Sidor

Sidor

2018-10-14

Börsen: Berg-och-dalbana?

De senaste veckorna har det varit extra svängigt på börsen och mestadels nedförsbacke. Att börsen beter sig som en berg-och-dalbana - är det ett problem?


Svängningarna eller volatiliteten brukar bokas på risk och visst är det nog skönt mentalt om det inte svänger för mycket en dag till en annan?



Tittar jag tre år bakåt i min globala multistrategi så svänger det till lite ibland och senaste veckan tycks ha bjudit på det största fallet än så länge (max drawdown).


Lägger jag på OMXS30 att jämföra med (tyvärr erbjuder inte Nordnet jämförelseindex inklusive utdelningar) så anar man ändå mindre svängningar för mina strategier samt klart bättre avkastning.

Jag skulle nog kunna minska svängningarna med utökad diversifiering i form av andra tillgångsslag men är det värt det? Hade jag haft en kortare placeringshorisont så skulle jag nog göra det men då jag gissar på minst 10 år innan första uttaget så är väl totalavkastning viktigare än låg volatilitet?

Jag gissar att mina strategier erbjuder hyfsad totalavkastning och till något lägre volatilitet än den svenska börsen och uppnår jag detta även framåt så är jag nöjd.


Oavsett svängningar så är det motiverande att kassan fylls på löpande av de frekventa utdelningarna tycker jag.


Att titta på portföljerna via mitt verktyg MyDividends är roligare än via nätmäklarnas portföljsidor då jag slipper se GAV och annat "brus".

Hur känner du när börsen svänger mycket?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet
Bildkällor: Nordnet, Pixabay, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

8 kommentarer:

  1. Som relativt ny sparare tycker jag svängningarna var jobbiga till en börja. Rött på nästan alla bolag i listan. Men efter att ha sökt stöd i hur andra utdelningsinvesterare resonerar vid nedgång känner jag mig trygg igen. Stick to the plan! Se köpläget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra att du kommit till den insikten tidigt i din investerarkarriär, är du långsiktig så är det sannolikt helt rätt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Mäktigt med alla "bollar" och verktyget ger verkligen överblick! På ett sätt är det irrationellt att titta på utdelningen, men på ett sätt inte alls. Utdelningsinvestering har många psykologiska fördelar och det är betydligt värre att titta på fallande kurser än stabila eller stigande utdelningar. Allt som ökar långsiktigheten är positivt!

    Det bästa kanske vore att se - var är bolaget om fem år, och ställa händelser i relation till det. Vet inte hur, men snabba kursrörelser lockar till snabb aktivitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I slutändan handlar väl det om vinsttillväxt över tid och stabila och stigande utdelningar är kanske ett sätt att hitta sådana bolag. Sen får man ställa sig frågan om bolaget kommer att fortsätta leverera och om svaret är ja så borde totalavkastning bli god över tiden.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Hej Stefan.
    Själv vill jag koppla bort alla kännslor på börsen både i uupgång och nedgång. K8llar så lite som möjligt i Avanza alla Isk. Jag har valt att ligga 100% i Avanza Global och känner mig tryggt med global indrx som tål en hel del. Kan bli aktuellt med en del flytt till Spp Sverige index eller något liknande. Men det måste kännas rätt. Automatisk månadsköp görs som vanligt utan att tajma marknaden som är omöjligt långsiktigt. Lycka till. Allt är långsiktigt 10 år och uppåt 20 år eller mer. Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lång lång sparhorisont borde det bli bra och i synnerhet om du månadssparar.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Ditt verktyg är grymt. Suveränt att gå in och titta på dina diagram för att hitta ”russin i kakan” för att stoppa in i egen portfölj. Många av mina innehav baseras på detta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar verktyget och tack för feedback! Diagram kan fungera som intresseväckare och tycker man bolaget verkar vettigt i övrigt så kan de bli bra investeringar förhoppningsvis.

      Tack för kommentar!

      Radera