Tiden går fort när man har roligt! För tre år sen så startade jag en portfölj inriktad mot "stabila" utdelningar från bolag världen över och på förekommen anledning och då även en ny högstanotering uppmätts, så tycker jag ett litet jubileumsinlägg är på sin plats.
z2036 Global Dividend 1.2xL firar 3 år och ATH!
Utdelning är inte den enda parametern du bör titta på när du utvärderar ett bolag/aktie men oavsett det så är det ett trevligt inslag i en portfölj tycker jag. För portföljen Global Dividend 1.2xL så använder jag frekventa utdelningar för att kunna ha en balanserad hävstång och för att möjliggöra en buffertinkomst.
Jag försöker i portföljen kombinera anständig direktavkastning och (utdelnings)tillväxt.
Med tillgång till belåning till rimlig kostnad så använder jag hävstång för att skruva upp den förväntade avkastningen på eget kapital upp till 20 % extra. Detta ger i skrivande stund en teoretisk årsavkastning på nästan 13 %. Har detta uppfyllts i praktiken under dessa tre år?
Värdeutveckling
Över dessa tre år så summerar jag nästan + 49 % i totalavkastning. Jämför jag med globalt index i form av indexfonden SPP Aktiefond Global så har jag nästan 19 procentenheter till godo under perioden vilken nog får anses som godkänt tycker jag. Jämförelsen kan tyckas vara lite orättvis med tanke på hävstången men det slår åt båda hållen över tid.
Något som inte finns med i siffrorna ovan är den upplupna källskatten som jag räknar med att få tillbaka automatiskt över tiden.
Utdelningar
Ett populärt inslag inom bloggosfären är just utdelningar och undertecknad är nog delvis skyldig till detta då jag producerat ett stort gäng blogginlägg i ämnet.
Portföljen levererar i princip utdelningar varje vecka vilket är lite kul om man är lagd åt det hållet.
Sett ur ett månadsperspektiv så blir det en fin extrainkomst som förstärker månadssparandet för närvarande.
Risk
Max draw down har varit - 8,5 % vilket nog får bokas på releativt låg nivå givet full aktieexponering med belåning.
Att uppmäta låg risk i en bulltrend är kanske inte svårt och det blir intressant att se sina riskparametrar när man fått ihop en hel börscykel i sin mätperiod.
Belåning
Den största anledningen till att jag startade portföljen hos Nordnet var att jag redan från början hade tankar om belånad hävstång och sökte bästa möjliga villkor för detta.
Det skulle dock dröja ca ett halvår innan jag sakta men säkert började belåna portföljen och hävstången på 20 % av eget kapital uppnåddes några månader efter detta.
Belåning är inte att rekommendera för alla men frestande att använda i dessa lågräntetider.
Portföljens innehav
I skrivande stund så samsas 47 olika innehav i portföljen.
46 aktier och en ETF ger en god mix av länder, valutor och branscher.
När jag startade portföljen var det stor vikt mot fastighetssektorn men denna exponering har jag minskat successivt de senaste 1-2 åren. I princip alla mina svenska preferensaktier har fått lämna portföljen utom den gamla trotjänaren från SAS.
Jag försöker hålla de cykliska inslagen på "lagom" nivå men det återstår att se om det håller över en börscykel.
Min huvudregel är "köp och behåll" men faktum är att originaluppsättningen för tre sedan såg lite annorlunda ut.
Kvar från starten är Omega Healthcare, Johnson & Johnson, Northwest Healthcare, HSBC, AT&T, Boston Pizza, Unilever, Munich Re, Clas Ohlson, Castellum, SAS Pref, ABB, Atlas Copco samt HiQ.
Framåt?
Utdelningsinvestering trivs bra i lågränteklimat och frågan är om detta består och i så fall hur länge? Jag anar vissa prisökningar på exempelvis livsmedel men frågan är om det räcker för att driva upp inflation och således räntorna? Som motvikt tror jag ökad automatisering och globalisering kan dämpa inflationstryck i viss mån.
Mitt huvudscenario är nog att räntan ska upp en del men jämfört med historiska nivåer så tror jag ända att den förblir relativt låg och att aktier fortsätter vara bra investeringsalternativ.
Börserna världen över kan rimligen inte stiga hur högt som helst och många frågar sig när de kommer att toppa för denna gång? Det sägs att utdelningar utgör en "kudde" vid nedgång men det återstår att se om så blir fallet, hoppas det hjälper till viss del i alla fall.
Jag planerar att fortsätta mitt månadssparande i Global Dividend 1.2xL, balansera hävstången samt återinvestera utdelningarna. Det lär säkert komma tuffa prövningar av strategin men över tid så tror jag nog att den riskjusterade avkastningen kommer att vara relativt god.
Vad tror du?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Intressant och grattis till fin utveckling!
SvaraRaderaJag kör ju mer eller mindre en "köp och behåll" strategi, till skillnad från tidigare år. Hittills har det gått bra, men jag ser fler och fler tecken som talar för en nedgång, men när (om) denna kommer och hur stor den blir är ingenting jag klarar av att förutse. Knepigt minst sagt.
Tack för en fin blogg.
Mvh
Egon
Att tajma är svårt, finns namnkunniga personer som ropat björn sen 2012...
RaderaTack för feedback och kommentar!
Z! Imponerande koll du har på ett hyfsat stort innehav! Elegant! (Bra resultat senaste 3 åren också!) Själv lyckas jag knappt konsolidera allt till ett Excelark efter att ha kört med penna, papper och utskrifter i många år (klassisk portfölj även bokstavligen). Men dina grafer och diagram är bra inspiration! Ska göra något åt mina halvtaffliga tabeller på min blogg vad det lider. Hälsningar, T
SvaraRaderaUtan mina egna verktyg hade det varit svårare för mig att "ha koll" onekligen.
RaderaTack för feedback och kommentar!
Tack för en bra genomgång av ditt utdelningsinnehav. Ger mig inspiration att titta lite mer på aktier utanför Sverige för att sprida utdelningarna över året.
SvaraRaderaMvh EDS
Jag tror det är rationellt att ha en global portfölj ur riskhänseende som svenskboende.
RaderaTack för kommentar!