Sidor

Sidor

2017-09-27

Månadens aktie: Tema "Matkriget"

Temat för Månadens aktie denna månad bestämde min dotter Ebba (13) för flera veckor sedan. Några dagar efter att hennes startpaket i Unga aktiesparare damp ner i brevlådan kom hon till mig med ett nummer av tidningen Stock Magazine.


Hon hade fastnat för en artikel kring "Matkriget" där den svenska detaljhandeln inom livsmedel var i fokus.

Ebba: Pappa, jag har läst lite om "Matkriget" och jag vill köpa Axfood som Månadens aktie.

Jag presenterade tidningen för sonen (17) och han kom fram till sitt beslut ganska snabbt:

Sonen: Det får bli ICA, de känns som kvalitet och finns överallt. Gillar förvisso Willys med men kör på ICA!

Det känns kul att Ebba börjar så sakta bygga upp ett eget intresse kring aktier utan att jag "eldar" på för mycket. Förvisso är det svårt att säga om intresset kommer att bestå över tiden men känns bra så här långt i alla fall.

Sonen då? Hans intresse kring aktier är något mer svalare än syrrans men han förstår att det nog är klokt att spara undan en del på längre sikt. Till min stora glädje har han nyligen fått ett extraknäck i detaljhandeln. Att kunna jobba extra någon helg i månaden ger bra tillskott till studiebidraget och förhoppningsvis möjlighet att stoppa undan lite extra till aktiesparandet.

Hur har det gått?


Barnens portföljer har återhämtad sig en del denna månad och ligger på goda +9 % sen årsskiftet. Vore trevligt med tvåsiffrigt positivt resultat även detta år men givetvis för tidigt att ropa hej än.


En CAGR+15 % är förstås mycket bra även om jag tror det kan bli svårt att bibehålla en så hög siffra över tiden. Tiden får utvisa.


Inga större förändringar bland barnens vinnare jämfört med föregående månad men Tobii har hittat tillbaka till topplistan och en nykomling i sammanhanget är Netflix.

Sonens portfölj

Ebbas portfölj

Barnens portföljer är mer än väl diversifierade. Delvis är det konceptet med Månadens aktie som bidragit till det och att de har en pappa som sannolikt har diagnosen "stockoholic". Vidare ser du att några av "pappas favoriter" återfinns i deras portföljer.

Vad väljer du för aktie i "matkriget"?

Foto: Stefan Thelenius, bilder från Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-24

#uppesittarkväll september 2017

Dags för #uppesittarkväll idag söndag då det är löneutbetalning imorgon för de flesta av oss.

Jag kör pang på rödbetan och börjar med min High Yield-portfölj Bil2020.

Här samlar jag högutdelare och via artikel i Seeking Alpha har jag fått nys om en intressant aktie, nämligen Uniti Group Inc. (UNIT). Det amerikanska bolaget är klassad som REIT och sysslar med infrastruktur kring fiber och mobila nätverk bland annat. 

I skrivande stund är direktavkastningen ca 14,5 % vilket får en utdelningsnörd som jag att gå igång.

Utdelningsfälla tänker du?

Visst finns det en del risker här då en av de största kunderna kan vara illa ute ekonomiskt. Aktien har dock tagit mycket stryk på sistone så en stor del elände borde vara inprisat redan förhoppningsvis.

---

Går vi vidare till min belånade globala utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL så skulle man kunna tänka sig Uniti även här med men aktiens belåningsgrad på 20 % är i lägsta laget för portföljen. Det totala belåningsgraden för portföljen som helhet är ca 60 % så jag vill helst inte plocka in bolag med lägre värde än så då marginalen till sämre lånevillkor blir mindre.

Finns det några köpvärda befintliga aktier i portföljen denna månad tro?

Jag kikar på min "bubbelkarta" över portföljens innehav:


Jag hittar en kvartett kandidater att öka i: Kappahl, Investor, Intrum och nytillskottet Resurs.

Alla har godkänd direktavkastning och skaplig chans till fin (utdelnings)tillväxt tror jag.

Resurs har jag sneglat på ett tag men slog till nu sen de inför halvårsutdelning och kommer att återköpa aktier vilket borde ge begränsad nedsida tänker jag.

