Sidor

Sidor

2017-12-31

Global Future årsrapport 2017

Årsresultaten duggar tätt hos bloggar och på Twitter. Så det är väl dags att sammanfatta årets resultat för mina portföljer. För i år tänkte jag sammanfatta varje strategi/portfölj var för sig så att det blir enklare att reflektera över resultat och kostnader bland annat.

Först ut är årets bästa portfölj z2036 Global Future.
Nosade länge på +23-24 % men en svag avslutning resulterade i +19,29 %. Då det blev en klar vinst mot SPP Aktiefond Global samt ett bra resultat sett i absoluta tal så är jag mycket nöjd med detta.

Kikar vi på detaljer ser det ut så här:


Som synes har jag beräknat vad valutaväxlingen kostat för alla köp/sälj samt utdelningar vilket borde ge en korrekt total kostnadsbild som blir jämförbar med fonders totala avgift. I teorin skulle man kunna addera den upplupna källskatten till resultatet vilket putsar siffrorna till det bättre men det är nog överkurs.

Den riskjusterade avkastningen är klart godkänd den med och är helt i min smak med låg volatilitet.


För närvarande är jag nöjd med portföljens sammanfattning och jag gissar att det blir lägre omsättning i portföljen 2018.

Det finns nog risk för bakslag för E-commerce och Gaming framåt men då jag tror på dessa sektorer på sikt så avser jag behålla mina aktier i fråga då tajming är inte heller är min grej.

Jag återkommer med ytterligare årsrapporter längre fram när tid medges och skatten är dragen för kapitalförsäkringarna så att beräkningarna blir kompletta.

Hur gick det för dig 2018?

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-27

Retro-/introspective 2017

2017 går mot sitt slut och jag tänkte blicka tillbaka lite under det gångna karriärs- och bloggåret för min personliga del.

Året har varit mycket bra tycker jag men kanske inte riktigt lika omvälvande som föregående.

Jag försöker mig på konststycket att i olika sammanhang kombinera att jag är en privat aktiesparare såväl som pensionsspecialist vilket branschtidningen Finansliv tycks ha uppfattat korrekt.


Om vi fortsätter med mitt yrke så är jag betydligt mer varm i kläderna nu gällande konsumentvägledning i försäkrings- och pensionsfrågor. Jag sitter 2-3 förmiddagar i veckan och ger vägledning via telefon åt privata konsumenter i mer eller mindre komplicerade ärenden. Detta är utmanade på olika sätt och otroligt varierande och stimulerande och jag känner att man gör nytta för enskilda såväl som indirekt för olika grupper av konsumenter.

I februari var det dags för min poddebut i numera nedlagda #PrataPengar. Det var väldigt kul att få vara med i så fint sammanhang och du kanske kan ana när i tiden det var utifrån grafen nedan:

Kul att så många som 5 000 numera står ut med mina tweets om pensioner och aktier!

Vi (Konsumenternas Försäkringsbyrå) har under året levererat de avslutande etapperna av projektet JämförPris och nu kan konsumenter via vår Pensionsguide räkna på kostnader för alla typer av försäkringssparande.

Ett litet steg för mänskligheten men stort i min yrkesroll är att jag har blivit nominerad som årets pensionsspecialist tillsammans med 4 andra kandidater vilket känns hedrande.

I somras blev det en tur till Almedalen vilket var premiär för min del. Tycker att det var givande och ett bra sätt för mig att knyta kontakter inom branschen.

Tre stycken föreläsningar hann jag med under året, en om pension och två om utdelningsinvestering. Först var det comeback hos UA Södertälje med Utdelningsinvestering - Back In Black. Nyligen så var jag i hos Aktiespararna Västerås och föreläste på temat Global utdelningsportfölj. Föreläsningar är kul men tidskrävande då jag gör nytt material för varje tillfälle än så länge. Vi får se vad det blir 2018 kring detta.

Ett mindre/minimalt deltagande i ett par böcker blev det också under året då Miljonär innan 30 släppte sin bejublade bokdebut och Jan "Rika Tillsammans" Bolmesson släppte sin bok om barnsparande.

Bloggen har annars tuffat på med ca 50 000 - 60 000 sidvisningar per månad. Då jag inte har annonser så spelar antalet mindre roll men det är kul att se att intresse för det man skriver finns i någon mening. Antalet kommentarer har ökat vilket betyder mer för mig än sidvisningar och jag hoppas att trenden fortsätter 2018.

Vi får se vad (börs)året 2018 har ett erbjuda. I dagsläget har jag inga andra planer för mitt långsiktig aktiesparande än att fortsatta vara fullt investerad i aktiemarknaden.

Pensionåret 2018 ser att blir spännande då PM om flytt m.m. kan bli verklighet.

Bloggåret 2018 tror jag blir likt 2017 för min del gällande inläggsfrekvens och så som det känns nu, dvs ungefär 2 st i veckan.

God fortsättning på dig och ett Gott Nytt År!

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-24

God (utdelnings-)Jul!

Julafton idag och kanske vankas det julklappar snart?

Som global utdelningsinvesterare så är det julafton året om för mig i form av löpande utdelningar och annonserade utdelningshöjningar.

Mitt utdelningsår har varit fyllt av julklappar och relativt få besvikelser ur ett utdelningsperspektiv.


Drygt 400 utdelningar har det blivit under året sett till alla mina portföljer enligt bilden ovan.

Nu ser jag fram emot 2018 års utdelningar och hoppas på höjningar samt att de betalas ut enligt min förväntan.

Vad tror du om utdelningsåret 2018?

Oavsett om du gillar utdelningar eller inte så önskar jag dig en riktigt

God Jul!

Disclaimer
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-21

Månadens aktie: Let it snow!

Det är dags för årets sista Månadens aktie där min trettonåriga dotter Ebba väljer en aktie att investera sitt månadssparande i.

Temat för månaden är förhoppningsvis passande för årstiden, nämligen
Ebba Thelenius, någonstans i Jämtlandsfjällen

Kandidat #1 - SkiStar



Bolaget har närmast monopol på skidturism i Sverige och är även representerade i Norge och Österrike numera.  Får en "Lynch"-känsla att efterfrågan på vintersemester är fortsatt god och om inte konjunkturen viker helt så tror jag på goda år framåt för SkiStar.


Handlas till P/E 17 och en direktavkastning på 3,2 % vilket är en ganska rimlig värdering tycker jag. Långsiktiga trenden är ok men kortsiktigt vikande. Tror det kan bero på att aktien föll ur ett index nyligen.

Kandidat #2 - Sportamore


Skidkläder på nätet, kan det vara något? Sportamore är starka inom sport och fritid och tycks ha ett brett sortiment. Blir spännande att se hur årets julhandel kommer in resultatmässigt senare.


Rejäl uppvärdering för i år men ännu inte lönsamt än så länge vad jag förstår då P/E är negativt.

Kandidat #3 - Fenix Outdoor



Bolaget med fina varumärken som Fjällräven bland annat. En del påstår att det är ett "fint bolag" vilket kanske inte räcker som köpargument.


Bra trend och kommer det utbrott över 1000 tro? Fenix handlas till P/E 18 och en direktavkastning på 0,8 %. Låg skuldsättning vad jag kan förstå vilket får anses vara bra. Att fundera över är om "retail-frossan" kommer att drabba företaget då de har butiker i form av Naturkompaniet men en styrka i sammanhanget är väl de egna produkterna och starka varumärken som sagt.

Vad väljer Ebba?

Jag tar Fenix Outdoor. Den (aktien, pappas not.) ser ut att ha kommit tillbaka på ett bra sätt och Fjällräven är poppis på stan har jag sett. Brorsans ryggsäck är en Haglöfs (ägs tydligen av Asics men säljs via Naturkompaniet, pappas not.) och den är ju bra och snygg.

Hur har det gått?

Sen starten för drygt tre år sedan så har det gått så här:
Ebbas portfölj har utvecklats som index ungefär för i år men totalt sen start så är ledningen  fortfarande betryggande trots ett GAV på 340 i HM. Godkänd riskjusterad avkastning och fin CAGR tycker jag. I hennes portfölj är det inte fokus på utdelningar men ändå kul att se en utdelningstillväxt för i år.

Vad tror du om vinter- och friluftsbolag?

