Sidor

Sidor

2021-11-20

Investeringsmål

Om du investerar i aktier (eller i andra riskfyllda värdepapper) så kan det vara en god idé att formulera ett eller flera mål. Detta har jag gjort till och från genom åren men tänkte nu att det var läge att få ner målen i inläggsform. Indirekt är målen redan omnämnda här men ett separat inlägg är ändå på sin plats tycker jag.


Investeringsmål

Vilka mål du sätter upp påverkar vilken strategi och process sedan som är lämplig för att uppfylla målen och jag lär återkomma med inlägg kring dessa ämnen längre fram.

Nåväl, har är mina investeringsmål (utan inbördes ordning):

Lustfyllt

Känslan av lust och glädje kring investeringarna ska förekomma oftare än ångest och obehag. Visst kan det vara trist med dålig värdeutveckling men då kanske jag har fel strategi? Jag berörs mindre och mindre av nedgångar i portföljen såväl som för enskilda innehav, kanske blir det lättare med större erfarenhet på äldre dar? Skulle mina portföljer underprestera kraftigt över längre tid så skulle det nog inte kännas så kul men då finns valet att övergå till passiva investeringar alternativ ta sig i kragen och förändra sig.

Lärorikt

Denna punkt hänger lite ihop med föregående då jag älskar att lära mig (intressanta) saker. Att läsa på om bolag, trender, tekniker etc är både kul och lärorikt tycker jag. Dessutom är kunskapen värdefull i många andra sammanhang än investeringar vilket är en trevlig bonus. 

Denna drivkraft tror jag är viktig i sammanhanget om du nu vill vara aktiv kring dina investeringar och rimligen tycka att det är värt att lägga x antal timmar i veckan på det.

God nattsömn

Min definition av risk är att jag ska sova gott om natten och inte ligga och oroa mig kring mina investeringar. Gör jag det så bör jag analysera varför. Har jag för stor position i ett bolag som jag inte kan tillräckligt mycket om? Då bör jag minska positionen alternativ läsa på mer. 

Sover jag dåligt när portföljerna är volatila? Då kanske jag bör se över strategin och omallokera så att vollan blir mindre. För närvarande så är jag bekväm med hög volla så länge totalavkastningen bli enligt mitt mål. Apropå det...

God avkastning

Mina investeringar syftar främst till att förstärka pensionen utöver allmän ekonomisk trygghet. Jag har en god grundpension med hyfsad sannolikhet redan då jag har haft ok inkomst genom livet och bra pensionsförmåner. Detta medför att jag kan ta lite högre risk i mina valbara pensionsdelar i form av 100 % aktieexponering. 

Att dubbla kapitalet är alltid trevligt och vid en årlig avkastning på 15 % så tar det 5 år att dubbla. 15 % kommande 15 år (z2036) är ett tufft mål men inte omöjligt och om jag skulle lyckas med det så lär jag få minst slutlönen i pension livet ut (det finns till och med marginal). I andra hand så vill jag slå globalt index såväl som ett gäng fonder jag jämför mig med.

---

Hur ska jag då uppnå mina mål? Utifrån målen ovan så kan jag granska mina nuvarande strategier och metoder och se om det är något som behöver justeras. Nästa inlägg i serien blir just kring strategier så håll utkik framåt :)

Vad har du för mål med dina investeringar?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Photo by Markus Winkler on Unsplash  

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

  1. Självförsörjande via kontantutdelningar från individuella innehav (dvs utan att ens behöva räkna med olika former av pension, det får bli bonus). Fonder och ETFer (ca 20-25% av det totala kapitalet) bekostar lyxen i vardagen.

    Ja men ungefär typ sådär bara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finansiell frihet är ett vettigt mål och om du räknar med pensionen så kan du säkert uppnå det tidigare om du vill.

      Tack för kommentar och att du delar med dig av dina mål!

      Radera
  2. Väldigt bra mål!
    Jag tycker framför allt att det är befriande att inte sätta avkastningsmålet i fokus som många gör.

    Det är vanligt att folk sätter x%, men huruvida man klarar det beror till stor del på hur börsen går.

    Nästa steg är att man har som mål att ha x% högre avkastning än börsen. Till att börja med är det inte självklart vilket index man ska välja (småbolagsindex, sektorindex, sverigeindex, globalt index etc). Även här kan man "råka slå index" genom att man har en annan exponering.

    Men framför allt är det fånigt att ha avkastningsmål utan att fundera på hur man ska ta sig dit. För hur ska man använda det? Ska man försöka få sämre avkastning om man ligger för högt? Och vad ska man förändra om man ligger för lågt? Bara hoppas ännu mer på att det ska bli bättre?

    Nej, då är det mycket bättre att fokusera på faktorer som man tror är viktiga för att generera avkastning. Jag har länge tänkt utveckla de här aspekterna i ett eget blogginlägg någon gång, men jag kunde inte låta bli att ge en tumme upp för de du tar upp här. Inte minst det där med att må bra och utvecklas.

