Sidor

Sidor

2019-01-01

Global Future årsresultat 2018

Årets sista dag såväl som börsdag har passerats och det går att räkna fram ett årsresultat för mina globala portföljer. Då jag har olika strategier för respektive portfölj i min Global Multi Strategy så blir det ett separat inlägg per portfölj utöver ett sammanfattande för helheten. Hoppas att ni finner det läsvärt oavsett även om dessa årsrapporter kanske fungerar mest som en intern avstämning av mina strategier. Jag har redan rapporterat kring min Nordiska småbolagsportfölj och näst på tur är:

Global Future årsresultat 2018

För andra året i rad så presterade min globala strategi inriktad mot "framtidsbolag"/tillväxt bäst av mina fyra portföljer. Portföljen toppade på + 30 % under året men slutade på + 7,67 %. Över 9 procentenheter över min jämförelseportfölj bestående av globalfonder är jag mycket nöjd med utöver med att ha genererat positiv avkastning i ett surt börsklimat.


Trots att det inte sker några insättningar i portföljen då det är en gammal löneväxling tjänstepension i så kallat fribrev så blev den årliga avgiften relativt hög och landade på 0,44 % av värdet per årsskifte. Detta beror på att jag omsatt 98 % (!) av portföljen under året i form av köp och sälj. Klart tankeväckande och även om jag förhoppningsvis inte gjort "onödiga" transaktioner så kommer jag att sikta på en lägre omsättning 2019 då jag är riktigt nöjd med portföljens sammansättning (se nedan).

En fördel med sparformen pensionsförsäkring är den låga avkastningsskatten som endast belastade kapitalet med 0,07 %.

Portföljen startades 2009 och har bjudit på en godkänd CAGR sen dess även om jag spekulerat bort många år på usel swingtrading innan jag började med min globala aktiestrategi ca 2015.

Den riskjusterade avkastningen är godkänd tycker jag och räcker till två stjärnor på Shareville åtminstone.

Årets innehav får nog anses vara Gravity som jag plockade in närmast slumpmässigt under senhösten och som sedan dess har mer än dubblat sig. Jag har löpande säkrat lite vinster och omfördelat till andra innehav.

Jag är som sagt nöjd med sammansättningen och för närvarande är det inget innehav som hänger löst men jag hoppas att "kineserna" börjar prestera någon gång.

Vad tror du om portföljen framåt och hur har dina globala innehav presterat 2018?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

  1. På tal om kineser, vad är det egentligen som händer därborta? Vad är det för typ av konflikt som uppenbarligen råder emellan kinesiska myndigheter och just Tencent? Luktar väl mycket utpressningstaktik där, eller?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förefaller vara någon form av maktkamp gissningsvis. Det politiska är förstås en stor negativ aspekt med kinesiska bolag men jag tycker ändå det är värt att ha en viss exponering mot landet. Sannolikt kommer Kinas andel av världsindex att öka på sikt och då vill jag vara med på något sätt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Bra jobbat, och hoppas Savaria repar sig!
    På bolagsnivå hoppas jag Savaria repar sig. Unilever skulle kanske kunna splittas i mer Swedencare, Zooplus eftersom djur mer och mer räknas som människor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Swedencare tillsammans med Paradox ligger bra till vid återinvestering av utdelning.

      Tack för feedback och kommentar!

      Radera