Bilder från respektive bolags hemsida, grafer från Avanza

Disclaimer
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-20

Årskrönika 2017

Som traditionen bjuder så här års så är det dags för den fjärde upplagan av


Året har bjudit på bra börs, twitter, poddar och bloggar och även årets krönika handlar om vilken eller vem i respektive genre som jag tycker varit bäst utifrån mina subjektiva preferenser.

Årets aktie
Det goda börsåret för min del har bjudit på lite olika trender och händelser. En sektor som fått en rejäl uppvärdering under året är den inom Gaming. Så årets aktie har jag hämtat från nämnda sektor och jag väljer den som jag ägt under hela året nämligen Activision Blizzard.

bildkälla: Avanza

En kursuppgång på runt 80 % för i år är inte fy skam :-)

Tidigare års vinnare
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets preferensaktie
I mitt målsparande till min nästa bil så återfinns det ett antal olika högutdelande preferensaktier. Dessa är mer eller mindre riskfyllda och nedgången på bostadsmarknaden har drabbat en del av dem. En preferensaktie som klarat sig bra under året och känns i någon mening ganska stabil framåt är Pegroco Invest.

bildkälla: Avanza

Stabilt!?

Tidigare års vinnare
2016 Tobin
2015 SAS

Årets ekonomipodd
Min konsumtion av poddar har varit fortsatt stor under året och några har kommit och gått. Förra årets vinnare #PrataPengar lades ner lite snöpligt nyligen men Nicklas "Investeraren" Anderssons nya podd har förutsättningar att bli minst lika bra tror jag.

En podd som gjort en uppryckning är 25 minuter där särskild de avsnitt med gäster har varit några riktiga höjdare.

Detsamma gäller också Björnfällan där jag håller avsnittet med fondförvaltaren Matthias Eriksson som kanske årets bästa.

Men vinnare för i år är en relativt nystartad podd som är underbart nördig i sammanhanget aktier, nämligen Kvalitetsaktiepodden. Jag kan riktigt se framför mig hur Syding/Svahn sitter och ropar bingo varje gång de hör ordet kvalitetsaktie nämnas i varje avsnitt.

Tidigare års vinnare
2016 Prata Pengar
2015 Fondpodden (numera Kapitalet)
2014 Sparpodden

Årets kommentator
Antal kommentarer per inlägg har ökat i år för min blogg och det är jag mycket glad och tacksam över. En som har varit både frekvent och kommit med bra input i sina kommentarer är bloggaren bakom Investera-pengar som jag härmed utser till årets kommentator.

I en del fall kommer det utförliga kommentarer som är långt bättre än själva inlägget och kanske årets bästa kommentar i det sammanhanget stod bloggaren bakom En investerares dagbok för i mitt inlägg om Toyota.

Tidigare års vinnare
2016 Lars

Årets inspiratör
Detta är en ny kategori för i år där jag tänker på personer som inspirerar på olika sätt, ofta via en rad olika medier och kanaler.

Det finns gott om bra inspiratörer i genren investeringar tycker jag och det är många som förtjänar att omnämnas i sammanhanget men jag håller mig till en så att ingen känner sig förbisedd och så att det blir enklare för mig :-)

Den person som blir årets vinnare i kategorin är Anna Svahn som jag tycker är lysande i de sammanhang jag läst eller lyssnat på henne. Sannolikt har hon inspirerat många under året och jag kan tycka det är befriande att hon har en avvikande strategi från oss utdelnings- och kvalitetsbolagskramare. Jag tycker att det är bra att hämta inspiration från olika typer av investerare och en graf från årets twittrare nedan visar på ett bra sätt att olika strategier presterar olika år från år.

Årets twittrare
Jag hänger mycket på Twitter både i min yrkesroll och i aktiesammanhang. Rätt använd är Twitter en guldgruva för inspiration och det finns många profiler som delar med sig frikostigt av artiklar,  grafer och annat läsvärt. Den som i mitt tycke bidragit bäst för i år är Alexander Eliasson.



Alexander är även en duktig stockpicker av det vad jag kan bedöma så given rekommendation på följ om du hänger på Twitter.