Vad köper du denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-21

Dogs of the z2036

Har du hört talas om Dogs of the dow? Det är en strategi där du väljer ut de 10 aktier med högst direktavkastning utav de 30 som är listade i det amerikanska Dow Jones-indexet. Tanken bakom strategin är att man får aktier som är undervärderade och samtidigt en hög utdelning.

Om det är en bra strategi framåt är svårt att veta men inspirerad av strategin så tänkte jag gräva fram mina "dogs" som återfinns i z2036 Global Multi Strategy:

Dogs of the z2036


För er som tycker att jag tappat konceptet helt med ännu en hundbild så kan jag meddela att denna är den sista i "serien".

Så vilka är då mina "dogs"?


Man får ta angiven direktavkastning i tabellen med en nypa salt då en del är gissningar från min sida om vad utdelning kommande period kommer att bli.

Av naturliga skäl så hamnar preferensaktier högt på en sådan här lista så jag har markerat dessa samt min ETF då strategin är inriktad mot stamaktier som jag förstår det.

Så de tio stamaktierna med högst direktavkastning är:

Ocean Yield (OCY)
Corus Entertainment Inc (CJR)
Unlimited Travel Group AB (UTG)
Decisive Dividend Corp (DE)
Crius Energy Trust (KWH)
Omega Healthcare Investors, Inc. (OHI)
Sir Royalty Income Fund (SRV)
Marine Harvest (MHG)
Dream Global REIT (DRG)

En relativt brokig blanding med olika inriktningar och sektorer. Risknivån är nog i samma ordning som direktavkastningen och det finns nog ingen uppenbar undervärderad aktie i samlingen. Det man kan förvänta sig är nog fina utdelningar och kanske något lägre volatilitet. Prospect kanske man kan boka på "utdelningsfällor" då de sänkte nyligen.

Har du några "dogs" i portföljen?


Photo by Anoir Chafik on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-19

Kan man tävla i värdeutveckling?

En del inom sociala medier gillar att dela med sig av sin portföljutveckling och jag är inget undantag på den punkten. Nog för att jag kan tänka mig att om jag skulle prestera sämre än index och ligga på minus så kanske jag inte vore lika pigg på att dela med mig i samma utsträckning :-)

Jag har fyra portföljer på Shareville som du kan följa via min widget på startsidan eller om du är ansluten till tjänsten med en Nordnet-depå. Vidare brukar jag skriva regelbundet om min Bil2020-portfölj som jag har på Avanza. I första hand tävlar jag mot min jämförelsefond men det är förstås lite kul att jämföra med andra emellanåt även om jag får stryk av många inom exempelvis bloggosfären.

Ska man vara petnoga så är det svårt att jämföra olika kontoformer då skatten debiteras olika till exempel. I en ISK exempelvis så dras det aldrig någon skatt (förutom utländskt källskatt) utan den tas ut via deklarationen.

Att tävla under vettiga former i värdeutveckling i svårt och en sådan tävling skulle behöva pågå i många år om grenen var långsiktigt sparande. Men trots det så har jag tackat ja till att delta i #investerarsm som börjar nu den 2:a oktober.


Jag fick en förfrågan om att vara med i Profiltävlingen och då många andra namnkunniga var med så kändes det helt enkelt som en kul grej och tävlingsnerven i mig tog över. 

Vinner jag (mot förmodan) får jag skänka 10 000 till valfri välgörenhetsorganisation samt får en resa till börsen i Stuttgart betald. Utöver vinstchans ovan så erhåller jag ingen ersättning för att vara med eller när jag skriver (kravlöst) om tävlingen som exempelvis detta inlägg.

Enligt arrangören NGM så är ett syfte med tävlingen att utbilda investerare i handel med värdepapper. Jag har inte bestämt taktik ännu och då tävligen pågår i bara 11 dagar så lär utdelningsstrategi inte vara användbar. Vinnaren från förra året, Martin från bloggen Aktiefokus körde lite lyckosam rapportspekulation i slutet och slog Philip Scholtzé på målsnöret. Så rapporttrading kanske är något? Då Tesla handlas på ATH kanske man även ska chansa inledningsvis med en kort position där?

Tävlingen har även en öppen klass för alla som vill vara med och där vinnaren får en guldtacka värd 37 000 som jag förstår.

Vad tycker du om att tävla i värdeutveckling?

