Sidor

Sidor

2015-11-30

Nyintroduktion: Attendo

Ibland har man tur och idag var en sådan dag.

Att teckna i en IPO/nyintroduktion är förenat med risk beroende på ens syfte och placeringshorisont. I år så har det funnits några "öppna mål" enligt min mening och Attendo var en av dessa (en annan var Tobii).

Jag fick tilldelning i två utav familjens portföljer och mina förväntningar på kortsiktig kursutveckling överträffades ordentligt.


I "IPO-portföljen" sålde jag i öppningen på 70 vilket innebar 40% vinst eller 2000 exklusive courtage. 

I den andra portföljen som fick tilldelning, pensionsportföljen så har jag kvar aktierna då jag tror aktien kan vara något att ha på lite längre sikt. 

En spekulation och en investering med andra ord.

Vill betona att mina IPO-spekulationer ofta är på mininivå så den absoluta risken är liten men det är ändå trevligt att konstatera över 50% värdeutveckling i år för portföljen. Får se om man hinner med ytterligare en  IPO innan årsskiftet.

Var ganska bra omsättning i aktien premiärdagen och kursen varierade mellan 65 och 73. Jag gissar på ett jämviktspris på 70 närmsta veckan och jag tror den stiger på längre sikt som sagt.

Visst finns det politisk risk i sektorn men jag har svårt att se hur vi ska klara framtidens vårdbehov på sikt om inte privata alternativ finns utöver det offentliga, eller vad tror ni?

2015-11-29

Sparkonto på steroider?

I dessa lågräntetider så är det svårt att hitta placeringar som har låg risk men ändå anständig avkastning.

Jag tror mig ha hittat några aktier med hög avkastning och där risken är relativt begränsad på kort sikt och många utav dessa har jag skrivit om i min bloggserie Pengarna på banken?

Min portfölj Bil 2020 (målsparande 100 000 - 120 000 till nästa bilköp om ca 4 år) innehåller några av dessa samt andra aktier med frekventa utdelningar.

Portföljen är långt ifrån riskfri men direktavkastar bra och volatiliteten är lägre än börsen generellt.

Då en del av aktierna är från nordamerika så finns det en valutarisk förstås men min tro är att kronan får svårt att hävda sig mot dessa dollars i närtid.


Portföljen består av 7 aktier men jag är på jakt efter fler liknande så att den enskilda bolagsrisken minskar, tips mottages tacksamt :-)
Denna portfölj redovisar jag härmed i exakta siffror så man får en uppfattning om den absoluta risken mätt i kronor utöver procent.


YoC ligger på nästan 8,5% och utdelningarna varierar mellan 100-300 per månad som återinvesteras tillsammans med 1000 kr i månadssparande (motsvarar värdeminskningen på bilen ungefär).

Att värdet motsvarar inbetalningarna beror på att när jag startade portföljen köpte jag preferensaktier med direktavkastning 5-7% som sedan snabbt tappade i värde och jag stoppade ut mig då jag tyckte mig kommit på andra tankar. Sedan dess har värdeutvecklingen gått åt rätt håll.



Däremot om man summerar totala värdeutvecklingen för portföljen fram tills nu så hade ett sparkonto presterat lika bra/dåligt men jag tror nuvarande allokering har stor sannolikhet att överträffa sparränta fram till år 2020 eller vad tror ni?

2015-11-28

Veckan som gått: 2015-48

Snart månadsslut men först dags att summera den händelserika veckan som gått.

På Twitter har det varit många intressanta diskussioner och det var kul att det blev Black Friday hos Avanza efter lite tweets om ämnet. Det var några på jobbet som kom fram och tackade mig för händelsen även om min insats var ringa i sammanhanget. Återkommer längre ner om vad som köptes.

---

Veckans rekrytering måste vara att Avanza anställt +Nicklas Andersson (Investeraren). En mer lämpad aktieambassadör är nog svårt att tänka sig. Jag har endast träffat Nicklas en gång på en bloggträff men förutom att han verkar vara en trevlig kille så är han väldigt påläst om bolag och har en befriande sund inställning till långsiktigt sparande.