Tidigare års vinnare
2016 Adnan Chian

Årets bloggare
Antalet bloggar inom aktiesparande ökar fortfarande och kvaliteten är varierande. En som i mitt tycke alltid levererar inlägg med väldigt hög kvalitet är Långsiktig Investering. Utöver bra analyser av enskilda bolag så finns det även inlägg som belyser generella frågeställningar på ett mycket bra sätt. En värdig vinnare helt enkelt.

Tidigare års vinnare
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 4020

---

Det var alltså min årskrönika för 2017, de för tidigare år hittar du här, här och här.

Vem/vilken tycker du har varit bäst i respektive kategori?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-18

#uppesittarkväll december 2017

Årets sista #uppesittarkväll är redan ikväll av praktiska skäl sannolikt trots att det inte är löning imorgon för de allra flesta.

Oavsett så funderar jag över vad ska jag köpa denna månad för månadssparandet?

Om jag börjar med min belånade utdelningsportfölj Global Dividend 1.2xL så handlar det om att fylla på i något eller några av mina 50 globala utdelningscase.


Någon grön kula i utdelningsjulgranen kanske? SkiStar på direktavkastning 3,1 % och MQ på 6,7 % ser kanske trevliga ut? Även Pfizer på 3,65 % DA (höjning idag!) skulle kunna vara ett alternativ tänker jag.

Om vi kikar på min öronmärkta portfölj för bilsparande så ser sektorsfördelningen ut så här i dagsläget:

Att öka i sektorn Real Estate känns inte aktuellt i för nu och jag har faktiskt minskat under månaden då jag sålt av Tobin preferensaktie.

Inom sektorn Finance så sneglar jag denna månad på norska investmentbanken ABG som har en direktavkastning på 8,5 % samt relativt låg volatilitet på 12,7 % vilket är en trevlig egenskap i sammanhanget.

Ett annat bolag som jag har i mina andra utdelningsportföljer är kanadensiska energibolaget Enbridge Income Fund som direktavkastar 7,5 %. Bolaget guidar för fortsatta utdelningshöjningar de närmsta åren vilket borde ge stöd kursmässigt.

Vad köper du för årets sista månadssparande?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-17

Aktivt passiv strategi?

När det handlar om hur många innehav som är lämpligt antal för en aktiv förvaltad portfölj så brukar de flesta "förståsigpåare" förespråka max 15-20 stycken olika aktier. Huvudargumentet brukar nog vara att det är svårt att hänga med i analys och bevakning av fler bolag än så.

Jag är i en del kretsar ökänd för mina många portföljer och mina många antal innehav.

I sak är det helt riktigt då jag förvaltar 5 portföljer i eget namn plus mina barns samt min frus. Totalt så handlar det om 113 innehav numera (exklusive barnens och fruns portföljer) där vikten varierar från 0,16 % till 2,8 %.

Ett annat vanligt argument mot mina strategier med många innehav är att det blir ett indexnära resultat men då min active share ligger på 90 % och värdeutveckling sen start för respektive strategi avviker från index så är det inte fallet än så länge åtminstone.

Kanske skulle man kunna kalla mitt sätt att investera för en

Aktivt Passiv Strategi

Känslan när HM rapporterar svagt och den väger 0,6 % totalt... 

Det aktiva är att jag väljer vilka bolag jag ska ha utifrån respektive portföljs strategi. Vidare kräver det tid från mig i form av (grund) analys och övervakning. Jag skulle nog gissa på att jag lägger minst en timme om dagen för detta.

Det passiva är att varje bolag har liten vikt och påverkar totalen till relativt liten del (på gott och ont). Istället handlar mina strategier till större del om sektor- och regional allokering vilket i sig kanske är mer åt det passiva hållet. Det finns förvisso aktiva element även här då jag väljer sektorer och regioner i form av länder efter eget huvud före hur index är sammansatt i det avseendet. Vidare så försöker jag inte tajma i någon större utsträckning utan de flesta bolag införskaffas med en "tills vidare"-horisont.

Så min värdeutveckling beror nog mest på hur väl jag lyckas i stort gällande ovan nämnd allokering än från enskilda bolags bidrag. Valen av bolag är allt annat än oviktigt men det kanske handlar mer om hur de "passar in" i portföljen än om jag har hittat en framtida "tenbagger" eller inte.

