2017-12-31

Global Future årsrapport 2017

Årsresultaten duggar tätt hos bloggar och på Twitter. Så det är väl dags att sammanfatta årets resultat för mina portföljer. För i år tänkte jag sammanfatta varje strategi/portfölj var för sig så att det blir enklare att reflektera över resultat och kostnader bland annat.

Först ut är årets bästa portfölj z2036 Global Future.

Nosade länge på +23-24 % men en svag avslutning resulterade i +19,29 %. Då det blev en klar vinst mot SPP Aktiefond Global samt ett bra resultat sett i absoluta tal så är jag mycket nöjd med detta.

Kikar vi på detaljer ser det ut så här:


Som synes har jag beräknat vad valutaväxlingen kostat för alla köp/sälj samt utdelningar vilket borde ge en korrekt total kostnadsbild som blir jämförbar med fonders totala avgift. I teorin skulle man kunna addera den upplupna källskatten till resultatet vilket putsar siffrorna till det bättre men det är nog överkurs.

Den riskjusterade avkastningen är klart godkänd den med och är helt i min smak med låg volatilitet.


För närvarande är jag nöjd med portföljens sammanfattning och jag gissar att det blir lägre omsättning i portföljen 2018.

Det finns nog risk för bakslag för E-commerce och Gaming framåt men då jag tror på dessa sektorer på sikt så avser jag behålla mina aktier i fråga då tajming är inte heller är min grej.

Jag återkommer med ytterligare årsrapporter längre fram när tid medges och skatten är dragen för kapitalförsäkringarna så att beräkningarna blir kompletta.

Hur gick det för dig 2018?

Disclaimer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

11 kommentarer:

 1. Starkt! Vad landade sharpen på för den där portföljen?

  SvaraRadera
 2. Mycket fint resultat, portfölj och sammanställning! Du räknar på ett bättre och mer exakt sätt än vad jag gör (kör portföljrapport rakt av). Portföljen kan förhoppningsvis också stå sig bra i nedgång, med bred diversifiering och många starka bolag, både stora och små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav, gissar att du slår mig för året oavsett, ska kika på din årssammanställning strax!

   Radera
 3. Snyggt! Vad landade sharpen på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, den glömde jag - inlägget uppdaterat nu.

   Radera
 4. Trodde nästan att den skulle varit något högre...

  Gott nytt år! 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1,95 såg jag nu att den var - räcker till 10% på Shareville iaf - Gott Nytt År!

   Radera
 5. Jo tack, helt okej år. Ungefär 8,5 % upp på svenska och 14 % upp på utländska portföljen. Lycka till i år!

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Hur kommer det sig att du äger en del dyra fonder? (Lancelot, Coeli, Didner)? Tänker på effekten avgiften har på innehavet långsiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dessa i en modellportfölj tillsammans med indexfonder så att jag kan jämföra mina aktieportföljer mot något relevant. Jag tror att dessa fonder har en viss chans att slå index så därför har jag med dessa avgiften till trots.

   Tack för en bra och relevant fråga!

   Radera