---

Statslåneräntan landade på 0,65% till slut vilket med de nya reglerna innebär 0,42% ska multipliceras med kapitalunderlaget för ISK och KF. Min sparkalkylator är uppdaterad med de nya reglerna så med den kan man räkna på effekterna av höjningen på längre sikt.

Man kan konstatera att varje år så är det många (välbetalda) ekonomer och journalister som inte har koll på reglerna och siffror och vilken ränta som används i olika sammanhang.  Vill inte hänga ut någon men tycker det är märkligt att man inte dubbelkollar sina siffror innan publicering.

---

Min manöver med att växla in gamla tjänstepensioner är slutförd, ser fram emot att köpa aktier för den sista växlingen som borde landa under december.
...

Veckans portföljhändelser

Månadssparande i kombo med Black Friday denna vecka innebar att många köp gjordes.


  • Köp
  • Sälj
    • NCC (pga ändrad utdelningspolicy)
    • Pfizer (minskning för omviktning)
    • MQ (minskning för omviktning)
    • Microsoft (minskning för omviktning)
    • Unilever (minskning för omviktning)
  • Rapporter
    • Scandi standard (bra rapport tycker jag)

Min småbolagsportfölj tuffar på och fortsätter sin fina trend, fördel mindre bolag för närvarande tycks det som



Lite kul att ha fått 3 stjärnor på Shareville men återstår att se om man kan försvara dessa över tiden...

2015-11-27

Löneväxla fribrev - cirkeln är sluten

Så kom då de sista återköpen in på kontot och jag har minskat antal tjänstepensioner med fyra från totalt åtta från början. Med anledning av detta så är det här sannolikt mitt sista inlägg i detta ämne, sen ska jag inte plåga er mer inom just detta område :-)

Jag har slängt ihop en liten enkel översikt med royaltyfria bilder på pengahögar (därav Euro-sedlar):


Vad jag gjort är alltså att återköpa fyra stycken äldre tjänstepensioner (ej inbetalda på minst 10 år) utanför kollektivavtal.
  • Dessa utbetalningarna från återköpen läggs ovanpå min lön vilket innebär att 50% skatt ska betalas då jag normalt betalar marginalskatt. 
  • För att inte få minskad tjänstepension totalt sett samt för att få detta skatteneutralt så bruttolöneväxlar jag motsvarande bruttobelopp från återköpen. 
  • Detta gör att min årsinkomst och totala skatteuttaget blir oförändrat. 
  • Beloppet från bruttolöneväxlingen betalas in tillsammans med en extra premie på 5,8% till min tjänstepension för löneväxling. 
  • Belopp baserat på lön för beräkning av ordinarie tjänstepension är oförändrad och är exklusive löneväxling.
När jag summerar förfarandet så måste jag ge en eloge till berörda försäkringsbolag för oklanderlig och relativt snabb hantering. Flaskhalsen har varit att jaga rätt på underskrifter från firmatecknare hos gamla arbetsgivare som stått som ägare till tjänstepensionerna. Men även det har gått relativt smidigt då jag haft mailväxling med respektive HR-avdelning för att försäkra mig om tillvägagångssättet.

Är även tacksam mot min arbetsgivare som tillåter löneväxling utan försämring av andra förmåner som är grundande på ens lön samt att de skjuter till mellanskillnaden mellan arbetsgivareavgift och särskild löneskatt på premieinsättningen vilket inte alla gör.

Om man inte har möjlighet att löneväxla så får man fundera på om det är värt att återköpa gamla tjänstepensioner. Dels beror det väl på avgiftens storlek i procent räknat och vilken skattenivå man tror det blir när pensionerna väl betalas ut i framtiden. Men bara att slippa se dessa i Min pension är värt en hel del tycker jag.