SPP Aktiefond Global har ca + 45 % motsvarande 3-årsperiod. Global Multi Strategy startade så smått aug 2015. Bildkälla: Nordnet

Min aktivt passiva strategi ger sannolikt inte den bästa totalavkastningen jämfört med erkänt duktiga stockpickers koncentrerade portföljer men jag tror att chansen finns till både god riskjusterad avkastning och en värdeutveckling något bättre än index. Vidare har min strategi med många bolag gett mig en god nattsömn än så länge.

Med tiden kanske jag koncentrerar mina portföljer något i takt med att min kunskap ökar men det får framtiden utvisa. Tänkte nog ta mig lite tid i mellandagarna och se om jag kan rensa bort några bolag men om jag känner mig själv rätt så kommer jag säkert hitta nya istället :-)

Hur aktiv är du i dina investeringar och hur mycket tid lägger du ner?

Photo by Humberto Santos on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-13

Coca-Cola Femsa

Sen jag sålde Clas Ohlson förra veckan i min portfölj Global Future så har jag haft funderingar kring en ersättare i sektorn Consumer. För att balansera mot portföljens teknikfokus och för att få exponering mot tillväxtmarknader föll valet till slut på en mexikansk jätte inom drycker, nämligen:


"Coca-Cola FEMSA has traveled to become the largest franchise bottler in the world, in terms of volume, operating in two of the most attractive regions for its industry" källa: https://img.coca-colafemsa.com/assets/files/en/Investor_Information/Presentations/2017/KOF-2017-June-17.pdf
Vad som tilltalar mig med bolaget är inslaget av icke-cykliska produkter som läsk och juice samt att de verkar i latinamerika såväl som i Filippinerna. Sätet är i Mexico och huvudägare är just Coca-Cola och Femsa (därav bolagsnamnet gissar jag). Att inte ha några egna varumärken i någon större utsträckning är kanske lite synd och med det kanske är ett ömsesidigt win-win i samarbetet med Coca-Cola då Femsa har extremt stor marknadsandel gällande småbutiker i nämnda regioner. Bloggaren Framtidsinvesteringen har skrivit en del om Femsa som jag rekommenderar att ni läser för mer info.

Värderingen då? P/E på 19 och en utdelning på ca 2,8 % är rätt ok tycker jag (Coca-Cola USA handlas till P/E 32 som jämförelse). Fint kassaflöde, fokus på marginaler och minskad skuldsättning enligt bolaget tycker jag låter som bra mål, hoppas de infrias.

Själva aktien går att handla via USA-börsen (NYSE) där den är noterad som ADR.


Portföljen har nu en något mindre vikt mot Industry då jag minskat i 3M för att istället då köpa in Coca-Cola Femsa.

Vad tror du om Coca-Cola Femsa?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-10

Kassaalternativ eller kassa alternativ?

Många mer eller mindre namnkunniga investerare förespråkar att ha en del av portföljen på kassan så att du har "torrt krut" i händelse av fyndläge.

Om kassan motsvarar likvidkonto så kan du inte räkna med någon förräntning vilket jag tycker är lite synd då jag vill att pengarna ska "jobba" hela tiden.

Finns det bra kassalternativ med rimlig risk så att det inte blir ett "kasst" alternativ till likvidkontot?


Jag har skrivit ett inlägg tidigare på detta tema men med facit i hand så har det nog visat sig att en del av mina kassaalternativ visat sig vara "kassa" alternativ till viss del.

Om syftet med kassa är just "torrt krut" så kan vi göra en krav- och metodlista utifrån det.

  • Det ska vara enkelt att köpa eller sälja, dvs omsättningen ska vara god
    • Analysera dagsomsättning över tiden
  • Det ska vara låg förväntad volatilitet, om du säljer så ska nedsidan från GAV vara så låg som möjligt
    • Analysera historisk volatilitet och gör en bedömning om framtida
  • Det ska vara god och frekvent förräntning i form av utdelningar och/eller kurstillväxt
    • Analysera direktavkastning och kurshistorik 
Finns det då värdepapper som uppfyller kraven ovan?

