Sidor

Sidor

2015-04-30

Månadsrapport april 2015

Jag och min fru har gemensam ekonomi med undantag för varsitt litet individuellt månadssparande som vi båda utnyttjade nu till en resa utan barnen.

Denna resa går nu mot sitt slut så vad kan vara bättre i väntan på sent flyg hem från Kreta än att skriva ett blogginlägg om månadens utveckling av utvalda portföljer hos familjen Thelenius?


Semestern har inte varit billig men vi har fått otroligt mycket värde för pengarna då detta var den första veckan på turistsäsongen och vi passade på att bo som kungar för halva priset jämför med högsäsong. Självklart har jag utnyttjat mina egna tips angående valutahantering. Låt inte Forex skrämma dig inför en resa till Grekland om att det inte går att utnyttja kort och bankomater.

---

April har blandat och gett i form av uppgångar, nedgångar och utdelningar, det vill säga en ganska normal börsmånad även om 2015 mest handlat om uppgångar fram till och med nu.

USD/SEK fick en rekyl efter riksbankens senaste räntebesked men jag tror fortfarande på en starkare dollar i år och kanske ett test av 9.

Lågräntemiljön tror jag kommer att bestå en bit in i 2016 och tycker att det borde ge fortsatt stöd åt högutdelare och fastighetsbolag.

Barnens portföljer

Sålde av en del i april (mest preffar) för att kunna delta i Tobii-introduktionen men endast dottern fick tilldelning. En positiv effekt av detta var att det finns likviditet nu att utnyttja framöver för utspridda köp (tack Avanza mini som möjliggör detta). I slutet av månaden har det blivit lite köp i Atlas, CellaVision, Ratos och Betsson bland annat.

Värdeutvecklingen har varit ungefär som index med undantag av dotterns portfölj vars trade i Tobii gjort att hon ligger ca 6%-enheter över då det var en stor affär relativt portföljens storlek. Sonen får trösta sig med en extra insättning samt att hans Starbreeze gått som en raket i april (+40% sen köp).

Löneväxlingsportföljen

Lönerevision för 2015 preliminärt klar och jag är nöjd med utfallet, så jag kommer nog att öka det månatliga bruttolöneavdraget med ett par hundralappar.

Månaden har gått relativt väl då jag gjort några lyckade affärer enligt nedan. Ligger faktiskt några procentenheter över index vilket alltid känns bra.

Då jag var sugen på att vara med på introduktionen av Tobii så sålde jag av Industrivärden med en liten vinst. Efter snabb avyttring av Tobii sedan köptes Ratos och Betsson, två bolag som jag tror kommer att gå bra framöver och bidrar till en bra diversifiering totalt sett tycker jag. Tittar man på stamaktierna i portföljen så är det en bra blandning av branscher och med varierande direkt-avkastningar och tillväxtmöjligheter.

Microsoft har varit månadens bästa innehav trots svagare dollar, blir spännande och se hur den går framöver. Sämsta innehav är Atlas men inget som oroar mig speciellt på sikt, den får ligga kvar tills vidare.


Saltängen tillsammans med preferensaktierna Amasten och SAS är defensiva högutdelare som förser portföljen med månadsutdelningar löpande över året. YoC är nu 5,71% för hela portföljen och kommande maj månad är den som har det största totala utdelningsbelopp.


Maj tror jag kan bli volatil då de sista utdelningarna i svenska aktier går av stapeln och en del säkert vill ta hem vinster inför sommaren. Jag tror nog aktier kommer gå bra kommande året totalt sett så vi sitter nog still i båten än så länge.

2015-04-28

Månadens aktier: CellaVision, Ratos och Atlas

Denna månad har jag valt aktier åt barnens portföljer då vi vuxna i familjen, i skrivande stund är på semesterresa utan barn i ett land vars framtida valuta är osäker...så av praktiska skäl får de lita på sin pappa denna gång.

Denna månad handlar det om att öka i befintliga innehav och jag har valt ut tre kandidater:

Ratos
Idag kom beskedet om försäljning av Nordic Cinema Group och sköna slantar in i Ratos kassa. Med en hög direktavkastning i ryggen så känns innehavet intressant i en lång portfölj även om säkert många har bränt sig när aktien var nere i 45-kronorsnivån och kanske säljer på dessa nivåer runt 60 om man tror den har toppat tillfälligt.

