Statslåneräntan sista november är nu fastställd till 1,96% och därmed går det att beräkna vilken beskattning som kommer att gälla för Investeringssparkonto ISK och Kapitalförsäkring KF kommande år.
ISK och Kapitalförsäkring 2025 - lönar det sig?
Upp till 150 000 kr i kapitalunderlag per person är skattefritt 2025, så enligt mig är ISK/KF givna sparformer i det sammanhanget.
Kapitalunderlag som överstiger 150 000 kommer att schablonbeskattas med 30% av 1,96% + 1%-enhet och grafen nedan visar den faktiska procentsatsen schablonskatt som gäller vid olika belopp.
Jag har även inkluderat avkastningskrav breakeven, det vill säga vilken årlig avkastning som krävs för att det ska vara lönsamt med ISK/KF jämfört med vanlig kapitalvinstbeskattning. Som synes så är det ca 3% för större kapital och drygt 2% för ett kapitalunderlag på en halv miljon exempelvis.
Det blir nu en progressiv skatt vilket jag inte har något emot principiellt så länge den är vettigt utformad. Att gynna småsparare känns rimligt kan jag tycka och på marginalen blir det lite bättre även för de med större kapital. Ett återställande av den ursprungliga skatten lär inte överleva ett maktskifte så då kan man hoppas att den nya konstruktionen kan bli långsiktig oavsett sittande regering.
Historiskt sett är ändå årets schablonskatt klart över det historiska snittet på 0,537% men det är ändå bara i vissa hypotetiska "buy and hold"-scenarion över flera decennier som det inte lönar sig att välja ISK eller Kapitalförsäkring för sitt långsiktiga sparande avkastningsmässigt. Utöver det så erbjuder ISK och KF många andra fördelar som du kan läsa mer om i denna blogg :)
Jag landar i fortsatt fördel för ISK och KF i de flesta sammanhang och att spara upp till 150 000 kr i nämnda sparformer 2025 känns som en "no-brainer" oavsett riskpreferens. För nästföljande år 2026 flyttas skattefria gränsen upp till 300 000 kr vilket förstås inte gör det hela sämre.
Hur tänker du kring ISK och Kapitalförsäkring framåt?
Datakällor: Riksgälden
Bildkällor: Excel
Bildkällor: Excel
Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Jag tänker att jag fortsätter spara i ISK/KF även nästa år. Har iofs lekt lite med tanken att framöver, eftersom jag nu har slutat arbeta, binda kapitalet i olika konton med olika bundna löptider. Men har inte räknat på det dess mer ännu, annat än överslagsmässigt i huvudet.
SvaraRaderaTack för bra information och bra blogg/inlägg.
Grattis till friheten och för din feedback!
RaderaTycker fortfarande att faktorn skall tas bort och kommer aldrig ändra mig.
SvaraRaderaJag tycker att det är högre prio att minska skatten på arbete men visst vill man ha så låga skatter som möjligt givet en god grundläggande välfärd.
RaderaTack för kommentar!
Jag fortsätter, fortfarande för smidigt att slippa deklararera för vinster och förluster så detta ser jag som den största fördelen.
SvaraRaderaDet är en väldigt stor fördel att det går att omallokera utan skatteeffekter, tack för kommentar!
RaderaHej Stefan!
SvaraRaderaJag har några miljoner i aktier å sålde av 500k i år å satte dessa i en korträntefond. Bör jag i skattesynpunkt ta ut dessa å sätta på ett vanligt bankkonto istället?
Skattemässigt så beror på vad du tror att korträntefonden ska avkasta, är det mer än 3% så kan du låta den ligga kvar. Om det är en kortare parkering spelar det mindre roll men är det tills vidare så kanske att sparkonto med bra ränta ändå är att föredra.
RaderaTack för kommentar!
Stort tack för svar!
RaderaIngen orsak och lycka till med investeringarna! :)
RaderaSyftet med sparande är ju ändå konsumtion - så att planera hur man skulle vilja ta ut pengarna är rimligt. Gissar att det då blir så att ISK/KF kommer att tas ut först och sen sist de pengar som hamnat utanför. Schablonmetoden funkar inte för fonder, så att ha fonder utanför ISK/KF är då mindre bra.
SvaraRaderaDet går väl att använda schablonmetoden även för fonder? Sen i praktiken så är det sällan fonder överlever flera decennier så tvångsbyte/realisering kan ske ofrivilligt under spartiden.
RaderaTack för kommentar/inspel!