Avanza har en utmärkt screener som du kan använda för att vaska fram kandidater. Vi kan börja med att sätta lite krav på DA och "lönsamt". 


Sorterar vi sedan på låg volatilitet så hittar vi följande topp 10:


Mycket finans och fastigheter, kommer dessa att uppvisa önskade egenskaper framöver kan man fråga sig? Utav listan ovan känns Orkla som ett intressant defensivt alternativ men i händelse av börsfrossa eller bolagshändelse så lär kursrörelser bli större tänker jag.

Kanske bör man ha ett gäng "defensiva" aktier som kassaalternativ så att dess totala volatilitet blir sannolikt låg över tiden och du får större valfrihet när du vill allokera om till ditt nyfunna fynd? Den strategin hjälper nog inte i fallet börsfrossa/panik och där är en renodlad kassa oslagbar i sammanhanget.

Jag tilltalas av att ha ett gäng högutdelande aktier där volatiliteten är lägre före att ha pengar på kassan då du får frekventa utdelningar som du kan använda på olika sätt.

Har du alltid pengar på kassan? Vilken aktie skulle du välja som kassalalternativ om du var tvungen att välja en?

Bilder: Pixabay, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-08

Global Future - nuläge efter omallokeringsvecka

Under denna vecka har jag gjort ovanligt många köp respektive sälj för att vara mig. Detta har skett i min portfölj Global Future och jag tänkte att det vore på sin plats att sammanfatta och redogöra för portföljens nuläge. Sannolikt blir det nu en lugnare period från min sida då jag är ganska nöjd med nuvarande sammansättning av portföljen.


En fördel du har som privat småsparare är att du kan bland ganska friskt från micro- till och med large cap som synes.

Plockade in ett (ytterligare!) nytt innehav idag i form av ett litet finskt bolag, nämligen Fondia. Fondia är enligt egen utsaga "LDaaS - Legal Department as a Service", dvs prenumerationstjänster inom Juridik. Utöver expertis och tjänster inom juridik så har de också digital tjänster i sitt erbjudande till kunder som jag förstår det. Jag tolkar halvårsrapporten positivt med tillväxt och en stor andel återkommande intäkter. Enligt 4-traders är P/E 28 för i år och 18 för kommande. Ingen fyndvärdering men och inte så tokigt tänker jag om tillväxten håller i sig.

Skalbara tjänster inom juridik känns rätt och i den mån enklare juridik digitaliseras framöver så tror jag en aktör som Fondia kan vara med på tåget.

Tidigare i veckan har jag även tagit in Boule och MeVis som nya innehav.

Vidare har jag nu ändrat kategoritillhörighet för Fortnox till Finance då de tillhandahåller finansinriktade tjänster så som bokföringsprogramvara och liknande. Sen fick NetEase byta till E-commerse då de i större utsträckning tillhandahåller e-tjänster före ren mjukvarutveckling.

Den skarpsynte noterar att jag minskat i Atlas och sålt av Clas Ohlson. Jag gillar Clas Ohlson och tycker den är given i en utdelningsportfölj men kanske passar sämre i en tillväxtorienterad dito som Global Future.

På portföljnivå är nu förväntad tillväxt uppskruvad än mer och det ska blir spännande om utvecklingen kan fortsätta i samma goda stil som i år eller bättre.


Nu hoppas jag på en stabil avslutning på året och skulle portföljen landa på över 20 procent för i år så är jag mer än nöjd.

Vad tycker du om portföljens sektorallokering?

Bildkällor: z2036, Shareville

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-07

Mevis Medical Solutions - Tyskt fynd?

Min jakt på intressanta bolag inom sektorn MedTech/Hälsa till min portfölj Global Future fortsätter och häromdagen när jag satt och screenade i 4-traders så dök jag på ett litet tyskt bolag som vid närmare granskning såg spännande ut, nämligen:

MeVis Medical Solutions
"MeVis significantly contributes to the early detection and diagnostics of cancer, thus facilitating an early and tailor-made treatment of the disease. In order to meet this challenge, MeVis develops innovative software for the analysis and processing of image data which is marketed to manufacturers of medical devices and medical IT-platforms. In this connection, our competence is based on longtime technological experience and our close proximity to users." källa: https://www.mevis.de/en/
Ett litet mjukvarubolag inom MedTech med andra ord.