CellaVision
Är ett spännande case som konsoliderat runt 50-55 på sistone och då barnens portföljer gått bra på sistone skalar vi upp lite i denna så initial andel bibehålls.


Atlas Copco
Rapport idag som utlöste rejäl rekyl nedåt vilket kändes som ett bra tillfälle att öka lite då direktavkastningen är hyfsad och jag tror på bolaget på lång sikt oavsett valuta- och konjunktureffekter framöver.

Hur har det gått hittills med Månadens aktie?
Den respekterade aktieprofilen Kavastu tyckte jag skulle jämföra barnens investeringar med index och även om jag hellre söker god riskjusterad avkastning före att slå index kan det ändå vara en intressant jämförelse och se hur det hade gått om man satsat i en ren indexfond istället.

Avstämningsdag2015-04-28OMXSPI552.63
MånadAktieNuUtvecklingOMXSPIUtv.
November, 2014Starbreeze10.3713.530.18%459.0920.38%
November, 2014HM292.5345.318.05%459.0920.38%
December, 2014Clas Ohlson124.5144.516.06%466.418.49%
January, 2015KnowIT525913.46%474.5416.46%
February, 2015Betsson30535717.05%507.838.82%
February, 2015MQ35.641.416.29%507.838.82%
March, 2015HM362.5345.3-4.74%548.640.73%
April, 2015Kappahl37.739.44.51%5461.21%
April, 2015Investor339347.62.54%5461.21%
12.60%vs.10.72%

Så om jag räknat rätt verkar barnens stockpicking ligga bättre till än index för närvarande vilket är en bonus.

2015-04-25

Nyintroduktioner aktier: Tobii

Igår hade man turen att få en liten tilldelning i nyintroduktionen av Tobii i tre av fyra sökta depåer. Två depåer på Nordnet fick tilldelning samt dotterns KF på Avanza. Sonen blev tyvärr utan och jag kommer att kompensera honom med en extra insättning då det känns lite orättvist annars.

Det är alltid lätt att dra slutsatser med facit i hand men just för denna nyintroduktion så kändes risk/reward extremt god givet att man skulle få tilldelning. Jag hade förberett lite likvider sen innan och det var bara hoppas på turen. När bolagen prioriterar ägarspridning i sina emissioner så ökar chansen till tilldelning om man väljer många depåer och helst ska de stå i olika namn och har man dessutom flera nätmäklare så har man så optimala förutsättningar som man kan ha som småsparare. Sedan får man räkna med en liten utdelning om intresset är stort men chansen till en liten vinst på kort sikt är oftast god i det börsklimat som råder i skrivande stund.

Man kan dock ifrågasätta om detta faller inom ramen för sparande eller spekulation/spel och i många fall gäller nog det senare om man är kortsiktig med innehavet.

I fallet Tobii är jag positiv både på kort och längre sikt då de tycks vara duktiga i sin nisch. Dock är mycket förhoppning om framtida framgångar redan inprisade och risken för besvikelser finns där då steget från lovande teknologi till bra lönsamhet över tiden kan vara osäkert inom sektorn.

Jag sålde iallafall en större del igår med god vinst och behåller en del på längre sikt i dotterns depå.

Vilka intressanta introduktioner är näst på tur?

Kungleden kommer eventuellt ge ut preferensaktier, osäkert om/när men borde vara bra risk/reward då ränteklimatet är fortsatt gynnsamt för aktieslaget.

Oscar Properties ger ut nya preferensaktier nästa vecka men jag tvekar lite men kanske ansöker om en liten post.

Tror introduktionen av Nordic Cinema Group senare i vår kan bli lyckad och har delvis därför tankat små poster Ratos på sistone som är huvudägare.


Några andra kommande och spännande introduktioner som jag missat?

2015-04-21

Visualisera mera


Jag har näst intill sjuklig dragning till visualisering sen många år tillbaka. När jag tänker efter så började det nog redan på 80-talet när jag fick se en Macintosh med tårtdiagram i färg (stort på den tiden) och tänkte att en sån dator måste jag ha.

Min budget räckte dock inte så långt så det fick bli en Sinclair Spectrum istället där jag började skriva mina första dataprogram och senare enklare spel.

Vidare har jag alltid gillat att teckna men resultaten har inte blivit så bra som man kan önska. Men det var med hjälp av datorer som jag tills slut fick möjlighet att få utlopp för mina visuella ideér och på senare år har jag skapat en del diagram/bilder utifrån dynamiskt data.

