Statslåneräntan sista november borde fastställas fredag förmiddag denna vecka så då vet vi vilken exakt nivå som gäller för 2016.Schablonintäkten för investeringssparkonto respektive skatteunderlaget för kapitalförsäkring ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter. Schablonintäkten respektive skatteunderlaget ska dock beräknas till lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2016 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2015.
Historiskt sett så blir sannolikt nivån relativt låg 2016 men höjningen motsvarar en extra skatt på 0,225%-enheter av beräkningsunderlaget tillsvidare (0,75 * 30%).
:-(
Vackra krigsrubriker :-) Jag kan tycka att det är ett tråkigt beslut men jag hoppas att vi inte blir ruinerade av det. Isk/Kap får väl fortfarande anses vara de i särklass bästa sparformerna.
SvaraRaderaDet är fortsatt fördel ISK/KF för aktiesparande men värdepapper med låg risk och blygsam avkastning bör man undvika framöver, speciellt i kombination med relativt höga avgifter, t. ex. en blandfond IMO.
RaderaRelativt annat elände kanske detta är ett i-landsproblem men tycker det är tråkigt symbolvärde och bidraget till statskassan är blygsamt (ca 2 miljarder/år)
Tack för kommentar!
Jag håller helt med dig, jag tänker bara inte så ofta på att man kan välja att spara i fonder/aktier som beräknas ge så låg avkastning att detta gör det ofördelaktigt att investera i isk :-)
RaderaTack för att du påminde mig om varför jag skriver - utbildningseffekten av det vi gör och eftertanke är viktigt.
Jag tycker det är motiverat att gynna långsiktigt sparande. Möjligen att man skulle kunna ha en högre skattesats för riktigt stora kapital men småspararna borde ha bästa möjliga villkor.
RaderaTack för kommentar och engagemang!
Tror nog att bidraget till statskassan blir väsentligt lägre än 2 miljarder. Tror många med mig får fingrarna ur röven och flyttar ut mycket korta räntefonder och dylikt, som man tidigare inte orkade bry sig om att flytta!
SvaraRaderaDet var bekvämare att pengarna låg inne, skattade och klara om något tillfälle skulle dyka upp!
Nu flyttar jag ut 30% av kapitalet.
Ränte- och möjligen blandfonder går bort i ISK/KF.
RaderaTack för kommentar!
Verkligen en konstig signal att regeringen väljer att höja skatten på sparande samtidigt som i stort sett alla bedömare (utom regeringen själv och möjligen Villaägarnas riksförbund) tycker det lånas för mycket.
SvaraRaderaHåller helt med, tyvärr är långsiktigt sparande inte på något partis agenda.
RaderaTack för kommentar!
Hur kommer det sig att så få svenska bolag delar ut pengar mer än en gång per år? Jag drar mig till bolag som delar ut minst en gång per kvartal. Hade velat se att de svenska bolag som värnar om utdelningar, t.ex Castellum, börjar dela ut oftare.
SvaraRadera/Lars
Håller helt med, blir mindre fokus på årsutdelningsdagen om man delar ut oftare.
RaderaTack för kommentar!
Vad ska jag göra med mina spiltan räntefonder i ISK?! Bankkonto? Skattekontot!? Hur gör du? Likvider ger ju 0 ränta
SvaraRaderaKassan har jag på sparkonto (0,8% hos SBAB) och man bör undvika räntefonder i ISK, iaf över en längre period.
RaderaSkattekontot är ett ok alternativ men kanske inte lika smidigt som ett sparkonto.
Tack för kommentar!
Tack, Stefan! Jag kommer nog välja bankkonto.
RaderaTycker du samma resonemang även kan gälla räntefonder i IPS/pensionsförsäkring?
För IPS så blir skatten <0,1% nästa år så där funkar fortfarande räntefonder.
RaderaLyckat till!
Thanks! Gillar din sajt mycket, bra jobbat! Kalkylatorerna är väldigt smidiga och användbara!
RaderaTack för feedback!
Radera