Bild1 från Shareville, Bild2 från Investerar-SM

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-17

Sparkalkylator Deluxe - Sad but true edition

Få av er läsare har nog undgått att höra om förslaget om höjd skattInvesteringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF).

Då förslaget med stor sannolikhet går igenom så passar jag på att ändra beräkningarna för mina sparkalkylatorer redan nu så att du kan räkna på vad det innebär utifrån dina antaganden om framtiden.

Så på förekommen anledning presenterar z2036 sorgligt men sant:



Följande är uppdaterat:

  • Uppdaterad "extraskatt" från 0,75 % till 1 % för ISK/KF
  • Förbättrad beräkning för Genomsnittssmetoden så att vinstskatt beräknas med hänsyn till courtagekostnader för en vanlig depå där vinsten realiseras i slutet av sparperioden.
  • Anpassade default-värden för Sparkalkylator Basic

Om vi utgår från mina standardvärden så blir skillnaden inte så stor i absoluta tal men ändå inte försumbar tycker jag.


Det handlar alltså om ca 3 600 kr totalt sett allt annat lika i exemplet ovan. Det motsvarar en extra skatt på ca 1,3 % av det du betalat in under spartiden.

Jag konstaterar att utifrån parametrar som används i prognosstandarden för pensioner så blir det väldigt jämnt mellan de olika sparformerna om du exempelvis sparar i fonder.

Från finansdepartementets PM kan man läsa:
"Att höja schablonavkastningen med 0,25 procentenheter beräknas innebära en höjning av den effektiva skattesatsen av sparande på investeringssparkonto med cirka en procentenhet till cirka 23 procent. Det innebär att sparande på investeringssparkonto också fortsättningsvis kommer att vara skattemässigt gynnat i förhållande till konventionell kapitalbeskattning."
Att sparformerna ISK/KF anses vara fortsatt skattegynnade har jag svårt att se i mitt verktyg och skulle gärna se ett detaljerat beräkningsunderlag för det påståendet. Sett ur statens synvinkel så stämmer det att vanlig depå drar in mer skatt men ur ett konsumentperspektiv så blir nettoeffekten ganska likartad mellan de olika sparformerna om du exempelvis sparar i fonder och utifrån prognosstandarden.

Tycker ni att ISK/KF ser skattegynnade ut från spararens perspektiv?

Förvisso har jag inte med schablonskatten för fonder i min Sparkalkylator Basic men den blir ca 4 000 i exemplet ovan. Så ändå en fördel för den vanliga depån givet förutsättningarna.

Vidare kan jag tycka det är tveksamt att basera en skattenivå utifrån historiskt data från aktiemarknaden då det inte finns några garantier om framtiden i sammanhanget.

Är du utdelningsinvesterare så är det fortsatt fördel schablonbeskattning som det ser ut men att äga bolag som Amazon, Alphabet, Facebook och Berkshire på riktigt lång sikt kan nog vara idé att ha i vanlig depå då dessa inte delar ut och har man tur så kan man använda schablonmetoden när man realiserar vinsten.

Är man "exotisk" som Gustav och Framtidsinvesteringen så är vanlig depå inte fel ur skattehänseende då högt courtage gynnas i vanlig depå relativt ISK/KF då du kan dra av kostnaden vid reavinstbeskattning.

Det som är olyckligt från spararens perspektiv är att du nu mer än innan måste välja depåtyp beroende på riskpreferens och vad du sparar/investerar i för typ av värdepapper. Det våras för rådgivare igen?

Hur tänker du nu kring ditt framtida sparande?

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-14

Utdelningshöjning - en höjdare?

Som jag nämnde i mitt söndagsinlägg så finns det få saker som gör en utdelningsinvesterare gladare än en utdelningshöjning - en höjdare helt enkelt!

I närtid finns det några sådana att glädjas över.

I min portfölj Global Future så återfinns det kanadensiska trapphissbolaget Savaria och de slog till med riktig rökare till utdelningshöjning i veckan, 38 %!

Som lök på laxen så införde de även månadsutdelning vilket många utdelningsinvesterare går igång på (inga namn nämnda)!

Detta mottogs med glädje på marknaden och kursen stack iväg. Aktien handlas nu till 2,5 % direktavkastning vilket är godkänt men det är faktiskt tillväxten som lockar mig i första hand (tro det eller ej!).


Jag höftar till med att de höjer utdelningen nästa år med drygt 16% då jag tror på fortsatt fin tillväxt så de får då en fin placering i mitt bubbeldiagram för Global Future.

---

Ett annat bolag som redan har månadsutdelning som varumärke till och med är amerikanska REITen Realty Income.


Bolaget höjde som vanligt utdelningen med några decimaler och här ligger redan en förväntansbild om regelbundna höjningar. Detta ger att man kanske inte dansar runt varje gång de höjer men trevligt är det i alla fall.

--- 

Någon gång nästa vecka är det dags för Microsoft att bekänna färg och deklarera ny nivå på kvartalsutdelningarna. De ligger nu på 39 cent och jag har en offensiv gissning på 43 cent dvs en höjning med drygt 10 %. Nästa vecka vet vi.

Vad tycker du om utdelningshöjningar?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-11

Lite reflektioner över twitter-kommentarer

Min dotter Ebbas spontana reaktion på förslaget om höjd skatt på ISK/KF som jag sedan gjorde en tweet av har fått en spridning som jag aldrig kunnat ana.



Av antal "gilla" och retweets att döma så har den blivit populär i någon mening men den har förstås fått lite i mitt tycke tråkiga kommentarer.

Många handlar om rena missförstånd om hur skatten beräknas och detta har jag försökt förklara efter bästa förmåga på Twitter.

Men en del kommentarer är svåra att bemöta på 140 tecken tycker jag, så jag gör ett försök här på bloggen istället.

"Jag blir lite fundersam, faktiskt, när så små barn oroas för pengar och skatter av vuxna.Inte helt naturligt.."

Ebba är inte orolig får skatter eller pengar vad jag vet men hon är mån om att få sin månadspeng att räcka så långt som möjligt och förstår vikten av att spara till saker och ting. Vår "lyxfällan"-övning gjorde nog att hon fick upp ögonen på att ganska många tusenlappar i månaden går till skatt. Hon har antytt att hon förstår att sjukvård etc kostar och att skatten ska räcka till mycket. Att spara långsiktigt tycks hon tycka är kul och lärorikt och hon gick nyligen med i Unga aktiesparare på eget initiativ.

"Utan att ta ställning i sakfrågan råder jag Ebba att sluta spekulera i veckopengen!"

Ebba sparar en liten del av sin månadspeng på lång sikt och ser nog aktiesparande som något lärorikt mer än spekulation tror jag. Resten av hennes pengar konsumerar hon likt de flesta andra i hennes ålder.

"Viktig källa eftersom alla vet att barn är experter på skattesystem."

Ebba är ingen expert på skatter eller dess system. Jag vågar nog påstå att hon kan mycket om långsiktigt sparande för sin ålder och jämfört med många vuxna.

"Varför tror man att man gör en bra poäng när man erkänner att man har samma politiska åsikter som ett barn?"

Vart Ebba står rent politiskt vet jag inte, hon tycks vara mer intresserad av sakfrågor än partier och gillar miljö och hållbarhet. Hon tyckte spontant att sparande inte borde beskattas extra. Alla som följer mig vet att jag förespråkar långsiktigt sparande för ökad trygghet/frihet. Sannolikt har detta smittat av sig till viss del på mina barn, i synnerhet sen vi började med Månadens aktie. Nu med facit i hand kanske det var en dum idé att publicera tweeten men tycker att det är bra om den ger upphov till diskussion oavsett.

"Förslaget ökar den skattemässiga neutraliteten mellan ISK och andra sparformer."

ISK och KF schablonbeskattas, dvs oavsett om du gör vinst eller förlust får du betala en skatt varje år. Man beskattas baserat på statslåneräntan och vill man ta hög risk så kan man bli belönad om man lyckas och straffad om man inte lyckas då förluster inte kan kvittas. Extraskatten som nu förslås till 1%-enhet innebär att man allt annat lika måsta öka risknivån. Nog för att nu när räntan är konstgjort låg så innebär det en fortsatt fördel för ISK/KF totalt sett men inte givet alla olika scenarios som kan inträffa. Beslut om skattenivåer borde ske på långsiktiga grunder kan jag tycka.

"10 000 på kontot: höjning med 62,5 öre i månaden.100 000 på kontot: 6 kronor och 25 öre mer skatt i månaden."