    Ser fram emot de kommande inläggen om hur du tänker kring strategierna!

    /Björn på Murgata

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer att utveckla avkastningsmålet i senare inlägg och hur jag rent matematiskt går till väga för att uppnå detta.

      Det lustfyllda och lärorika i investeringar smäller högt men gissningsvis har man haft långa trenden i ryggen gällande positiv värdeutveckling vilket har bidragit till det lustfyllda. Återstår att se hur lustfullt det kommer att kännas vid nästa baisse. :)

      Tack för feedback och dina tankar kring detta!

      Radera
    2. Ja, sedan finanskrisen har det varit en lysande strategi att ta väldigt mycket risk. Ligger man kvar med samma exponering när det väl blir lite mer baissigt under en längre tid kommer det inte gå så bra. Men de flesta är nog lyckligt omedvetna om det.

      Hälsan osv är särskilt viktig i sådana lägen eftersom många kastar in handduken och säljer allt när de mår som sämst. Det brukar vara då börsen bottnar. :-)

      Radera
    3. Perioden från 2009 har inte varit helt utan stresstest, i synnerhet coronadippen var prövande för psyket :)

      Radera
  3. Fin beskrivan mål. Om jag förstår det rätt, så har du inte något belopp vid vilket du känner dig nöjd (kanske "finansiell fri") och väljer att dra ner på risken?

    För egen del kommer jag om/när jag uppnår xx miljoner kronor (ett av mina mål) att förmodligen dra ner på risken. Typ enligt devisen "varför riskera pengar jag har för pengar jag inte behöver?".

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle jag nå målet om full slutlön livet ut kanske jag viktar om till mer defensivt. Men ändå kanske det är som min gamla fotbollstränare tjatade om: "anfall är bästa försvar!"? Tillväxtbolag må vara volatila med de som växer uthålligt över tid kanske erbjuder den bästa defensiven totalt sett?

      Bra fråga och tack för feedback!

      Radera
  4. Trevligt blogginlägg!

    Mitt mål är att vara fullinvesterad i alla pengar jag ej behöver, upprätthålla en CAGR om minst 13% och samtidigt hålla nere volatiliteten i portföljerna i den mån det är möjligt. Viktigt för mig är att jag har en stark conviction för mina case och att jag ser fram emot deras framtid med spänning. Målet med investeringarna är främst ekonomisk trygghet och frihet.

    Den stora utmaningen blir hur man skall lyckas kontinuerligt prestera sitt avkastningsmål och samtidigt hålla nere risken. Jag har tagit fram en övergripande strategi samt en detaljerad investeringsprocess som förhoppningsvis skall hjälpa mig att fatta långsiktigt vettiga beslut.

    Jag har två frågor kring riskhantering om du får tid :)

    1). Hur bestämmer du viktningen av varje enskilt innehav i dina portföljer? Tittar du på EV/GP vs BusinessZtrength, hur stor din convicion är och allokerar efter magkänsla, eller gör du något annat?
    I framtiden vill jag själv försöka matematiskt vikta mina portföljer så att risken minimeras samtidigt som estimerad totalavkastning hamnar nära målet. Inte kommit i mål med detta ännu, sitter och funderar kring hur man kan mäta risk på adekvat vis.

    2). Följer du någon process som bestämmer hur snabbt du intar en "full position" i nya case?
    Själv har jag börjat köpa in mig direkt ca 0.1-0.5% av portföljvärdet i nya case. Om utfallet är bra efter en djupare analys ökar jag vid flertalet tillfällen spritt över tid för att minska risken. Nackdelen med detta är att man kanske missar en del av den potentiella avkastningen när man hittat grymma case.

    Ser fram emot ditt framtida inlägg kring strategier. Skall bli intressant att läsa hur du matematiskt går tillväga för att uppnå ditt avkastningsmål :)

    Mvh,
    Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Viktningen beror nog främst på conviction och magkänsla. Sedan spelar BusinessZtrength stor roll medans EV/GP spelar mindre roll även om den sannolikt inte är oviktig förstås.

      2. Har ingen strikt process kring positionering även om jag kanske borde ha det. I fallet Upstart har jag köpt full position på kort tid och med facit i hand så kanske jag borde ha lugnat mig men o andra sidan har bolaget överträffat mina förväntningar fundamentalt sett.

      Jag fnular vidare på inlägg om strategi och metod :)

      Tack för en bra och fyllig kommentar!

      Radera
  5. Bra mål!
    Håller med att det ska vara intressant, då det lätt blir en hobby.
    Har du fortfarande höga tankar om Inmode?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Servettkalkylen för InMode ser helt ok ut framåt, är dock lite bekymrad över den stora utspädningen dock - lutar åt behåll f n iaf

      Tack för feedback!

      Radera
  6. Tack för mycket trevliga och bra måltankar! :)

    SvaraRadera