Vad ska man visualisera?
En fördel med bilder är att de kan förmedla ett resultat och en känsla mycket snabbare än ren text eller siffror. Att kunna omvandla text och siffror till ett diagram eller annan bild ger användaren ett verktyg som är mer lättanvänt i många sammanhang. Det underliggande datat är givetvis också viktigt och ibland måste man dyka ner i dessa och analysera utifrån något annat perspektiv.

Jag tar mig härmed friheten att kommentera lite exempel på visualisering relaterat till sparande:

Nordnet - dagsutveckling depå






Den här är genialisk i sin enkelhet. Blå vid positiv utveckling och röd för negativ. Vidare ändras vinkeln på pilen utifrån den procentuella utvecklingen. Man får svaret på Hur går min depå just nu? sekundsnabbt.

Avanza - kursgraf med händelser
Den här en av mina favoriter och förmodligen ganska avancerad i sin bakomliggande konstruktion, eloge till teamet bakom denna.

Att kunna se hur man tajmat köp/sälj och hur kursen rört sig vid olika händelser kanske inte är avgörande för en långsiktig investering men kul information iallafall. Att man sedan kan lägga till TA-linjer gör inte saken sämre precis.

Nordnet risknivåindikator
Vilken risk har jag tagit jämfört med min önskade riskprofil? Färgerna i skalan förstärker och funkar i mitt tycke bättre än om det hade varit en numerisk skala.

Avanza - fördelning av innehav
Idag när detta inlägg slutförs kom en ny graf som visar fördelningen inom en viss typ av värdepapper i en portfölj. Jag fick genast en känsla av att vissa av mina innehav har för stor andel som jag inte reflekterat över innan trots att jag känt till siffrorna. Lite märkligt kan man tycka, men bilder förmedlar känslor på annat sätt - på gott och ont.
Jag skulle önska att den var lite större men ett mycket trevligt inslag oavsett.

Mina utdelningar - utdelningskalender
Att recensera sina egna grafer är kanske inte tillämpligt så jag tänkte redogöra hur jag har tänkt när jag designat dessa.
Grafen syftar till att visa utdelningar över året där höjden på stapeln visa hur stort belopp man får och från vem är färgkodat.

Mina utdelningar - innehav
Den här grafen tror jag inte är så vanlig i aktiesammanhang - en heatmap där storleken på en ruta visar innehavets andel av totalen samt med en nyans av grönt beroende på direktavkastning.
Mina utdelningar - direktavkastning
Många investerare jagar direktavkastning i dessa lågräntetider och denna mätare ("gauge") visar hur den ligger till.
Sparkalkylator Basic - värdeutveckling
Avslutningsvis så blir det lite finansiell pornografi i form av den kanske vackraste visualiseringen av dem alla: "ränta-på-ränta"-kurvan över lång tid.
Hur ser din drömgraf ut?

2015-04-15

BREAKING: Retroaktiv återföring av bostadsuppskov

Många tycker det är "fint" att inte ha TV då det anses fördummande. Själv låser jag mig inte så mycket i själva mediaformatet/distributionen utan tycker att innehållet är det viktiga och att man får filtrera utbudet på ett effektivt sätt som i all informationskonsumtion.

Hursom, igår blev jag varse via ett inslag i Aktuellt (SVT2 på gammal-TV) om att man kunde ansöka om retroaktiv återföring av bostadsuppskov vilket kunde ge positiva nettoeffekter på upp till 18 000 då kostnadsräntan varit låg de senaste åren jämfört med schablonräntan.

Efter lite sökande på nätet så fanns det vissa äldre länkar som antydde något liknande men det visade sig att DN haft en utförlig artikel i ämnet för en månad sen, så pluspoäng till dagstidningar före TV i detta fall.

Då vi redan bestämt oss för att återföra vår reavinst via deklarationen i år så krävdes det inte många millisekunders analys för att inse att detta var värt att gräva vidare i.

Så idag efter ett mycket informativt och sakligt samtal med skatteverket så var det bara att fylla i en blankett och modifiera redan inskickad e-deklaration.

Återstår att se om utfallet blir enligt förväntan men hoppas på ca 15 000 netto för vår del vilket är mycket för oss givet arbetsinsatsen.



Hur gör man?