Till skillnad från mina andra innehav inom sektorn så tycker jag värderingen ser ganska modest ut i sammanhanget.

Kikar man på Q3-rapporten så guidar bolaget om tillväxt så jag tolkar det som att det ser lovande för helåret 2017. Jag får P/E-talet till mellan 13-18 beroende på vilken period man räknar på men oavsett så känns det helt ok med tanke på en ganska stor nettokassa som jag förstår det. Vidare ser marginalerna goda ut om än ojämna. Rekommenderar att ni tittar själva på rapporten för detaljer och egna slutsatser om ni är nyfikna.

Freefloaten i aktien är relativt låg och handeln i är minst sagt skral vilket förstås kan upplevas som ett minus. Då bolaget är så pass litet (börsvärde 72M euro) så är bolaget sannolikt under radarn för de flesta fonder, även sådana inriktade mot småbolag. En analytiker tycks följa bolaget och rekommenderar behåll och riktkurs 38 euro (handlas runt 40 vilket är en kurs jag fick min andel ovan till).

Vad tror du om MeVis?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-05

Boule(n) är rund?

Omallokeringarna i min framtidsportfölj Global Future fortskrider och i dag sålde jag en av mina favoriter, nämligen Castellum. Anledningen är att jag har bolaget i mina utdelningsportföljer redan och jag vill istället öka upp andelen i MedTech-sektorn i Global Future.

Första ersättare blev en liten andel (ca 2 %):


"Boule Diagnostics AB är ett snabbt växande diagnostikbolag som utvecklar, tillverkar och marknadsför system och konsumentprodukt för komplett blodcellsanalys till icke-institutionell vård. Försäljningen sker genom ett världsomspännande nätverk av distributörer som täcker över 100 länder. Bolaget fokuserar främst på små och medelstora sjukhus, kliniker och laboratorier inom den icke-institutionella vården, såväl som andra diagnostiska företag inom både human- och veterinärhematologi. Verksamheten bedrivs genom rörelsedrivande dotterbolag i Sverige, USA och Kina." källa: https://www.boule.com/om-boule/
Det som tilltalar mig är förhoppningsvis fin tillväxt, stor del återkommande intäkter samt att man även riktar in sig mot veterinärvården.

Aktien handlas på small cap-listan med ett börsvärde på 1,2 miljarder och har många namnkunniga aktörer i ägarlistan som Svolder, Swedbank Robur, Handelsbanken m.fl. Möjligen skulle man velat haft ett större inslag av en tydlig huvudägare.

Värderingen på innevarande år är minst sagt ansträngd med ett P/E-tal på dryga 50. Men kikar man på prognoser hos Introduce så landar man på P/E 29 för 2017 och ca 20 för 2018.


Aktien har kommit ner en del från toppnivåerna och det ser ut att finnas lite stöd runt 250 som är nära dagens kurs.

Som jag förstår det så kan olika kvartal variera en del så jag antar att man får vara beredd på hög volatilitet i denna aktie vilket man kan stå ut med om det ser bra ut långsiktigt.

Vad tror du om Boule och har du någon favorit inom MedTech?

Bildkällor: Boule och Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-03

Global Future Deluxe

Då jag nyligen har stuvat om lite i min kanske mest offensiva portfölj Global Future så tänkte jag att ett dedikerat inlägg kring portföljen vore på sin plats.

Portföljen är av typen depåförsäkring tjänstepension och har en skattemässigt fördel i form av väldigt låg schablonskatt. Preliminärt ser den ut att bli ca 0,08 % för nästa år.

Strategin är "framtidsbolag" och med ett stort fokus på tillväxt jämfört med mina andra strategier.

Jag har meckat lite i Excel och hittat en ny graftyp som jag tycker passar bra för portföljöversikt. Om någon nätmäklare eller bank läser detta så får ni gärna kopiera konceptet rakt av :-)


Jag gillar att man kan gruppera per kategori och på så sätt få flera perspektiv i samma graf.

