Att månadsspara i globalfonder är ett generellt stalltips och med facit i hand har det varit en bra strategi de senaste 10 åren, eller?
Globalfonder: The good, the bad and the index
Jag har en fondportfölj som fungerar som mitt jämförelse-"index" och som jag förhoppningsvis slår över tid. Själva portföljen har inte 10 års historik ännu men några utav fonderna har det nu så varför inte kika på hur det har gått?
De aktuella fonderna är i bokstavsordning:
- BMC Global Select (tidigare Coeli Global Selektiv)
- D&G Global All Cap (tidigare Didner & Gerge Globalfond)
- Länsförsäkringar Global Index (tidigare Länsförsäkringar Global Indexnära)
- Storebrand Global Allcountries (tidigare SPP Aktiefond Global)
BMC Global står som vinnare med en CAGR på 15% om man avrundar uppåt till heltal. Sämst avkastning står D&G Global för i form av en CAGR på drygt 11,2% men det är ändå en respektabel siffra i absoluta såväl som relativa mått. Indexfonderna LF Global och Storebrand Global hamnar på en CAGR på 14,3% respektive 13%.
Vill du beräkna hur stor skillnad i kronor de olika avkastningstalen ger så kan du laborera i min Sparkalkylator.
15% årlig avkastning ger en riktigt bra utveckling över tid och får 100 000 plus en tusenlapp i månadssparande att växa finfint som synes ovan.
En stor del av avkastningen för globalfonderna lär komma från svenska kronans svaghet mot amerikanska dollarn tänker jag. Vidare tror jag en relativt låg ränta under perioden har gett extra avkastning för aktiemarknaden då det länge var TINA (There Is No Alternative) som var rådande. Även de amerikanska techjättarnas framfart det senaste decenniet lär ha spelat roll, speciellt för indexfonderna.
Med facit i hand är det lätt att se vad man borde ha gjort men även i detta sammanhang så är det ingen fingervisning för hur det går framåt. Kommer BMC att kunna fortsätta med sin strategi med 15% årlig avkastning? Om du tror det så är det nog ett vettigt innehav i en fondportfölj. Kommer kronan att vara fortsatt svag mot dollarn? Kommer de amerikanska jättarna fortsätta dominera och växa? Om ja så är globala indexfonder sannolikt rationellt val men se upp för eventuell ESG-exkludering av specifika jättar. Kommer värdeinvestering att bli hett igen? Då kanske D&G är ett alternativ men givet deras höga avgift så är det en rejäl matematisk uppförsbacke oavsett. Det bör också nämnas att BMC också har hög avgift och att de ligger efter index i år.
Det är mycket möjligt att vi haft 10 gyllene år på aktiemarknaden trots pandemi, krig och annat elände och att kommande 10 i bästa fall blir sidledes. Jag är försiktigt positiv kring aktier även framåt men fortsätter med min naiva stockpicking tills jag blir totalt överkörd av fonderna.
Till protokollet vill jag uppge att jag har haft 14,6% CAGR senaste 10 åren men det var först 2017 som jag började med mina globala aktiestrategier så för dessa aggregerat finns inte samma historik ännu.
Vilka fonder tror du på kommande 10 år?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata,
Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, z2036, Avanza, DAL-E
Bildkällor: Nordnet, z2036, Avanza, DAL-E
Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar