Sidor

Sidor

2021-11-06

Global Quality 5 år! Lessons learned?

För 5 år sedan så landade en för mig stor summa pengar i en nyöppnad depåförsäkring tjänstepension hos Nordnet. Tidigare hade jag haft denna individuella tjänstepension i en fondförsäkring hos Swedbank i drygt 10 år men att kunna placera i aktier och framför allt slippa avgifter utöver fondavgifter lockade till flytten.

Strategin hade jag klart mig från början, här skulle det investeras i utdelningsaktier! Jag handlade löpande och några månader senare var allt kapital investerat i 80 (!) bolag världen över. Portföljen/strategin döptes till Dividend Xtreme och innebar veckovis utdelning året om.

Drygt ett år senare så justerades strategin något och utdelningstillväxt prioriterades före hög direktavkastning, portföljen fick namnet Dividend Growth.

Fram tills pandemins utbrott i mars 2020 så hade jag krav på utdelning i portföljen men sen kom jag på "bättre" tankar och slopade kravet helt. Portföljen döptes om till Global Quality med fokus på lönsamma tillväxtbolag. Antal innehav har bantats succesivt under dessa fem år och är nu nere i 26 stycken i skrivande stund.


Som synes ovan är det först senaste året som portföljen genererat alfa och passerat globalt index med en liten marginal. I någon mening var inriktningen mot utdelningar inte rationell men sannolikt så var det även för många innehav utan kvalitet som dragit ner avkastningen de första åren.

Oavsett så är jag nöjd med att ha dubblat kapitalet under dessa 5 år och uppnått en CAGR på fina 15 %.

Fortsättningsvis så håller jag fast vid kvalitativa och lönsamma tillväxtbolag och portföljen får nog anses vara något mindre offensiv än den mer framåtlutande portföljen Global Future (även det en depåförsäkring hos Nordnet).


I grafen ovan kan jag konstatera att Global Future har presterat många gånger bättre än Global Quality. Visst hade det varit trevligt med facit i hand att köra samma strategi men jag är ännu inte tillräckligt övertygad kring min förmåga/strategi att gå "all-in" i offensiva tillväxtbolag men kombinerat tror jag Global Future + Global Quality framåt kan slå globalt index till en rimlig risk i alla fall.

Lessons learned?

  • Var fullinvesterad hela tiden. För min del dröjde det flera månader efter inflytten innan jag var fullinvesterad vilket har kostat i avkastning.
  • Fokusera på kvalitetsbolag. Desto fler innehav du har gör nog att risken för att "sämre" bolag tas in/ligger kvar ökar. Vilket antal som är optimalt kan man diskutera men 80+ bolag har nog sina utmaningar på många sätt.
  • Anpassa och utveckla din strategi vartefter du får nya kunskaper och insikter.
  • Saknar du tid/inspiration/lust att investera i aktier så utför fonder att bra alternativ.
Med facit i hand hade jag kunnat valt en global indexfond och fått nästan samma resultat men då hade jag inte fått den kunskap jag har idag på gott och ont. I skrivande stund så noterar Global Quality nytt ATH med +29,7% YTD och jag tror att portföljen har goda chanser att slå globalt index framöver.


För närvarande är jag nöjd med portföljens sammansättning men utfallet från Q3:orna och senare rapporter/nyheter avgör varje innehavs framtid då jag utvärderar löpande. Jag funderar på vilket avkastningskrav jag ska ha för portföljen och inser att om jag ska ha 15 % CAGR framåt så behöver jag nog byta ut en del bolag vars tillväxtutsikter och värdering inte är gynnsamma utifrån det. Jag ber att få återkomma i frågan :)


Sammanfattningsvis så gillar jag skarpt att kunna placera en del av pensionskapitalet i aktier och så här långt så är jag nöjd med avkastningen. Som synes ovan så är drygt hälften av min pension exponerad mot aktiemarknaden och då tycker jag att det är rationellt att ta lite högre risk i mina depåförsäkringar hos Nordnet. Utav dessa så tycker jag att Global Quality utgör en bra bas och Global Future en offensiv spets.


När jag ändå är inne på valbara delar i pensionen så kan jag bjussa på hur mina fondinnehav är fördelade totalt sett (tjänstepension och premiepension). Jag är nöjd med fördelningen och en årlig avgift på 35 punkter är inte så farligt tycker jag.

Vad tycker du jag kan lära mig av dessa 5 år och hur tänker du kring valbara delar i pensionen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

3 kommentarer:

  1. Kul med insikt och grattis till god avkastning. På fondsidan delar vi visst intresse för AMF :) Småbolag har varit - och är fortsatt! - trotjänare i PPM (bland annat) och varit starkt bidragande till 14,6% årlig avkastning totalt (10+ år). Lyfte in Nordea Indienfond förra året vilket var turlig tajming då den har 66% cagr.
    Kostnad för PPM ligger på 18 punkter.
    Tack för läsvärt inlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan visst inte redigera. Insikt=inblick samt tillägg om PPM. fyra innehav; AP7 AF, AMF Små, Swedbank Tech samt Nordea Indien!

      Radera
    2. Spännande fonder! AMF Småbolag var en stor anledning att jag valde bolag i min valbara del i tjp.

      Tack för kommentar!

      Radera