Totalt blir det drygt 48 000 från återköpen som landar på löneväxlingsdepån och med rätt placering så kan man hoppas på bra utveckling till 2036 :-)

2015-11-26

Thank *** it is almost (black) friday!

Imorgon är det en stor dag i sparandets historia då Avanza erbjuder courtagefri handel med aktier noterade på NYSE och NASDAQ (observera att erbjudandet inte omfattar ETF:er eller OTC-handel).


Undertecknad har en liten del i detta men hade nog inte kunna drömma om courtagefri handel för amerikanska aktier med tanke på att man fick betala ca 13 dollar i minicourtage för bara ett år sedan.

Jag tänkte ta tillfället i akt och justera barnens och min frus portfölj så att den amerikanska delen sprids på flera aktier.

Det är lite synd att dollarn står skyhögt samt att amerikanska börsen är högt värderad historiskt sett men några kvalitetsbolag måste man ju ändå passa på att köpa, stockoholic som man är :-)

På önskelistan:

  • Realty Income
    • REIT med månandsutdelning
  • Berkshire Hathaway
    • Warren Buffets försäkringsbolag med en mycket bra portfölj
  • Apple
    • Världens mest vinstgivande företag?
  • Starbucks
    • Tillväxt så det förslår
  • Activision Blizzard
    • Spelgigant

Ska ni köpa något?

*Brasklapp*******************************************
*Detta inlägg är inte sponsrat av Avanza            *
*****************************************************

2015-11-25

BREAKING: Skattehöjningen på Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring formellt fastställd

En mörk dag i sparandets historia, nya skatteberäkningen för ISK/KF är formellt godkänd i riksdagen.
Schablonintäkten för investeringssparkonto respektive skatteunderlaget för kapitalförsäkring ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter. Schablonintäkten respektive skatteunderlaget ska dock beräknas till lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2016 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2015.
Statslåneräntan sista november borde fastställas fredag förmiddag denna vecka så då vet vi vilken exakt nivå som gäller för 2016.

Historiskt sett så blir sannolikt nivån relativt låg 2016 men höjningen motsvarar en extra skatt på 0,225%-enheter av beräkningsunderlaget tillsvidare (0,75 * 30%).



:-(


2015-11-24

Månadens aktie - guldet blir till...?

Dags för barnen att välja varsin aktie i deras månadssparade.

Funderade på om de skulle få välja att öka bland sina befintliga innehav men kom fram till att det är roligare att välja en ny aktie istället - så för denna månad blir det tema råvaror.



Kandidat #1 - Statoil
Det norska oljebolaget Statoil har haft en varierad utveckling i år men har repats sig lite på slutet. Direktavkastning ligger på 5,4% men finns väl risk för en sänkning om inte oljepriset repar sig markant gissar jag.

Kandidat #2 - Norsk Hydro
Ytterligare ett Norskt företag men med inriktning främst på aluminium. Trenden har inte varit särskilt positiv i år men kan man ana en vändning? Direktavkastar 3% om utdelningen bibehålls.

Kandidat #3 - Semafo

Dottern: Jag vill ha något med guld pappa! 

Normalt sett så styr jag barnens aktier en del så att det inte blir helt galet men nu har deras portföljer blivit så pass diversifierade så att det finns ett litet utrymme för mer osäkra papper. Så om dottern vill ha något med guld får hon väl prova en liten post så får vi utvärdera det sen.

Semafo var ett av få svensknoterade aktier i guldsektorn som jag hittade och som verkade rätt så ok. Känns ju skönt att inte köpa på ATH i detta fall åtminstone :-)


Vilka väljer barnen?

Sonen: Jag tar Statoil, då de har många bensinmackar* som jag känner till och verkar vara stora.
* Statoil äger inga mackar längre enligt uppgift

Dottern: Se ovan.

Hur har det gått?

