till fruns pensionsportfölj

8 kommentarer:

 1. Måste säga att jag tycker du är tuff som kan sova med ett flygbolag under kudden.
  Jag sticker ut hakan och säger att SHB presterar bättre SEB, dock har jag själv inga problem att sova båda under kudden.
  Atlas verkar vara mycket duktiga men Beijer är jag inte riktigt lugn med i nuläget.

  Nu är det det största cup derbyt på nio år, vilka pallar pressen? 2-3 är tipset med hjärtat bankande och skräcken för mangling är i det närmaste outhärdlig. Sen kommer en allsvensk säsong som kommer plåga mig långt in i höst, härliga tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar.

   Ja SAS är inget säkert kort varav att jag halverade innehavet, tror dock de kommer att överleva i någon form framöver.

   SHB är sannolikt bäst i klassen men värderas också därefter, tror SEB har större uppsida.

   Radera
 2. Ja, SAS överlever antagligen men resan är och blir nog väldigt skakig, titta på Norwegian nu, halvfullt spel verkar krävas i konkurrensen.
  Jag tror också SEB har större uppsida i närtid i och med att uppskrivning av SHB i år är så kraftig men jag tror det finns skäl för det och jag tror GB är en stor bidragande orsak, marknaden inser att inom några år har högst sannolikt alla knappt 200 kontor blivit mycket och ökande lönsamma och parat med nya kontor i takten av tjogtalet per år så kommer GB leverera många miljarder i framtiden. Om 200 kontor gör 50 miljoner, eller 400 gör 25 så är det tio miljarder vilket nästan skulle fördubbla vinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande scenario angående SHB, tack för dina tankar om detta.

   Radera
 3. Jag har sas insiderinfo och delar med mig här att processen är att ett team av tre/fyra reser till en ort och sedan sonderas orten genom att man b.la. frågar vanligt folk vem som är bäste bankman/kvinna på orten och när man tycker sig ha en tillräckligt bra bild av detta så frågar man helt enkelt personen högst upp på listan om denna vill öppna ett kontor och vara kontorschef, nekas det så frågar nästa osv. och enligt uppgift får man nästa intill alltid napp bland top 3, ofta 1'an eller 2'an och lyckas näst intill alltid etablera ett kontor som också är igång relativt snabbt, inom några veckor ofta.
  I interna dragningar lyfts detta fram som en enorm marknad och att affärsidén med väldig hög grad av decentralisering (jag tror många kontor har mandat på tjogtals miljoner i utlåning) och lokal närvaro med personligt bemötande uppskattas enormt i GB.
  Om man spekulerar lite så har GB sisårdär 7 ggr fler potentiella kunder än Sverige och i Sverige har SHB över 400 kontor vilket betyder att man lätt växa till långt över 400 i GB. Nederländerna kommer också, 28 nya kontor i fjol vilket är fler än ett varannan vecka i snitt.

  Intäkterna är upp mot 50 miljoner per kontor i snitt vilket nås efter ca 10 år enl. sidan 11 i senaste årsredovisning. Även sidan 10 är "se värd".

  Banken som helhet har haft en genomsnittlig tillväxt i eget kapital om 15% vilket i runda slängar än fördubblat det egna kapitalet, väldigt grovt borde i princip gett fördubblad kurs under dom 5 senaste året. Jag tror man kommer dubblera kapitalet dom kommande 5 år också, om inte mer, och det i en väldigt solid verksamhet med låga risker så jag är mer än gärna med.

  http://www.handelsbanken.se/shb/inet/icentsv.nsf/vlookuppics/investor_relations_hb_13_bokslut/$file/hb_13_bokslut.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet att de expanderar i lagom takt och med kvalitet på utlåningen så blir det nog väldigt bra.

   Blir till att läsa på lite extra om SHB, tack för att du delar med dig!

   Radera
  2. Sätt en slant i dom åt dina barn och återinvestera utdelning är mitt tips, ge det till dom på deras 25 årsdag och beloppet är mångdubblat med stor sannolikhet. En grundplåt till ett boende eller så kanske det rent av räcker till en ny en bil.

   Radera
  3. Tack för tipset, även om SHB förmodligen har en av de lägsta bolagsriskerna totalt sett så gillar jag diversifiering men då du är övertygande kanske jag ska ta hem en stor vinst i Nordea (som jag inte tror kommer gå lika bra på sikt) och växla till SHB :-)

   Radera