  • Har du uppskjuten reavinst från tidigare bostadsförsäljning?
  • Tror du att snitträntan på bolån kommer att understiga 3,25% över din livstid?
  • Tror du att dagens regler för reavinstbeskattning kommer att bestå eller försämras över tiden till din nackdel?
Om man uppfyller kriterier ovan så kan man läsa här om hur man formulerar blankett för begäran om omprövning av tidigare deklaration. Vidare rekommenderar jag att man kontaktar skatteverket för att säkerställa detaljer kring ditt fall.

Lycka till!

2015-04-11

Ratos preferensaktie - pengarna på banken?

Utbudet av svenska preferensaktier utökas löpande även om det är mestadels är inom fastighetssektorn som det sker och ofta då med en hög riskprofil. De fåtal utanför fastighetssfären (SAS & Eniro med flera, say no more...) är också ofta ganska riskfyllda men det finns ett undantag:



Av alla preferensaktier är nog Ratos en av de med allra lägst risk då sannolikheten för konkurs är väldigt låg då de har stor kassa (ca 5 års utdelningar inklusive de till stamaktierna) samt att den handlas under nuvarande inlösenkurs (2012,5) vilket minskar kursrisken.

Fakta Ratos preferensaktie (urval från prospekt)
  • Introduktionskurs 1750 (28/6 2013)
  • Fram till stämman 2017:
    • Utdelning 100 / år (feb, maj, aug & nov)
    • Inlösenkurs: 2012,5
  • Efter stämman 2017:
    • Utdelning 120 / år
    • Inlösenkurs: 1837,5

Så låg risk, handlas under inlösenkurs och annan exponering än mot fastigheter borde den vara given i preferensportfölj? Låt mig dröja lite med svaret...

Senaste tiden har det skett åtminstone två händelser inom den svenska preferensaktievärlden som kan antyda vad som kan hända i framtiden för tillgångsslaget.

Lex Eniro
Här skyddades preferensaktieägarna på bekostnad av stamaktieägarna. Vi har ännu inte sett någon inställd utdelning till preferensaktier ännu i modern tid (?) även Ferronordic kanske ligger närmast till, blir spännande att se hur det slutar.

Lex Oscar Properties
Beslut fattades om inlösen för befintliga preferensaktier då bolaget ansåg att det var lönsamt att emittera nya med andra villkor istället. Återstår att se om de lyckas med manövern som nog få anses vara lite ojuste mot de befintliga preferensaktieägarna men ändå helt enligt spelreglerna.

Om man synar Ratos inlösenvillkor så håller jag det ganska sannolikt att det kommer att ske en inlösen i samband med stämman 2017 då inlösenkursen sjunker rejält. Ett stycke i årsredovisningen kanske ger en ledtråd i samma riktning:

  1. Eget kapital hänförligt till moderbolagets ägare med avdrag för totalt preferenskapital dividerat med antal utestående stamaktier vid periodens slut. Preferenskapital per preferensaktie uppgår till 1 837,50 kr, vilket motsvarar inlösenbeloppet efter årsstämman 2017. 
Vidare finns det förslag om en emission av ny typ av preferensaktier med andra villkor och inlösen 2019.

Vad innebär då detta om inlösen skulle ske efter stämman 2017?

På nuvarande kurs på 1953 så får man en total avkastning på 109,5 vilket ger årsavkastning på knappt 2,5%

Utdelningar 9 x 25 -> +225 
Inlösen på 1837,5 -> 1837,5-1953 -> -115,5
Totalt 225-115,5 -> 109,5 -> 5.6% YOC -> knapp 2,5% årsränta om jag räknat rätt

Så 2,5% årsränta låter kanske inte så attraktivt jämfört med andra preferensaktier men risken borde vara väldigt låg och kanske skulle kunna vara ett alternativ till likvider på en depå iallafall.

I takt med utdelningarna fram till efter årsstämman 2017 borde kursen sjunka ungefär enligt nedan om sannolikheten för inlösen kvarstår.


Blå är baserat på nuvarande kurs och rött är teoretiskt max för ett noll-scenario i avkastning.

Att räntan skulle stiga nämnvärt fram till mitten av 2017 är mindre sannolikt i dagsläget så även 2,5% kan vara fortsatt konkurrenskraftigt jämfört med andra företagsobligationer men kanske inte så attraktivt om man jämför med andra preferensaktier.

Köp, sälj eller behåll?

Nu är det inte givet att det blir en inlösen och om det inte skulle ske så framstår Ratos preferensaktier som bäst i klassen alla kategorier tycker jag. Man får nog flera ledtrådar efter årets stämma gissar jag.

Personligen har jag minskat lite i de portföljer som har haft en större andel Ratos Pref men har kvar en liten del då det måste anses som en av de säkraste (om än defensiv) placeringar man kan ha för närvarande.




2015-04-09

Mina utdelningar - mindre uppdateringar

En av de mest populära inslagen i denna blogg är verktyget Mina utdelningar.

Fick en förfrågan från Pensionärsmiljonären för några dagar sen om att visualisera redan utförda utdelningar på något sätt i utdelningstabellen i verktyget.

Sagt och gjort, lite hackande ikväll (ber om ursäkt för vissa driftsstörningar, blogger gör oväntade hyss med HTML-koden ibland) har resulterat i följande förändringar:

  • Svart text i tabellerna för ökad läsbarhet
  • Datum för utdelningar formaterat som yyyy-mm-dd
  • Grön bakgrund för de utdelningar som passerat dagens datum

Hoppas ni gillar förändringarna och verktyget, skriv gärna en kommentar under verktygssidan för förbättringsförslag eller eventuella problem som kan uppstå när man försöker göra sin egna rapport.

2015-04-05

Löneväxling

Jag har skrivit en del om löneväxling innan men har inte haft ett dedikerat inlägg i frågan plus att jag får frågor då och då om hur det funkar så nu är det dags för en kortare guide i alla fall.

Måste tyvärr redan nu avslöja att denna typ av sparande endast lämpar sig för de som har hög månadslön vilket jag tycker är orättvist, speciellt nu när villkoren för ISK/KF samt privat pensionssparande försämrats.

Hur fungerar löneväxling?

  • Du avstår lön för att istället få en inbetald premie till en tjänstepensionsförsäkring av din arbetsgivare.

När kan man fundera på att löneväxla?

  • Du bör tjäna minst ca 40 000 / månad (årslön 8,07 inkomstbasbelopp) för att inte den allmänna pension ska påverkas negativt
  • Den lön som rapporteras för ordinarie tjänstepension ska vara exklusive löneväxlingen
  • Din arbetsgivare måste tillåta det och vara beredd att avsätta en viss tid för administration

Några fördelar?

  • Möjlighet till en extra premie då det är lägre avgift på pensionsavsättning än på lön och arbetsgivaren kan skjuta till mellanskillnaden och ändå få det kostnadsneutralt
    • ca 6% av löneväxlingen borde den extra premien bli
  • Låg schablonskatt
    • Försäkringsvärdet per årsskiftet multipliceras med den genomsnittliga statslåneräntan föregående år och sedan med 15%, dvs mindre än hälften jämfört med ISK/KF

Några nackdelar?

  • Låst till 55 års ålder innan utbetalningar kan ske
  • Du betalar inkomstskatt på utbetalningar
  • Syna eventuella avgifter, speciellt om det är mäklare inblandade

Vilka bolag kan man välja mellan?

  • I den bästa av världar kunde man välja helt fritt men då det är en viss administration för arbetsgivaren så är utbudet ofta begränsat till eventuellt kollektivavtal eller något annat utvalt bolag
Vilka bolag är bäst?
  • Om du gillar aktivt förvaltade fonder så blir det ofta bäst via kollektivavtalet då man sannolikt får rabatt på fondavgifterna
  • Vill du ha en traditionell lösning med garanti så kan man ofta välja en sådan via kollektivavtalet
  • Om du inte vill ha skalavgifter och kunna handla med aktier så erbjuder nätmäklarna Nordnet och Avanza en speciellt typ av depå avsedd för tjänstepension. De har även stort fondutbud men utan rabatter
  • Gillar du hedgefonder så har Brummer lösningar där du kan välja bland deras hedgefonder samt ett stort utbud av gratis indexfonder (ja, du läste rätt)

Kan man ångra sig?

  • Ja, be arbetsgivaren att avbryta löneväxlingen så läggs tjänstepensionförsäkringen i ett så kallat fribrev
  • Se över villkor för flytt och flyttavgifter då de kan skilja sig mycket mellan bolagen

Räkneexempel

  • Du tjänar 41 000 / månad före skatt
  • Du avstår 1000 kr i lön mot att arbetsgivaren sätter in 1060 i en tjänstepensionsförsäkring
  • Netto kostar dig detta 500 kr då du hade betalat 50% skatt på tusenlappen du växlar
  • När du har åldern inne och försäkringen går i utbetalning betalar du inkomstskatt på utbetalningarna och skattenivån beror på dina övriga inkomster.