Dotterns valSonens val
Mån.AktieNuUtdUtv.AktieNuUtdUtv.AVA ZUtv.
11-14HM292.50312.809.7510.27%Starbreeze6.9014.350.00107.97%167.3110.24%
12-14Clas Ohlson124.50132.505.2510.64%Clas Ohlson124.50132.505.2510.64%174.575.65%
1-15KnowIT52.0055.753.2513.46%KnowIT52.0055.753.2513.46%170.28.37%
2-15MQ35.6043.200.0021.35%Betsson101.67140.8011.9450.23%189.9-2.88%
3-15HM362.50312.809.75-11.02%HM362.50312.809.75-11.02%201.83-8.62%
4-15Kappahl37.7027.200.00-27.85%Investor339.00321.009.00-2.65%202.71-9.01%
5-15CellaVision52.0058.001.0013.46%CellaVision52.0058.001.0013.46%205.84-10.40%
5-15Ratos57.5048.770.00-15.18%Ratos57.5048.770.00-15.18%205.84-10.40%
5-15Atlas232.00208.809.00-6.12%Atlas232.00208.809.00-6.12%205.84-10.40%
6-15Industrivärden169.90153.200.00-9.83%Castellum123.30122.700.00-0.49%204.06-9.61%
7-15Walt Disney958.331025.295.707.58%Activision211.86320.245.7053.84%198.95-7.29%
8-15NorthWest51.0357.411.7015.84%Saltängen107.50102.002.45-2.84%195.67-5.74%
9-15Netflix938.541071.880.0014.21%Microsoft364.58471.570.0029.35%180.482.19%
10-15SHB120.00114.500.00-4.58%SHB120.00114.500.00-4.58%175.565.06%
11-15Unilever388.71374.480.00-3.66%Mondelez400.29382.300.00-4.49%186.51-1.11%
1.90%15.44%-2.93%
AVA ZeroCADSEK6.53
2015-11-24184.44USDSEK8.69

Fortfarande bättre än Avanza zero och definitivt mycket roligare :-)

Råvaror är inte min hemmaplan men en liten andel kan väl få en plats i barnens portföljer för framtida utvärdering tycker jag.

2015-11-22

z2036 Strategisk allokering version 2.0 beta

För ungefär ett år sedan tog jag fram min första "version" av strategisk allokering.

I korthet bestod den av 100% aktier med en mix av olika stamaktier och preffar.

Ett år sedan och kanske lite klokare så är det dags för en ny version:

Fortfarande 100% aktier då jag tycker tillgångsslaget är det som är "renast" och med tydligast avgiftsstruktur.

Klassificeringen ovan är eget påfund så en förklaring är på sin plats.

High Yield
Värdepapper med hög utdelning men utsikterna till höjd nivå saknas eller är små. Då segmentet ofta har högre bolagsrisk så får man välja med omsorg och gärna ha många olika för minskad effekt vid negativ bolagshändelse.

exempel: SAS pref, Tobin pref, Saltängen, Delarka och Fortum

Denna kategori återfinns i de flesta av familjens portföljer då den minskar volatiliteten samt fyller på kassan regelbundet.

Small cap
Aktier i bolag upp till medelstorlek. Kan vara allt från förhoppningsbolag till etablerade men fortfarande små.

exempel: GWS, FireFly och UTG

Här har jag valt att ha en dedikerad portfölj för småbolag så att de får den uppmärksamhet och omsorg den förtjänar då bolag lätt drunknar i mina andra portföljer. Vissa bolag återfinns även i barnens portföljer.

Dividend growth
Aktier med hyfsad direktavkastning (>2,5%) och god sannolikhet för framtida utdelningshöjningar. Har bolaget god historik av höjningar så platsar man sannolikt i denna kategori.

exempel: 3M, J&J, P&G och Castellum

Största andelen i strategin och dominerande i familjens globala utdelningsportfölj.

Value growth
Aktier i bolag som växer och/eller har potential att göra det framöver samt har starkt varumärke och marknadsposition. Dessa bolag är ofta högt värderade men av en anledning.

exempel: Alphabet (Google), Amazon, Starbucks och Disney

Dessa aktier passar bra på lång sikt och återfinns i pensionsportföljerna (min respektive fruns).