Jag håller med om att den absoluta effekten är förslaget är relativt lågt sett i det korta perspektivet. På sikt är skillnaden inte försumbar om man väger in ökat risktagande. Det negativa symbolvärdet om långsiktigt sparande är nog det som flest blir missnöjda över inklusive jag själv.

"För att hennes pappa inte har lärt henne om solidaritet och alla människors lika värde."

Vi pratar mycket hemma om jämlikhet och människors lika värde oavsett ursprung eller sexuell läggning. Jag är sen länge medlem av Amnesty och nyligen anhängare av Gapminder. Vidare är jag medlem i facket sen över ett decennium. Vad som är solidariskt eller inte kan man diskutera men jag gillar när man kollektivt delar på risk och på så sätt hjälps åt. Jag är inte säker på att beskattning som leder till att folk minskar på sparandet är rätt väg att gå i frågan om solidaritet.

Jag tycker att grundtanken med ISK är mycket god, att erbjuda ett enkelt sparande med rimlig beskattning. Vill man ha fördelningspolitik kring det så skulle man kunna tänka sig olika taknivåer på kapital då extra beskattning sker men det kanske är svårt att genomföra i praktiken.

Jag köper extranivån på 1% om det stoppar här. En bred uppslutning kring detta likt den om pensionssystemet vore välkommet!


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-10

Utdelningsinvesterare - naiva optimister?

En utdelningsinvesterare är normalt sett fullinvesterad i utdelningsaktier och således sannolikt positivt inställd till börsen på sikt. Då ofta utdelningar är viktigare än värdeutveckling för en utdelningsinvesterare så är man för det mesta glad oavsett börsklimat.

Är man som utdelningsinvesterare en naiv optimist i ur och skur?


I tider av allmän börsfrossa är det nog många investerare som tycker det är jobbigt att se portföljen lysa rött och minska i värde undan för undan. Gäller det alla typer av investerare? Nja, jag tror det finns en grupp investerare som är glada oavsett börsklimat och det är utdelningsinvesterarna.

Dessa är som oftast glada då:

Aktierna sjunker -> högre direktavkastning 😀
Om en utdelningsaktie sjunker i pris så får man mer utdelning vid återinvestering/månadssparande än annars (givet att utdelningen inte är hotad). Som utdelningsinvesterare blir man glad när det är "rea" förstås.

Aktierna stiger -> högre portföljvärde 😀
Om ens aktier ökar i värde så blir utdelningsinvesteraren glad då totalavkastningen ser fin ut på pappret. Utdelningen får man ju oavsett och det finns säkert alltid någon köpvärd aktie man kan återinvestera i.

Utdelningshöjning 😀
Det finns nog inget som gör en utdelningsinvesterare gladare än när en utdelning höjs. Det är julafton helt enkelt!

Utdelningssänkning 😔
Vad kan få en utdelningsinvesterare på dåligt humör? Jo, en utdelningssänkning är inte kul och ett tecken på att bolaget kanske inte är något att ha då det sannolikt finns problem att ta uti med.
"...utdelningsinvesterare glad för det mesta..."
Som ni ser så är en utdelningsinvesterare glad för det mesta och räds inte nedgångar givet att utdelningarna inte hotas.

Skulle vi få en bred sättning och kris så kommer vi nog se utdelningssänkningar, speciellt från cykliska bolag. Vissa utdelningsinvesterare som undertecknad hanterar det med en överdrivet bred diversifiering i portföljen.

Är man långsiktig i sitt aktiesparande så bör man nog ha en optimistisk syn på mänskligheten och ekonomin och här skulle det kunna finnas utrymme för viss naivitet inför de utmaningar som finns.

Jag är optimist i grunden och är övertygad att människans problemlösningsförmåga och överlevnadsinstinkt kommer att ta oss framåt på sikt. Visst finns det utmaningar och oroligheter men jag är inte den som köper guld och konserver så jag må vara naiv i det avseendet.

Är utdelningsinvesterare naiva optimister eller rationella investerare?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

Photo by Delaney Dawson on Unsplash

2017-09-09

BREAKING: Förslag om höjning av skatt på ISK/KF

Jaha, då var det dags igen.

S + V avser att höja schablonskatten på Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) med 0,25%-enheter utöver dagens nivå.