Hur övertalar man sin arbetsgivare att erbjuda löneväxling?

  • Det är i princip kostnadsneutralt
  • Administrationen är enkel, sätt upp ett bruttlöneavdrag i lönessystemet och betala fakturan man får av försäkringsbolaget
  • En attraktiv förmån för den anställde
  • Man kan ofta kontakta försäkringsbolagen direkt så sköter de själva nyteckningsförfarandet och  information utan kostnad så att man kommer igång

Trogna läsare av bloggen vet att jag har en löneväxling sedan tidigare så sannolikt är mina åsikter färgade av den lösning jag har som jag är mycket nöjd med.

Givet att man har bra förutsättningar enligt ovan så är löneväxling som sparform den bästa för långsiktigt sparande då schablonskatten är låg och man att får extra avkastning redan vid insättning.

Till sist, trippelkolla alla villkor innan du bestämmer dig och det finns inga garantier för att politikerna inte ändrar spelreglerna godtyckligt framöver.

2015-04-03

Olika ägg i olika korgar...

Fram tills skattebomben förra veckan var det en solklar fördel ISK/KF för de flesta typer av värdepapper man kan tänka sig i ett långsiktigt sparande.

Nu är spelreglerna ändrade och hur ska man tänka?

Man brukar säga "ha inte alla ägg i samma korg" avseende diversifiering. Nu kanske man skulle kunna ändra devisen till "ha olika ägg i olika korgar"


Vilken sparform ska man välja för olika typer av värdepapper?

Tumregeln är att den förväntade avkastningen på ett värdepapper ska överträffa slr (statslåneräntan) för att det ska löna sig med ISK/KF jämfört med fritt sparande (Aktie- & fonddepå). Nu med skattehöjningen får man lägga till 0,75 till slr om totalen överstiger golvet på 1,25%. Använd gärna min sparkalkylator och jämför.

I det rådande lågränteläget som vi befinner oss i så behöver man inte göra något drastiskt, det är fortsatt fördel för ISK och KF avseende skatt så att till och med (bra) korträntefonder kan man ha i sparformen.

Tänker vi oss ett mer normalt eller högre ränteläge blir det lite andra förutsättningar, så om/när det inträffar så kan man tänka så här:

Typ av värdepapperDepåkontoISK/KFKommentar
KorträntefondBlir svårt att slå slr+0,75 över tiden
LångräntefondInget att ha långsiktigt IMO
ObligationerInget att ha långsiktigt IMO
BlandfondInget att ha långsiktigt IMO
Aktiefond, stabilGlobal, Sverige, Amerika o dyl långsiktigt
Aktiefond, instabilTyp Rysslandsfond e dyl, förlustavdrag attraktivt
Aktie, stabil & hög YOCLönar sig vid långsiktighet
Aktie, stabil & YOC<slr+0,75Låg tillväxt, låg YOC
Aktie, förhoppningFördel att kunna ta förlustavdrag
Aktie, tillväxtLönar sig vid långsiktighet

Ovan ska ses som en generell guide och man bör nog utvärdera löpande vilken kategori man ska ha i respektive sparform.

Jag rekommenderar att man skaffar alla tre depåtyperna så man kan välja vid varje investeringstillfälle vad som passar bäst. Detta förutsätter att man har bra villkor hos sin nätmäklare så att courtage och avgifter är rimliga vid uppdelning av ens kapital.

En variant är att månadssparandet går till ett vanligt depåkonto och så kan man därifrån styra vidare beroende på typ investering man vill göra i lugn och ro med hänsyn till rådande marknadsklimat. Då insättningar på ISK/KF beskattas så kan det vara bra att insättningar inte sker per automatik om man inte är säker på hur de ska placeras.

Exempelvis så kan man tycka att många aktier är högt värderade i dagsläget och då skulle ett köp i vanlig depå vara av mindre risk på kort sikt så man kan få förlustavdrag om man skulle vilja sälja vid uppenbar nedgående trend. Sedan kan man med fördel köpa tillbaka samma aktie i ISK/KF vid en attraktiv långsiktig nivå.

Tänket ovan bygger på att man är aktiv och följer marknadsutvecklingen noggrant. Den som är riktigt långsiktig och vill göra det bekvämt för sig väljer 100% aktier/aktiefonder i en ISK/KF då det är sannolikt att det lönar sig över tiden. 

Glad påsk och lycka till med alla ägg!