Sidor

Sidor

2019-09-29

Att se framåt

Ska man köpa eller behålla ett bolag på gamla meriter? Eller ska man i huvudsak försöka sig på en kvalificerad gissning om hur bolaget kommer att prestera framåt?

Jag lutar mer och mer mot...

Att se framåt


Jag tror att det är rationellt att köpa/behålla/sälja bolag utifrån dess nuvarande och förväntade framtida egenskaper. Sen kan det ändå vara meriterande om bolaget har en god historik och i någon mening kan detta var en del av bedömningen huruvida bolaget kommer att uppnå framtida förväntningar eller ej.

Exempel: Ett anrikt och "fint" bolag som LVMH kommer nog sannolikt att fortsätta vara "fint" då dess produkter har inslag av tidlöshet och om de framtida förväntningarna är goda till en rimlig värdering så är det ett givet köp för mig. Framtida vinsttillväxt är över 15 % och P/E 28 utöver att bolagets produkter säljer fint i Kina trots vikande konjunktur i landet. Det blir starkt behåll  i min bok och nära köp om jag skulle vilja omallokera i portföljerna.

Att ta beslut om behåll/sälj utifrån stor vikt på GAV eller YoC tycker jag är märkligt. Det är nog lätt att lura sig själv om du behåller ett bolag bara för att du ligger plus/minus. Förvisso kan man avvakta vidare utveckling i bolaget och se hur det går innan man fattar beslut om innehavet men jag tycker som sagt inte att GAV ska påverka hur du sen agerar i slutändan. Men att sälja lättvindigt på lösa grunder är nog ingen god idé oavsett då det drar med sig extra transaktionskostnader, speciellt om det är valutaväxling inblandat.

Kruxet i att se framåt är att det är svårt att bedöma hur ett bolag ska utvecklas framåt då "bollen är rund", dvs "allt" kan hända som du inte kan förutse. Men jag tycker som sagt man kan göra en kvalificerad gissning utifrån analytikers estimat och dina egna antaganden om hur bolaget kommer att utvecklas framåt.

Jag gissar (vinst)tillväxt ca 1 år framåt för mina bolag och har en ungefärlig siffra för det i mitt verktyg MyHoldings. Utöver det så gissar jag kring sannolikheten för god tillväxt på längre sikt även men där noterar jag inte någon siffra för det än så länge.

Exempel: Ett av mina äldsta och mest framgångsrika innehav är Microsoft. Jag har ett GAV på $43 och ligger plus 300 %. Bolaget handlas till P/E 30 och jag gissar lite försiktigt att kommande års vinsttillväxt blir 10 % då jag ofta vill ha säkerhetsmarginal i mina antaganden. Öka, sälj eller behåll? Givet det låga ränteläget tycker jag att värderingen är rimlig men inget fyndläge precis. Då bolaget har i mina ögon fina egenskaper och ett bra momentum i försäljningen för närvarande så kommer jag att behålla. Skulle värderingen komma ner pga makro eller något annat ej bolagsspecifikt så kan jag tänka mig att öka. Skulle tillväxten avta samtidigt som värderingen fortsätter vara hög så kommer jag att minska i första hand och om utsikterna på längre sikt blir dåliga så säljer jag. Var i analysen passar GAV in? Ska jag vänta med att sälja så länge jag ligger plus? Det som spelar roll är vilken avkastning jag kan förvänta mig framåt tycker jag.

I min renodlade utdelningsstrategi som har kortare placeringshorisont handlar det om att se framåt mera huruvida utdelningen är "stabil" eller inte och bedöma risken för att bolaget måste sänka utdelningen. Detta är inget jag kvantifierar i mitt verktyg men något jag reflekterar över typiskt sett vid varje kvartalsrapport - "är utdelningen hållbar?"