Att kategorisera bolag är inte alltid helt enkelt då en del tillhör flera. Exempelvis Apple är en del Consumer, Software, Entertainment och E-commerse men jag tycker nog att Consumer ligger närmast till hands då största produkten iPhone nog får räknas som en konsumentprodukt (ursäkta svengelskan).

För att det inte ska bli en renodlad teknikportfölj så tycker jag att det är vettigt att balansera upp tekniksektorerna med lite mer "klassiska" innehav. Sen kan man fundera över vilken vikt man bör ha av varje. Kanske saknas lite Health och Energy?

Inriktningen mot globala aktier har funnits några år i portföljen men det var först i år som fokus flyttades mot tillväxt istället för stabila utdelningsbolag vilket har varit gynnsamt än så länge även om mätperioden är extremt kort.


Oavsett så har det gått fint de sista tre åren som synes.


Den riskjusterade avkastningen är klart godkänd och kvalificerar till en topp 10 %-placering av de över 100k portföljer som är anslutna till Shareville.


Den förväntade tillväxten för portföljen är uppskruvad på tvåsiffriga tal och jag hoppas mina estimat håller i det avseendet.

30 innehav känns lagom för den här typen av portfölj så att det blir en bra global spridning men ändå inte totalt ofokuserat.

Riskerna ligger i att många innehav har höga P/E-tal och om förväntad tillväxt uteblir lär inte marknaden bli nådig i sin reaktion. Så lite is i magen krävs nog framåt och man kan nog inte förvänta sig samma låga volatilitet som varit det senaste året.

Vad tror du om portföljen framöver?

Bilder: z2036, Shareville

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-12-01

Månadsrapport november 2017

Näst sista månaden för 2017 har passerats och det börjar dra ihop sig mot årsskiftet. Totalt sett så har månadens utveckling varit sidledes men då alla portföljer ligger på plus för året finns det hopp om ett positivt årsresultat i alla fall.

Nästa års skattesats för Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring är fastställd och det blir 0,447 % om man ska vara exakt. Fortsatt relativt låg skatt trots höjningen men blir det ett surt börsår så lär några extra straffpunkter kännas hårt ändå.

Jag förvaltar 5 portföljer i min globala multistrategi och dessa har presterat följande resultat till och med sista november i år:

Min "framtidsportfölj" noterade ännu en ATH-notering under månaden. De sista dagarna har den dock backat en del då portföljen är ganska tekniktung. Fortsatt god marginal mot jämförelsefonden SPP Aktiefond Global även fortsättningsvis åtminstone.

Jag har varit ovanligt aktiv i denna portfölj under månaden och sålt av allt i HM, Nike, Starbucks, SAS Pref samt Berkshire (sorry Warren). Nya innehav är istället Alibaba, Zooplus och Mekonomen. Den sistnämnda är en spekulation om uppköp inom ett halvår och ska nog inte ses som något långsiktigt. 

Jag kommer att återkomma med ett dedikerat inlägg om denna portfölj inom kort.

Min belånade utdelningsportfölj har tappat lite i värdeutveckling under månaden och även en del mot världsindex som synes.

Jag har ökat i KappAhl och Main under månaden samt plockat in en liten skvätt SkiStar.



Min "extrema" utdelningsportfölj har gått ungefär som föregående portfölj under månaden.

Månadens utdelningar har återinvesterats i Resurs, SkiStar, China Mobile och Eolus Vind.



Mitt bilsparande har det fortsatt lite tufft.

Under månaden har jag fyllt på lite i Ocean Yield , Zeta Display Pref samt Marine Harvest.



Min småbolagsportfölj står och stampar men behåller ledningen mot sin jämförelsefond Carnegie småbolagsfond.

Portföljen är fullt investerad och inga transaktioner har skett under månaden.

Månadens förlorare


Förra månadens vinnare KappAhl återfinns som förlorare denna gång, det går fort i Hockey!

Månadens vinnare



Kinesiska NetEase i topp och kul att se att "liket" Prospect vaknat till liv.

Framåt?

Blir spännande att se vad man kommer att landa på när det är dags att summera 2017.

Jag gissar på en hyfsad avslutning men som vanligt så kan det gå hur som helst i det korta perspektivet.

Vad tror du om 2017 och hur har det gått för dig?

Bildkällor: Shareville, Avanza, Z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.