---

En del aktier kanske har lite egenskaper som passar i flera utav kategorierna men man får ta det som utmärker mest. Exempelvis HM passar i både kategorin Dividend growth och Value growth och i många fall kanske kategorierna överlappar i fallet bolaget lämnar bra utdelning.

Jag har bryderier huruvida jag har för många aktier totalt sett då många pålästa förordar max 15 aktier i portföljen. Jag anser att i kategorin High yield och Dividend growth så är det fördel med många då jag tror det är färre parametrar man behöver bevaka och risken för att bolagshändelser slår hårt minskar med antalet aktier.

När det gäller kategorin Small cap och Value growth däremot så finns det nog en bra anledning till att ha ett begränsat antal då dessa aktier kräver lite mer bevakning och att man "hänger med" tror jag.

Fördelningen mellan kategorierna ovan är inte uppnådd än men tror den blir bra på sikt eller vad tror ni?



2015-11-21

Veckan som gått: 2015-47

Vintern är annalkande och det är dags för lite reflektioner över den gångna veckan.

Nya releasen av Sparkalkylator deluxe blev närmast succéartad med nytt ATH i antal sidvisningar på en dag, tusen tack för all hjälp med marknadsföringen via Twitter!

---

Första premien från mina återköp av äldre tjänstepensioner landade i veckan och flera är på gång.

---

Veckans bloggbidrag kommer från gänget bakom Aktiefokus som har många kloka tankar kring investeringsfilosofi.

Det kompromisslösa inlägget om privatleasing från Onkel Tom var befriande läsning tycker jag.

För er som likt jag gillar utdelningar så rekommenderar jag detta inlägg från Besser1.

---

Veckans portföljhändelser
Det är sällan jag säljer aktier men jag håller på att justera allokeringsstrategin för min Pensionsportfölj och därav passade jag på att skala ner lite i Pfizer och Ratos samt avyttra Nordea, OMXSB Utd samt flyttade UTG till Småbolagsportföljen istället med en liten spreadvinst.

Rapporterna var alla positiva tycker jag även om Firefly stack ut mest och tycker de går från klarhet till klarhet.

Småbolagsportföljen tuffar på och även om kurvan nedan är lite dopad av GWS så tror jag på mina tio innehav framöver.


---

Jag har anmält mig för teckning i Attendo och i Imint min IPO-portfölj, återstår att se om man får någon tilldelning. Syftet är ren spekulation från min sida då jag avser att sälja av ganska snabbt med sannolikt stor chans till liten vinst. Förvisso skulle jag kunna tänka mig att äga Attendo på sikt då deras affärsmodell borde hålla över tiden i och med åldrande befolkning.

---

Jag lyssnar på musik dagligen då jag sitter i ett öppet kontorslandskap på jobbet och det är ett sätt att skärma av ljud runt omkring. Min musiksmak är mycket bred från gammalt till nytt och i många olika genres.

Tyvärr finns inte alla artister på Spotify vilket jag tror artisterna förlorar på i förlängningen. Exempelvis The Beatles lyser med sin frånvaro och nya generationer lär missa deras bidrag till musikhistorien.

Som tur är finns det finfina covers så veckans låt är John Lennons klassiker från The White Album: Dear Prudence framförd av Siouxsie and the Banshees.

---

Statslåneräntan tickar upp och nästa vecka avgörs det för KF/ISK!


En slr på 0,7% innebär att 0,435 ska multipliceras med beräkningsunderlaget vilket är drygt 60% högre än dagens 0,27 - ser rubrikerna om skattesmäll framför mig i DI!

---

Något som gnager och som jag funderar mycket på är att jag förmodligen har för många olika aktier i mina portföljer. Tesen är att man inte ska ha fler än man läsa på och bevaka.

Denna artikel plus lite diskussioner på Twitter gjorde mig inte mindre fundersam.

Funderar vidare och fortsättning följer...