Min dotter Ebba uttryckte sig så här spontant:


Som anhängare av långsiktigt sparande så är jag missnöjd över förslaget av följande skäl:

Symbolvärdet
Uppenbarligen så ska inte eget långsiktigt sparande gynnas på något sätt. Nyligen införde Norge en pensionsinriktad sparform UTAN schablonskatt - se och lär!

Risk/Avkastning
Värdepapper med lägre risk gör sig icke besvär i en ISK/KF då skatten sannolikt blir högre jämfört med sparande på depå-/räntekonto.

Tänk dig en statslåneränta på en mer "normal" nivå på 4 % (nivån används vid prognosberäkningar av pension). Lägger vill till 1%-enhet sen så är vi uppe i 5 % INNAN eventuella avgifter. Säg att dina avgifter summeras till 1% så landar vi på 6 %.

Slutsats: Avkastar du inte över statslåneräntan+1 %-enhet+avgifter årligen så är det mer lönsamt att spara på depå-/räntekonto. Detta ger att ränte- och blandfonder är tveksamt att ha i ISK/KF. Förvisso tror jag att det är bra att ha en stor andel aktier i ett långsiktigt sparande men då ska man känna sig bekväm med risken. Nu tror jag en del som skyr risk "tvingas" ut på riskskalan alternativt väljer ISK/KF på fel grunder.

Höginkomsttagare har möjlighet att löneväxla istället och där är schablonskatten betydligt lägre så de med lägre inkomster drabbas relativt hårdare av förslaget enligt mig paradoxalt nog.

Vad tycker du om förslaget?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-09-07

Bil2020 100 000!

Familjens målsparande till nästa bil översteg idag 100 000 kronor i värde vilket känns som en liten milstolpe på vägen till planerat bilbyte år 2020 (preliminärt).


Något som inte syns i grafen är utlägg för källskatt på 580 som jag räknar med att få tillbaka merparten av. Sen har vi avskiljda men ej utbetalda utdelningar på några hundra ytterligare.

Engångsinsättningar och månadssparande summeras till ca 78 000 så med facit i hand så har det varit ett lyckat sparande jämfört med exempelvis ett sparkonto. Nu ska jag inte ropa hej än i och för sig då allt kan hända på aktiemarknaden fram till år 2020.


Nära 8% direktavkastning och en liten förväntad tillväxt har gjort susen i form av riskjusterad avkastning än så länge.


22 stycken innehav som kanske inte alltid osar kvalitet var för sig men i grupp så känns det lite bättre tycker jag.


Jag tycker att sektorsfördelningen blir allt mer diversifierad och klart godkänd med tanke på att det är svårt att hitta ("vettiga") högutdelare utanför fastighetssektorn.

Har du någon favoritaktie som har hög direktavkastning?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

Bildkällor: Avanza, z2036

2017-09-05

Bokrecension: Hitta världens bästa aktier

För nästan precis ett år sedan skrev jag en kortare recension av Marcus Hernhags andra bok "Bli rik på aktieutdelning". Författaren har uppenbarligen inte slagit sig till ro sen dess utan har i dagarna släppt sin tredje bok i serien "Den enkla vägen": 

Hitta världens bästa aktier (Sterners)



Denna bok handlar om värdeaktier och hur man identifierar sådana.

Många utav de mer namnkunniga aktiebloggarna som återfinns i min högerspalt på bloggen får man nog boka som värdeinvesterare. Dessa är nog mer lämpade än jag att recensera boken då jag har begränsad kunskap kring strategin. Så denna recension får beaktas utifrån det perspektivet.

Det blir en hel del Benjamin Graham, Warren Buffet, Charlie Munger och Peter Lynch i boken vilket jag förväntade mig innan jag började bläddra.

Håller Grahams kriterier för en värdeaktie än idag? Författaren ger sin syn på saken.

Spiltans Per H Börjesson och Skagens Filip Weintraub berättar om vad de tycker om beräkningsmetoder för värdeaktier och där svaren kanske överraskar några läsare.

Har även Hernhag gått och blivit värdeinvesterare på gamla dar och övergett utdelningsinvestering? Svaret får du givetvis i boken.

Det finns en hel del matnyttiga tips om hur och vad man kan räkna på för att hitta sina värdeaktier. Jag gillar att det finns exempel i boken från den svenska börsen vilka jag lättare kan relatera till än amerikanska S&P 500-bolag som brukar vara normen annars.