Exempel: AT&T har en utdelning på 5,5 % på dagens nivåer. Bolagets skuldsättning är hög och rimligen så bör en del av kassaflödet gå till amortering. Är utdelningen hållbar? Givet att ränteläget är fortsatt lågt så blir skuldsättningen hanterbar och bolaget lär kunna hålla en hög utdelningsnivå. Vidare så är bolaget en så kallad aristokrat och ledningen lär vidta åtgärder som krävs för att kunna fortsätta få vara med i "klubben". Kanske inte strikt rationellt för bolagets bästa men min bedömning är att utdelningen är stabil i dagsläget med rimligt goda utsikter för minimala höjningar framåt. Jag har en YoC på 6,1 % så hur ska jag agera nu? Då jag är nöjd med 5.5 % framåt så behåller jag då jag tror utsikterna är stabila i närtid men varje kvartalsrapport och större nyheter utvärderas löpande. Skulle direktavkastningen sjunka under 4,5 % och jag har alternativa bolag med "stabilare" utdelningar så kommer jag att sälja även om min YoC är fortsatt 6,1 %. Har direktavkastningen minskat pga kursuppgång så blir det en fin realiserad vinst att omsätta i annat utdelningsbolag. 

Detta var lite om hur jag tänker kring köp, sälj eller behåll av bolag - när agerar du i ett bolag och vad är viktigast i ett sånt beslut?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Bild av Gerd Altmann från Pixabay
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning
.

8 kommentarer:

  1. Jag resonerar ungefär likadant. Har hittat mycket inspiration i hur Grandeur Peak tänker, att titta på kvalitet, värdering, och momentum (i verksamheten). De har en fantastisk matris jag kommer skriva om.

    Försöker koka kring historik, marknad och framtidsutsikter i en uppfattning framåt även om det är svårt. Hur mycket växer marknaden? Kan de ta marknadsandelar? Öka marginaler etc. En risk är att stora bolag, förr eller senare, tappar momentum, men digitala jättar är ett tydligt undantag.

    Håller med om att GAV är irrelevant. Vad du har betalat är ungefär lika oviktigt som vad andra betalat :) Däremot kan man, på portföljnivå, behöva dra ner risken när ett bolag blir för stort, men det är en helt annan sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser fram emot det inlägget om "den berömda" matrisen :-)

      När ett innehav blir för stort så kan det vara vettigt att agera som du säger även om framåtblickande väger tungt där med förstås. Det händer iof ganska sällan för mig då jag har små andelar som regel. Ett undantag i närtid är när Gravity rusade upp till portföljtoppen och jag skalade ner lite då jag inte kan caset så bra avseende framåt.

      Avseende GAV är vi på samma bana, tack för kommentar!

      Radera
  2. Instämmer med att GAV inte tillför mycket vid ett investeringsbeslut. Det kan dock vara trevligt att se sin YOC öka med tiden då både kurs och utdelning stiger. Det är som ett kvitto på att bolaget är på rätt väg. För att låta lite ekonomisk kan man väl säga att investeringsbeslutet bör bedöma värdet på framtida kassaflöden.

    Förresten, hur ser du på utdelningsaktier som AT&T vars DA knappt slår inflationen? Ska man se det som en obligation eller preff?

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. YoC är inget jag mäter och är mer "en kul grej" tycker jag, däremot totalavkastning för ett innehav skulle jag vilja veta även om det inte ska beaktas vid utvärdering av innehavet.

      Då inflationen är < 2 % så tycker jag AT&T's 5,5 % är klart godkänd i sammanhanget om den kan anses som "stabil". Applicerar jag sedan min hävstång så blir utdelningen 6,6 % på eget kapital. Jag ser innehavet som obligationslik då du sannolikt får en höjning nära inflationen iaf.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Fast jag undrar om det är bästa sättet att räkna. 2% är vad du får i ökning. 5,5%/6,6% är ju din "lön". Jag räknar som att utdelningen bör öka mer än inflationen.

      Radera
    3. Jag håller med om att utdelningen bör öka minst lika mycket som inflationen och AT&T balanserar precis på gränsen så vid minsta tveksam så lär jag minska alt. sälja.

      Radera
  3. Jag gillar betoningen på just "gissar", för det är precis vad det handlar om. Dock ser man ju alltför ofta hur marknaden och analytiker reagerar i stor kortfristig besvikelse enbart för att ett enskilt kvartal avvek något. Dvs sådant som ofta är fullkomligt meningslös information i det stora hela och som oftast ligger väl inom felmarginalen i dessa gissningar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ingen kan veta, inte ens ledningen har rätt på kort sikt i alla lägen. Kanske därför SaaS är extra populära för att det är något enklare att "gissa" intäkterna från månad till månad?

      Tack för kommentar!

      Radera