Jag kan störa mig på att titeln "Den enkla vägen" inte funkar i detta sammanhang (heller) då det finns fallgropar i värdestrategin precis som i alla andra aktiestrategier. Med det sagt kan man väl säga att om man kombinerar lite tänk från Buffet, Munger och Lynch så har du hyfsad chans att prestera väl på lång sikt enligt författaren.

Jag tycker boken funkar bra som en introduktion och intresseväckare för värdeaktier. Den är lättläst, på svenska och sannolikt mer lättsmält än klassikern i genren "The intelligent investor" av Benjamin Graham (som jag förvisso inte har läst).

Är det dags för mig att överge utdelningsstrategin och bli renodlad värdeinvesterare? Nja, jag kör på med min multi-strategi tills vidare men man ska aldrig säga aldrig...

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

Foto av Stefan Thelenius

2017-09-03

Månadsrapport augusti 2017

Dags för en månadsavstämning för Augusti månad. Då jag har många innehav så tycker jag att en månadsavstämning är en bra övning för att fånga eventuella tveksamheter som man missat i nyhetsflödet och/eller få bekräftelse på en inslagen väg.

Jag får boka ytterligare en minusmånad för året men portföljerna håller sig fortfarande ovanför nollan på årsbasis om än med knapp marginal i vissa fall.

Topplistan för de portföljer som ingår i Global Multi Strategy är som följer:

bildkälla: Shareville

Min långsiktiga pensionsportfölj ligger fortsatt bra till på årsbasis och det känns bra, speciellt om man tar hänsyn till portföljens stora dollarexponering.

Har ökat lite i Data Respons under månaden då det fanns lite utdelningar på kassan.

#2 z2036 High Yield ("Bil2020")


bildkälla: Avanza

Den enda av mina portföljer som motstått nedgången denna månad är min High Yield-portfölj som hade en sidledes utveckling. Köpte lite Marine Harvest under månaden utifrån månadssparande och månadens 11 utdelningar.
Portföljens direktavkastning är på drygt 8% så det blir ett fint tillskott varje månad som man med fördel återinvesterar under spartiden.

bildkälla: Shareville

Med en kassa på ca 15% så är det svårt att hålla fingrarna borta från köpknappen för en Stockoholic som jag. Då jag ska på ett småbolagsevent i september så vill jag ha lite torrt krut utifall något bolag skulle imponera.

En affär under månaden blev det, en ökning i GWS som tecknade avtal med försäkringsjätten Chubb. GWS får man boka under förhoppningsbolag men tycker att avtalet var något sorts styrkebesked.

#4 z2036 Global Dividend Xtreme
bildkälla: Shareville

Min största pensionsportfölj fortsätter sin inslagna väg med låg volatilitet och hyfsat stabil avkastning. Tappade lite under månaden men ligger lite över sin jämförelsefond fortfarande.

Under månaden sålde jag NYCB och köpte lite HiQ, Eolus Vind samt ETF:en QYLD. Den sistnämnde är som en liten hedge mot USA-börsen.

bildkälla: Shareville

Min globala utdelningsportfölj ligger fortfarande sist bland mina portföljer för i år men håller sig knappt ovanför nollan och index i alla fall.

Även här sålde jag NYCB för att köpa QYLD, HiQ, Marine Harvest, Intrum, Investor och Main. Vidare har jag sålt av Southern Company och Procter & Gamble. Sammanfattningsvis något mindre exponering mot USA/USD totalt sett nu.

Månadens förlorare
bildkälla: Avanza

Prospect Capital kan man kanske boka under utdelningsfälla då de (förvisso inte oväntat) sänkte utdelningen denna månad. Efter sänkningen handlas de med en DA på 10,8% så tycker ändå det är värt att ha kvar en liten post då jag tror det värsta är över (för den här gången?).

Månadens vinnare
bildkälla: Avanza

Förra månadens förlorare Hancap Pref återfinns i toppen bland månadens vinnare. Att investestera i High Yield har sina risker om en bolagshändelse ligger i korten onekligen och man får räkna med tvära kast i enskilda fall.

Hancap kom in med halvårsrapport och den mottogs som någorlunda "stabil" av marknaden men jag tror man ska vara försiktig här. Jag behåller min lilla post tills vidare men kommer inte att öka som det ser ut nu.

Vilka är dina vinnare respektive förlorare denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.